MİLLİ GAZETE: İNCİR, FINDIK, KAYISI, KURU ÜZÜM... BU AYIP BİZE YETER- 8 KASIM 2019

GENEL MERKEZ ( )
08.11.2019 (Son Güncelleme: 08.11.2019 16:44:50)

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör, Türkiye`nin dünyada piyasasına hakim olduğu incir, fındık, kayısı ve kuru üzümü ithal ettiğini belirterek "Bu ayıp bize yeter." dedi.

 

 

Toprak Mahsulleri Ofisi`ne her türlü tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu`na (KİK) tabi olmaksızın, yurt içinden ya da yurt dışından satın alma yetkisi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülerek kabul edilmişti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, bu karara tepki göstererek Türkiye`nin her türlü ürünü yetiştirebilecek bir ülke olduğunu ancak yanlış tarım politikaları nedeniyle hayvan, saman, buğday, arpa, patates ve soğan bile ithal ettiğini söyledi. Güngör, “Kayısı, fındık, üzüm, Antep fıstığı gibi ürünler açısından dünya piyasasına hakimiz. Özellikle incir, fındık, kayısı ve kuru üzümde. TÜİK rakamlarına bakıyorum, fındık, kayısı, kuru üzüm ithal etmişiz. Bu ayıp bize yeter" diye konuştu.

"ÜRETİCİYİ BİTİRDİLER"

Antalya`nın yerel gazetesi Akdeniz Gerçek`ten Kubilay Eldemirci`ye açıklamalarda bulunan Güngör, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticinin adeta bitirildiğini belirterek TMO’nun bu ayrıcalıklı madde sayesinde soğan, patates ve domates de dahil her türlü tarımsal ürünü ihale yasasının hükümlerine uymaksızın dilediği anda ithal edebileceğini hatırlattı. Güngör, "İktidar, dolayısıyla da bakanlık, 2002`den bu yana neoliberal politikaları uyguluyor. Sen üreticiyi yeterli miktarda desteklemez hatta desteklemeyi kesersen, bu adım üreticiyi bitirmek demektir. İktidar, 2006`da çıkarılan Tarım Kanunu ile Gayrisafi Yurt İçi Hasıla`nın yüzde 1`ini çiftçiye verecekti. Ancak bu hiçbir zaman üreticiye verilmedi” dedi.

"ÜRETİCİNİN İKTİDARDAN ALACAĞI VAR"

Her bir üreticinin iktidardan 48 bin lira alacağı olduğunu da ifade eden Güngör, "Üreticiye Gayrisafi Yurt İçi Hasıla`dan verilen hep, binde 4 ile 6 arasında kaldı. Bütçeye 22 milyar lira tarım desteği ayrılmıştı. Buradan düşecek GYİH`yi hesaplarsak, çiftçi kayıt sistemine dahil her bir üreticinin iktidardan 48 bin lira alacağı var demektir. Gizli maliyetler de yüksek, her şey dışarıdan geliyor çünkü. Dolar ve euro hep yükseliyor ve üretici de bunları kullanmak zorunda. Kullanmazsa zarara giriyor. Bu politika doğru değil. Söylenenler hep lafta kalıyor. İster hayvansal ister bitkisel üreticilik yapan üretici olsun. İkisinde de durum aynı" diye konuştu.

"İNCİR, FINDIK, KURU ÜZÜM İTHAL ETMİŞİZ, BU AYIP BİZE YETER"

Türkiye`de birkaç ürün dışında bütün ürünlerin dışarıdan alındığını da ifade eden Başkan Güngör, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"İthal ettiğimiz ürünler arasında ne yazık ki hayvan, saman, buğday, arpa, patates ve soğan bile var. Her türlü ürünü yetiştirebilecek bir ülkeyiz. Üstelik tarım alanlarını da korumuyoruz. 2002`den bu yana işlenebilir tarım arazisi, 26,5 milyon hektardan 23,2 milyon hektara düştü. Meralar da, 16,5 milyon hektardan 10,5 milyon hektara düştü. Bunları korumazsan ekim alanları da daralır, çiftçilerin sayısı da azalır. Kayısı, fındık, üzüm, Antep fıstığı gibi ürünler açısından dünya piyasasına hakimiz. Özellikle fındık ve kuru üzümde. Kayısı da aynı şekilde. TÜİK rakamlarına bakıyorum, fındık, kayısı, kuru üzüm ithal etmişiz. İncirde de dünya lideri sayılırız. ZMO`nun incir raporu var. İncir ithal etmişiz, bu ayıp bize yeter."

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

 

 

 

Okunma Sayısı: 638