YENİMESAJ GAZETESİ: SÜT ÜRETİMİ GERİ GİDİYOR- 21 MAYIS 2019

GENEL MERKEZ ( )
22.05.2019 (Son Güncelleme: 22.05.2019 09:51:32)

"TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 21 Mayıs Dünya Süt Günü münasebetiyle yazılı bir açıklama yayımladı."

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 21 Mayıs Dünya Süt Günü münasebetiyle yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, dünyada kişi başına tüketilen proteinin 8.2 gramı yani yüzde 26.62`si, Avrupa Birliği`nde 20.47 gramı yani yüzde 34.9`u, Türkiye`de ise 18.19 gramı yani yüzde 50`si sütten geldiği dile getirildi.

Türkiye`nin 2018 yılı çiğ süt üretiminin 22.1 milyon ton olduğu bilgisinin paylaşıldığı ZMO açıklamasında şunlar kaydedildi: "TÜİK verilerine göre; Ticari süt işletmelerince 2019 Mart ayında 838 bin 444 ton inek sütü toplamıştır.

Toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 azalmıştır. Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.5 azalış göstermiştir. İnek peyniri üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.2 azalırken, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise aynı dönemde yüzde 0.1 artmıştır. Aynı dönemde yoğurt üretimi yüzde 1.5, ayran üretimi ise yüzde 2.3 azalış göstermiştir."

Süt ve süt ürünleri üretimi ve tüketiminde yaşanan bu gerilemeye karşı tedbir alınması gerektiğine dikkatleri çeken ZMO, bazı çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Çiftçiye üretimde güven ve destek sağlanması üretimde artış sağlayacaktır. Çiftçi ithalat politikaları ile üretimden koparılmamalıdır.

Artan nüfusun süt ve kırmızı et kaynaklı hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmesi için hayvan sayımızın artırılması, dolayısıyla da süt/kırmızı et hayvancılığına yatırım yapılması gerekmektedir. Et ve süt maliyetlerini yükselten temel etken yem maliyetleridir.

Yem hammaddesinde dışa bağımlı olunması, kur artışında ki artışlarla birlikle maliyetleri yükseltmektedir. Yağlı tohum üretiminin arttırılması, yem hammaddesi ihtiyacında dışa bağımlılığı en aza indirecektir. Küçük hayvan yetiştiricilerinin üretim ekonomisinde kalmaları için kooperatifleşmeleri gerekmektedir." 
 
Haber: SELİM AYANOĞLU/İSTANBUL
 
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 
 

Okunma Sayısı: 409