BİRGÜN GAZETESİ: JEOTERMAL NEDENİYLE İNCİR TEHLİKE ALTINDA- 31 EKİM 2019

GENEL MERKEZ ( )
01.11.2019 (Son Güncelleme: 01.11.2019 12:32:21)

"Ziraat Mühendisleri Odası, 2019 incir raporunu yayınladı. Raporda, Ege Bölgesi’nde son yıllarda yoğunlaşan jeotermal enerji santralleri sebebiyle incirin tehlikede olduğu belirtildi."

 

İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli’de yoğunlaşan Jeotermal Elektrik Santralleri, Ege Bölgesi`nin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen ve büyük oranda ihraç edilen incir, üzüm, zeytin, kestane ve diğer birçok ürünün geleceğini tehdit ederken, bölgede her gün yeni jeotermal çalışmaları yapılmaya çalışılıyor.

OLUMSUZ ETKİLERİ ŞU ANA KADAR GÖZ ARDI EDİLMİŞ DURUMDA

Ziraat Mühendisleri Odası, 2019 incir raporunu yayınladı. Raporda, Ege Bölgesi’nde son yıllarda yoğunlaşan jeotermal enerji santralları sebebiyle incirin tehlikede olduğu belirtildi. Raporda, Ege Bölgesi`nde jeotermal enerji üretimine yönelik tesislerin toprağa, suya ve havaya yaptığı olumsuz etkileri olduğu ifade edilerek, “Koruma önlemleri alınmadan ve denetimsiz bir biçimde sürdürülen jeotermal enerji yatırımlarının tarıma olan olumsuz etkileri şu ana kadar göz ardı edilmiş durumdadır. Su kaynakları ağır metal etkileri altındadır. Suların kirlenmesi toprağın kirlenmesi sorununu da doğuracaktır. Bu durum tarım yapılacak alanların giderek daralmasına yol açacaktır. Geleneksel ürünümüz incir tehlike altındadır” diye belirtildi.

YASAKLAMALAR GETİRİLMELİ

Menderes havzasında jeotermal tehdidinin boyutları gün geçtikçe büyümekte olduğu vurgulanarak, “Jeotermal tesislerinin buharları bölgede nem oranını arttırmakta ve ürün kalitesinde bozulmalar yaşanmaktadır. Bölgede kanser ve solunum yolu hastalıkları görülmektedir. Bu sorunun giderilmesi için gerekli önlemler alınmalı, jeotermal enerji üretimine verdiği zarar göz önüne alınarak kısıtlama ve yasaklamalar getirilmelidir. İncirin gerek kuru, gerekse taze iç tüketim miktarı artırılması sağlanmalıdır” denildi.

 

Haber: AYCAN KARADAĞ

Okunma Sayısı: 50