YOKSULA TAVİZ DEĞİL, YEM - CUMHURİYET - 03.08.2004

GENEL MERKEZ ( )
03.08.2004 (Son Güncelleme: 03.08.2004 13:40:33)

YOKSULA TAVİZ DEĞİL, YEM

ZENGİN VE YOKSUL ÜLKELER ARASINDA SOSYAL ADALETİ SAĞLAMASI ÖNGÖRÜLEN ÇERÇEVE METİN, YİNE GELİŞMİŞ ÜLKELERİN AMAÇLARINA HİZMET EDECEK BİR NİTELİK TAŞIYOR. ZENGİNLERİN İHRACAT DESTEKLERİNİ KALDIRMAYI TAAHHÜT ETMELERİNİN ARDINDA, ''KAZ GELECEK YERDEN TAVUK ESİRGENMEZ'' MANTIĞI YATIYOR.

MİNE ZEYBEKOĞULLARI

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ'nün (DTÖ) Cenevre'DEKİ TOPLANTISINDA ÜLKELERİN ORTAK MUTABAKATA VARDIKLARI TARIM TİCARETİNE İLİŞKİN ÇERÇEVE METİN, AYRINTILARI VE VARACAĞI SONUÇLAR BAKIMINDAN YOKSUL VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİN TEHDİT UNSURU OLMAYA DEVAM EDİYOR. ZENGİN VE GELİŞMİŞ ÜLKELERİN, TARIM ÜRÜNLERİNE YÖNELİK VERDİKLERİ İHRACAT DESTEKLERİNİ KALDIRMAYI TAAHHÜT ETMELERİNİN ARDINDA ''KAZ GELECEK YERDEN TAVUK ESİRGENMEZ'' MANTIĞININ YATTIĞI BELİRTİLİYOR. ZENGİN ÜLKELERİN TARIMSAL ÜRÜN İHRACATINA YÖNELİK SÜBVANSİYONLARI KALDIRMAYI ÖNGÖREN METİN ÜZERİNDE MUTABAKATA VARMASI, TARIM TİCARETİNDE BUNDAN SONRAKİ DÖNEMDE YOKSUL VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN LEHİNE BİR GELİŞME OLARAK NİTELENDİRİLMİŞTİ. ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNİN İHRACAT DESTEKLERİNİ KALDIRMA YÖNÜNDEKİ KARARLARININ SADECE BİR ''NİYET BİLDİRİSİ'' OLDUĞUNU BELİRTEN<İ> <İ>ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ FATİH TAŞDÖĞEN , BU NİYETLERİNDE DE SAMİMİ OLMADIKLARINI SÖYLEDİ.

'Amaç pazara giriş'

ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ (AB) ÜLKELERİNİN ASIL AMACININ ''PAZARA GİRİŞ'' OLDUĞUNU BELİRTEN TAŞDÖĞEN, ''PAZARI ELİNDE TUTMAK ZORUNDA OLAN GELİŞMİŞ ÜLKELER VAR VE BUNLAR KAZANMAK İSTEDİKLERİ PAZARA GİRİŞ OLANAKLARININ YÜKSELTİLMESİ YÖNÜNDE BEKLENTİ İÇİNDELER. BU NOKTADA İHRACATA YÖNELİK DESTEKLERİ 'belirsiz bir takvim vererek' KALDIRACAK OLMALARINI YEM OLARAK KULLANIYORLAR'' DEDİ. İHRACAT DESTEKLERİNİN TOPLAM 15 MİLYAR OLDUĞUNU HATIRLATAN TAŞDÖĞEN, ABD VE AB ÜLKELERİNİN VERDİĞİ İÇ DESTEKLERLE KARŞILANDIĞINDA, MİKTARIN ''HİÇ DE VAZGEÇİLEMEZ'' OLMADIĞININ ORTAYA ÇIKTIĞINI İFADE EDEREK ŞÖYLE KONUŞTU: ''AB, YILDA 60 MİLYAR İÇ DESTEK VERİRKEN, 7-8 MİLYAR İHRACAT DESTEĞİ VERİYOR. ABD İSE ÇİFTÇİLERİNE ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILLIK DÖNEM İÇİN 85 MİLYAR DOLARLIK İÇ DESTEK TAAHHÜT ETTİ. DOLAYISIYLA BU ÜLKELERİN ASIL AMAÇLARINA GİDEN YOLDA 15 MİLYAR DOLARLIK BİR DESTEKTEN VAZGEÇMELERİ ÇOK KOLAY.''

TİM GROSSER TARAFINDAN HAZIRLANAN RAPORDA, İTHALATTA UYGULANAN GÜMRÜK VERGİLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ DE ÜZERİNDE UZLAŞILAN MADDELERDEN BİR DİĞERİ. TAŞDÖĞEN, TARIMDA REKABETİ ANCAK İTHALATTA UYGULADIĞI YÜKSEK TARİFELERLE SAĞLAYAN TÜRKİYE'nin, bu durumdan zararlı çıkacağını dile getirdi.

Kıyaslama yaparken Türkiye'NİN ÖRGÜTSEL YAPI, FİNANSAL YETERLİLİK, MALİYET YÖNÜNDEN FARKLILIKLARININ GÖZDEN KAÇIRILMAMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEN TAŞDÖĞEN, ŞÖYLE DEVAM ETTİ: ''STOK YOĞUNLUĞU YAŞAYAN ÜLKELER TARİFELERİN DEVAM ETMESİNİ İSTEMİYOR, ANCAK TÜRKİYE'nin rekabet etmesi için elindeki tek araç bu yüksek tarifeler. İç desteklerden yoksun bir sistemde, tarifeleri kaldırmak kabul edilebilir bir şey değil.''

'KOTALAR 2007'ye kadar sürmeli'

GERÇEKLEŞTİRİLEN CENEVRE ZİRVESİ'ne yönelik AA'NIN SORULARINI YANITLAYAN İSTANBUL HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (İHKİB) BAŞKANI SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU İSE KOTALARIN KALKMASINDA SÜRENİN 3 YIL DAHA UZATILMASIYLA İLGİLİ BAŞLATTIKLARI HAREKETİN ARTIK SİYASİ BİR TAVIRLA DESTEKLENMESİ, TÜRKİYE'nin artık Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde inisiyatif alması gerektiğini belirtti. Orakçıoğlu, ''Bizim beklentimiz dünyada eşit, etik ve haklı bir ticaret ortamı oluncaya kadar kotaların 2007 yılı sonuna kadar devam etmesi'' dedi.

Okunma Sayısı: 420