AYDINLIK GAZETESİ: ABD’DE ÇÖZÜM YOK! SEÇİMİ GEÇ EKONOMİYE BAK- 10 NİSAN 2019

GENEL MERKEZ ( )
10.04.2019 (Son Güncelleme: 10.04.2019 10:25:12)

"Seçim tartışmaları gündemi meşgul ederken, asıl sorunlar geri planda kalıyor. Halk zamlarla boğuşuyor, çiftçi ve sanayici üretemiyor. TOBB, TÜSİAD, TZOB gibi kuruluşlar, ekonomi için hemen adım atılmasını istiyor. Hükümetin kapısını çalacağı finans kuruluşları için ise çözüm değil uyarısı yapılıyor."

 

31 Mart seçimlerinin üzerinden 10 gün geçti. Ama gündem hâlâ seçim. İktidar da muhalefet de seçim tartışması içinde. Ekonomide zamlar durmuyor. Acil alınması gereken tedbirler var. Ancak kimse onlarla ilgilenmiyor. Sanayiciler, çiftçiler, esnaf, herkes bir an önce ekonomiye odaklanılmasını istiyor.

Ekonomik kriz artarak devam ediyor. İzlenen seçim ekonomisinin de sonuna gelindi. Seçim öncesi yapılan harcamalar önümüzdeki dönemde krizi daha da artıracak. Döviz artışı sürüyor. İşsizlik yüzde 13’ün üstünde, enflasyon yüzde 20’de. Faizler giderek yükseliyor. Durgunluk ileri boyutta. Bütçe açığında rekor artış var. Dış borç/GSYH oranı 2001 krizinde yüzde 56,5’teydi. Şu anda bu seviyenin de üstünde. Yüzde 56,7’de. Ekonomide hiçbir veri iyi değil. Ancak sanki hiç böyle bir durum yokmuş gibi iktidar da muhalefet de seçim tartışmasıyla vakit geçiriyor.

EKONOMİYE DÖNÜLSÜN

Seçimler nedeniyle sessiz kalan işçi, çiftçi, sanayici, esnaf örgütleri seçimlerin bitmesiyle birlikte harekete geçtiler. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar sandıklar kapanır kapanmaz yaptığı açıklamada, “Artık seçim sürecini hızla geride bırakalım, gündemimizi ekonomiye, tarıma çevirelim” çağrısı yaptı. Bayraktar, “Seçim tartışmalarından uzak bir ortam yaratılması, 82 milyonun birlik beraberlik içinde hareket etmesi gerekiyor. Milletimiz görevini yerine getirmiştir. Şimdi hızla seçim süreci geride bırakılmalı, toplumun bütün kesim ve sektörleri topyekûn olarak ülke sorunlarına ve menfaatlerine odaklanmalıdır” dedi.

Yine aynı saatlerde TÜSİAD’dan yapılan açıklamada da “Yeni reform döneminde öncelikli hedefimiz ekonomik sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmek olmalıdır” görüşlerine yer verildi.

TOBB: ŞİMDİ EL ELE VERME ZAMANI

TOBB bünyesindeki sanayi ve ticaret odaları da gündemin hızla ekonomiye dönmesi konusunda ısrarlı. Özellikle sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerde bulunan odaların yöneticileri seçim tartışmalarının sona ermemesinden ve siyasette yaşanan gerilimden rahatsız. İzmit’ten bir oda yöneticisi “Sanayici can, partiler seçim derdinde” derken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da katıldığı tüm toplantılarda gündemin hızla ekonomiye dönmesi konusunda çağrı yapıyor.

“Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye’nin ilk gündem maddesi ekonomi olmalı. Bu dönemi, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz” diyen Hisarcıklıoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

 “Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak daha çok işimiz var. Önümüzdeki dönemi kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz. Ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebileceğimiz bu dönem, ülkemiz için çok büyük bir önem taşıyor. Ekonomi yönetiminin hızla harekete geçilmesini bekliyoruz. Şimdi siyasi görüşümüz ne olursa olsun, milletimizin kararını saygı duyup, 82 milyon el ele, gönül gönüle verip, aydınlık geleceğimize birlik ve beraberlik içinde yürüme zamanıdır. Türkiye’nin bölgesinde ve küresel ekonomide yükselmesi için hepimize görev düşüyor. Türk iş dünyası olarak el birliği ile daha çok üretmek, daha fazla yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacağız.”

SEÇİM TARIŞMALARI GERİLİM YARATIYOR

Seçimin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Türkiye’nin hâlâ seçim tartışmasını bitirmemesi ve iktidarla muhalefet arasında gerilim yaşanmasına tepki de giderek artıyor. Meslek örgütlerinin yöneticileri iktidara da muhalefete de çağrı yaparak, ekonomik krize karşı el ele vermelerini istediler. Ziraat Mühendisleri Odasın Genel Başkanı Özden Güngör Aydınlık’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Herkes hâlâ seçimle meşgul. Ama çiftçi, üretici, sanayici, tüccar, esnaf herkes yanıyor. Zamlar sürüyor, döviz yükseliyor, üretimde maliyetler artıyor. Tarım sektörü yerlerde sürünüyor. Türkiye kısır çekişmeleri bırakıp hemen ekonomiye odaklanmalı. Türkiye’de gerginlik bitmeli ve ülke artık üretime yönelmeli. Bir an önce yaşanan krize çözüm aranmalı. Kimsenin lüksü kalmadı. Bütün partiler bir araya gelmeli. İşbirliğine girmeli. Ben, sen politikasının yerini ‘biz’ almalı.”

Türkiye’nin ABD’de borç para arayışlarını ve tarımdaki ithalat politikasını da eleştiren Güngör, mevcut politikaların derhal terk edilmesini istedi. Güngör ABD’nin borç vermek için koyduğu şartların da kabul edilemeyeceğini bildirdi. Ağır koşullar Batılı finans kuruluşlarının borç verme koşulları: S-400 alımından vazgeç. Suriye’de Fırat’ın doğusuna operasyon yapma. Astana sürecinden çık. Doğu Akdeniz’de İsrail’e direnme. Ege’de itiraz etme. Karadeniz’de ABD ile işbirliği yap. Krizin faturasını halka yıkacak önlemler al.

ABD’de borç arayışı

Bu arada, hükümet yine borç arayışında... Ekonomiden Sorumlu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün ekonomide “Yeni reform paketini” açıkladıktan sonra ABD’ye gidecek. Yapılan açıklamada, Albayrak’ın ABD’de trilyon dolarları yöneten finans kuruluşlarıyla bir araya geleceği bildirildi.

Prof. Dr. Oğuz Oyan, iktidarın panik ve telaş içinde hareket ettiğini kaydederek, “Hükümet IMF’siz IMF programı uygulamaya çalışıyor. Uluslararası finans kuruluşlarına güvence verilerek borç arayışındalar. Neoliberal program içinde bir deneme daha yapma gayretindeler. Uluslararası finans kuruluşlarını ikna etmek için krizi çiftçinin, emekçinin, halkın üstüne yıkma programı peşindeler” diye konuştu.

ABD’de çözüm arayışının bugüne kadar izlenen politikaların devamı anlamına geldiğini vurgulayan Oyan, hükümetin iyice sıkıştığını, ağır koşullarla borç para arayışında olduğunu bildirdi. Oyan, “ABD’deki arayışlardan çözüm çıkmaz. Borçlanma ekonomisinde artık duvara dayandık. Üretimi destekleme dışında bir çözüm yok. Ama sözü edilen önlemlerde üretime destek görünmüyor” ifadelerini kullandı.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 718