ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: İTHALATTA MAHKUMUZ- 24 EYLÜL 2019

GENEL MERKEZ ( )
24.09.2019 (Son Güncelleme: 24.09.2019 12:29:35)

İTHALATTA MAHKUMUZ  

Son dört buçuk yılda yaklaşık 4 milyar dolar karşılığında 3.35 milyon sığır ve  110 milyon dolar karşılığında 765 bin koyun ithal edildiğini söyleyen Genel Başkan Özden Güngör, fabrikaların özelleştirilmesi sonucu, Türkiye’nin ithalatçı konumuna düştüğünü ve ithalatta mahkum olduğumuzu söyledi.

Son yapılan araştırmalara göre hayvan ithalatının 1980’li yılların ortasına kadar önemsenmeyecek düzeyde iken, 1985-1995 ile 2010 yılından sonraki dönemde ciddi derecede artış gösterdiği görülmekte. 2019 yılının ilk altı ayı dahil olmak üzere son dört buçuk yılda yaklaşık 4 milyar dolar karşılığında 3.35 milyon sığır ve  110 milyon dolar karşılığında 765 bin koyun ithal edildi. konuya ilişkin konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, fabrikalarda yapılan özelleştirmelerin ithalata yol açtığını ve ithalatta mahkum olduğumuzu söyledi. Başkan Özden Güngör, “Tarımsal Kitlerin temel işlevi, tarım ürünlerinin fiyat oluşumunda düzenleyici olmalarıydı. Bu işlevleri nedeniyle üreticiler, yerli ve yabancı büyük sermaye gruplarının ve teşkilatlanmamış kredi piyasasının egemenliğinden belli ölçülerde kendilerini kurtarabiliyorlardı. Bu kurumların özelleştirilmesi, kimilerinin de kapatılmasıyla üreticiler bütünüyle sermaye gruplarının insafına bırakılmışlardır. Sonuçta, 2002-2018 yılları arasında aile işgücü temelli küçük ve orta ölçekli tarım işletmesine sahip köylülerin bir kesimi, 3,4 milyon hektar alanı ekip biçmekten vazgeçti. Hayvansal üretimde de  artan nüfusa göre kırmızı et başta olmak üzere hayvansal üretim artmadı. Türkiye, açık ve devamlı bir şekilde canlı hayvan ve kırmızı et ithalatçısı oldu. Kimileri, “Hayvancılıkta Neden İthalatçı Olduk?” konusunu özelleştirmenin bir sonucu olarak da değerlendirmemi yadırgayabilir, ya da karşı çıkabilir. İçinde yaşamakta olduğumuz süreci, neden-sonuç ilişkileri bağlamında irdelemek zorunluğu vardır. Gerisi, eskilerin deyimiyle “laf-ı güzaf”tır” diye konuştu.

“KAR ALANLARI AÇILDI

”Et Balık Kurumu (EBK),Et ve Süt Kurumu(ESK) dönüştürüldü. Ancak elindeki kurumları büyük ölçüde sattığı gibi günümüzde piyasaya müdahalesi neredeyse yok duruma geldi diyen Başkan Güngör, sözlerine şöyle devam etti:“

”ÖZELLEŞTİRİLME 

Özelleştirilen fabrikalardan da söz eden Ziraat Mühendisleri Genel Başkanı Özden Güngör, “Süt Endüstrisi Kurumu (SEK)’ in özelleştirilmesi ile üreticiden çok ucuza alınan süt, tüketicilere de yüksek fiyatta satılmaya başlandı. Üretici süt fiyatları, kimileri artık yabancı sanayicilerin denetimine girdi. Yem ve diğer girdiler arttığı halde üretici süt fiyatları artmadı, aksine  göreli olarak düştü. YEMSAN Özelleştirildi ve Çiftçi Özel Yem Fabrikalarının İnsafına Bırakıldı. Yem Sanayi A.Ş. (YEMSAN)’nin de özelleştirilmesiyle Türkiye Hayvancılığı onarılmaz yaralar aldı. Ürün fiyatlarında istikrar olmayışı ve hızlı düşüşler olması nedeniyle hayvan yetiştiricileri hızla fakirleşti. Hayvanlarını elden çıkardı ve kasaba gönderdi. Hayvan sayılarında önemli azalmalar oldu. İçinde yaşamakta olduğumuz süreçte, Türkiye kırmızı ette kendine yeterli olmaktan çıktı, canlı hayvan ve et ithali sürekli duruma geldi. EBK ESK’na dönüştürüldü ve İşlevsiz Duruma Getirildi. Et Balık Kurumu (EBK),Et ve Süt Kurumu(ESK) dönüştürüldü. Ancak elindeki kurumları büyük ölçüde sattığı gibi günümüzde piyasaya müdahalesi neredeyse yok duruma geldi. TİGEM’lerin Devreden Çıkarılması İle Türk Çiftçisi, Damızlık  Hayvan ve Sertifikalı Tohumlukta Dışa ve Tekelci Sermayeye Bağımlı Duruma Geldi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’lerin özelleştirilmesi sürecine sokulması ile birçok Tarım İşletmesi (Tİ) 30 yıllığına kiraya da verilerek elden çıkarıldı. Elden çıkarılması için Tİ’lerin zarar etmesi için her türlü iş yapıldı. Örneğin, alt yapı hizmetleri ihmal edildi, ekonomik ömürlerini tamamlayan iş makinaları yenilenmedi ve de çalışan mühendis ve yöneticilerin iş görme ve üretme istek ve coşkuları geriletildi. İlk aşamada Acıpayam, Çiçekdağı, Gelemen, İnanlı, Gökçeada, Ardahan, Hafik, Boztepe ve Kazova Tİ’leri özel sektöre kiralandılar ya da kapatıldılar. Günümüzde de bu süreç devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Okunma Sayısı: 662