SHOW TV- “ANA HABER” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
19.06.2019 (Son Güncelleme: 20.06.2019 13:45:05)

Show TV Mubabiri Pınar TATLIBAŞ, 19 Haziran 2019 Çarşamba günü ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR ile bir röportaj yaptı.

TATLIBAŞ röportaj sırasında Başkanımıza; meyve ve sebzelerde kimyasal ilaç kullanımının insan sağlığına etkileri ve ilacın zararlı etkilerine karşı korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında sorular yöneltti.

Başkanımız konuşmasında özetle: "Bitki koruma ürünleri (BKÜ); kullanıcıya farklı formlarda sunulan, bitki ve bitkisel ürünleri zararlı organizmalara karşı koruyan veya bu organizmaların etkilerini önleyen, istenmeyen bitki gelişimini kontrol etmek veya önlemek amacıyla kullanıcıya sunulan aktif madde ve preparatlarıdır.

Ülkemiz farklı agroekolojik bölgelere sahip olduğu için 70’in üzerinde ekonomik öneme sahip kültür bitkisi yetiştirilebilmektedir. Ancak bu kadar çok kültür bitkisinde ekonomik düzeyde zarar yapan 500 civarında da hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır. Bunların 270’e yakını zararlı, 90’ı hastalık etmeni ve 80’den fazlası da yabancı ot türüdür. Bu etmenlerle mücadele edilmemesi durumunda verimde % 65’e varan kayıplar yaşanabildiği bildirilmektedir. Bu nedenle; hastalık ve zararlılarla bulaşık olmayan, sağlıklı ve nitelikli üretim materyali kullanılması, iyi tarım uygulamaları, dengeli sulama ve gübreleme gibi çeşitli uygulamalar gerekli olsa da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bitki koruma ürünleri (BKÜ)’nin kullanılma zorunluluğu vardır.

Kimyasal savaşım bünyesinde bazı sorunları barındırır; Bunlar çevre kirliliği, kalıntı sorunu dolayısıyla insan sağlığına olan tehditler, dayanıklılık sorunu, artan uygulama sayısına bağlı olarak maliyet artışı sayılabilir.

Kimyasal savaşım, aynı zamanda tercih nedenidir. Çünkü birçok durumda diğer yöntemlere göre ekonomik olması, uygulama kolaylığı, etkinliğin kısa zaman içerisinde ortaya çıkması nedeniyle tercih edilmektedir.

Ülkemizde pestisit tüketimi gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Türkiye, dünya ortalamasının altında ilaç kullanmaktadır (2,0 kg/ha). Ülkemizde polikültür tarım yapılan Antalya, Mersin, Adana ve Şanlıurfa gibi illerimizde pestisit kullanım miktarı 3,0 kg/ha kadar çıkmaktadır.

Bazı AB ülkelerinde ekili araziye, hektar başına düşen tarım ilacı etkili maddesi miktarı (kg/ha) olarak, Almanya’da 4,5- Belçika’da 11- Danimarka’da 2,2- Fransa’da 4,5,İngiltere’de 3,7- İspanya’da 2,8- İtalya’da 7,6-Yunanistan’da 6,0 dır.

İlaç kullanmak gerektiğinde bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Bunlar nedir denilirse; doğru teşhis yapılmalı, doğru İlaç önerilmeli, doğru dozda ve doğru bir kalibrasyonla atılmalı, doğru zamanda ilaç atılmalı, doğru bir aletle atılmalı, ilaç atım zamanı ile hasat aralığına etikette yazılan süreye dikkat edilmeli, ilaç başka bir kimyasalla karıştırılırken mutlaka uzmanına sorulmalı ve son olarak da mutlaka ilaç atılacak üründe ilacın tavsiyesinin olmasına dikkat edilmelidir.

Ürünlerde kalıntının olmaması için Bakanlığın görevleri; Bayi ve köy ziyaretlerine daha sık gidilmeli, bayi ve üreticilere çok sık eğitimler verilmeli, kalıntı analiz laboratuvarları hal yerleri başta olmak üzere birçok yerde açılmalıdır.

Ayrıca, bitkisel üretimdeki ilaç kalıntısı ve diğer sorunların entegre mücadele uygulamaları kapsamında çözülmesi amacıyla, biyolojik ve kültürel mücadele ürünlerine verilen destekler arttırılmalıdır. Biyolojik mücadele ajanlarının kullanıldığı seralarda hangi ilacın hangi dozda kullanılacağı konusunda bir bilgi olmadığı için firmaların farklı önermeleri ile sistem yürümektedir. Bunun sakıncalarının ortadan kaldırılması için gerekli çalışmalar bir önce yapılmalıdır." Dedi. 

Kameraman Hakan AYAN tarafından kayıt altına alınan röportaj aynı gün saat 18.45 de Show TV Ana Haber programında yayınlandı.

 

Okunma Sayısı: 912
Fotoğraf Galerisi