ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ: GÜNGÖR’DEN İNCİR UYARISI- 2 KASIM 2019

GENEL MERKEZ ( )
02.11.2019 (Son Güncelleme: 22.01.2020 12:01:20)

 

GÜNGÖR’DEN İNCİR UYARISI

 

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, 2019 incir raporunu değerlendirdi. Başkan Güngör, “Dünyada söz sahibi olduğumuz, önemli bir ihraç potansiyeli bulunan incir üretimi ve kurutulması süreçleri dikkatli bir şekilde izlenmelidir” dedi

Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu incir ile ilgili açıklamada bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Türkiye’de yaklaşık 500 bin dekarı alanda incir üretimi yapılmaktadır. Meyve veren incir ağacı sayısı 10 milyon civarındadır. Dünya incir üretimi 2017 yılında 1.15 milyon ton olmuştur. Türkiye dünya incir üretiminde yüzde 26’lık pay ile ilk sırada yer almaktadır. 2017 yılında dünyada 315 bin hektar alanda incir üretimi yapılmıştır. Dünya yaş incir ihracat miktarı 2017 yılında 24 bin ton, ihracat değeri 82 milyon dolar olmuştur. Dünya kuru incir ihracat miktarı 2017 yılında 131 bin ton, ihracat değeri 509 milyon dolar olmuştur. Ülkemiz dünya kuru incir ihracatında yüzde 60’lar düzeyindeki payı ile ilk sırada yer almaktadır. Dünya yaş incir ithalatı 2017 yılında 56 bin ton, ithalat değeri 186 milyon dolar olmuştur. Dünya kuru incir ithalat miktarı 2017 yılında 86 bin ton, ithalat değeri 411milyon dolar olmuştur. İncir üretiminin en fazla yapıldığı Aydın ilimizde ve Ege Bölgesinde jeotermal enerji üretimine yönelik tesislerin toprağa, suya ve havaya yaptığı olumsuz etkiler, üretimi ve ürün kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından kuru incirde fiyatın düşmesini engellemek için müdahale alımı yapılacağının ve sürecin Tariş İncir Birliği ile birlikte yürüteceğinin açıklaması, memnuniyet vericidir” dedi.

GIDA GÜVENLİĞİ

Tüm ürünlerde olduğu gibi incirde de çevre, insan ve hayvan sağlığını dikkate alan bir üretim yapısı sağlanmalı, doğal kaynakların korunmasına, gıda güvenliğine gereken önem verilmeli diyen Başkan Özden Güngör, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada söz sahibi olduğumuz, önemli bir ihraç potansiyeli bulunan incir üretimi ve kurutulması süreçleri dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Hastalık ve zararlılara dayanıklı, iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayan çeşitlere üreticilerin kolayca ulaşması sağlanmalı, incirin uygun yerlerde yetiştirilmesi teşvik edilmelidir. İncirde en büyük sorun aflotoksindir. Engellenmesi için zamanında ve tekniğine uygun bir şekilde budama yapılması, temiz ilek kullanılması, hasat döneminde yere düşen meyvelerin sık sık toplanması, kurutmanın tahta kerevetler üzerinde yapılması yönünde çiftçilerin eğitilmesi gerekmektedir. Ege İhracatçı Birliklerince belirlenen Gümrük Beyannamelerinin ilk kayda alınış tarihi, diğer bir deyimle “İlk Gemi” olarak tabir edilen ilk yükleme tarihinin geç açıklanması kuru incir arzının artmasına, tüccar ve ihracatçıların üreticilerin elindeki kuru incir almakta isteksiz davranmasına ve ürünün piyasa fiyatının düşmesine ve üreticilerin mağdur olmasına neden olmaktadır.”

TÜKETİM ARTMALI

İncir tüketiminin artması gerektiğini ifade den Başkan Özden Güngör, “İncirin gerek kuru, gerekse taze iç tüketim miktarı artırılması sağlanmalıdır. Bir yıl içinde tüketilmesi gereken bir ürün olan kuru incirde rekoltenin yüksek olduğu yıllarda, iç piyasa veya ihraç fiyatlarında yaşanan dalgalanmalara da bağlı olarak stok sıkıntısı yaşanmaktadır. Stok sorunun çözülmesi ve fiyat düşüşlerinin önüne geçilmesi amacıyla, gereken miktarda ürünün piyasadan çekilip depolanması ve isteyen alıcılara eşit koşullarda verilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından kuru incirde fiyatın düşmesini engellemek için müdahale alımı yapılacağının açıklanması olumlu bir gelişme olmuştur. TMO bu kapsamda 2019 yılı kuru incir azami alım fiyatını A Serisi (ballı, yumuşak, kabuğu normal, kalınlıkta, lekesiz incirler)  için 18 TL/kg olarak açıkladı. Kuru incir alımları TARİŞ İncir Birliği’ne bağlı Germencik ve Nazilli Kooperatiflerinin depolarında yapılıyor. Alımlar sadece üreticilerden gerçekleştirilecek olup, tüccarların ürünleri satın alınmayacak. Uygulamadan ilk yansıyanlar, ilk kez böyle bir görev üstlenen TMO’nun eksperlerinin, Tariş eksperleri gibi davranmayıp, benek bahane ederek alımlarda düşük fiyat vermesi sonucu, üreticinin ürünlerini satmayıp geri götürmelerine neden olduğu yönündeki şikâyetlerdir. Bu tür olumsuzluklar yaşanmasına karşın yine de TMO’nun ilk kez böyle bir görev üstlenmesi ve süreci Tariş İncir Birliği ile birlikte yürütmesini üreticilerimiz ve ülke tarımı adına memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

 

YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 16