DESTEK PAKETİ FOS ÇIKTI - EVRENSEL - 20.01.2005

GENEL MERKEZ ( )
20.01.2005 (Son Güncelleme: 24.01.2005 10:41:13)

HÜKÜMETİN BAYRAM ÖNCESİNDE ÜRETİCİLERE “MÜJDE” DİYE GÜNLERCE REKLAMINI YAPTIĞI TOPLANTIDAN ÜRETİCİ ELİ BOŞ DÖNDÜ. TOPLANTI ÖNCESİNDE “ÜRETİCİYE YENİ DESTEKLER GELİYOR” DENİLEREK, GÜNLERCE REKLAMI YAPILIRKEN, TOPLANTIDA ÜRETİCİNİN HAKKI OLAN VE ZATEN VERİLEN DESTEKLER SIRALANDI. BAŞBAKAN KENDİ AĞZIYLA DAHA PAHALI OLAN “SERTİFİKALI TOHUM, FİDAN KULLANMAYAN ÜRETİCİYE DESTEK YOK” DERKEN, TARIMSAL NÜFUSUN KISA SÜREDE AZALTILACAĞI HABERİNİ VERDİ. <İ>ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İSE PAKETİ AKP’NİN SİYASİ ŞOVU OLARAK DEĞERLENDİRİRKEN, TARIMIN YAPISAL SORUNLARINI ÇÖZMEYECEĞİNİ DİLE GETİRDİ.

HÜKÜMETİN SÖZDE DESTEK PAKETİNDE, ZATEN VERİLEN MAZOT DESTEĞİ YENİ BİR DESTEKMİŞ GİBİ YER ALDI. GÜBRE SEKTÖRÜ TAMAMEN ÖZEL SEKTÖRE BIRAKILMIŞ, 2004 YILINDA İSE GÜBREDE YÜZDE 40, MAZOTTA YÜZDE 33’LÜK ARTIŞ ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKMÜŞTÜ. GÜBRE TÜKETİMİNİN AZALDIĞINI GÖREN HÜKÜMET, GÜBREYE DE DESTEK VERİLECEĞİNİ AÇIKLADI. ANCAK NE GÜBREDE NE MAZOTTA DESTEK MİKTARLARI BELLİ OLDU.

TOPLANTIDA, TARIMSAL ALANDA AB’NİN HER RAPORUNDA “TARIMSAL NÜFUSUNUZU AZALTIN” DAYATMASININ HIZLA HAYATA GEÇİRİLECEĞİ BAŞBAKAN’IN AĞZINDAN TEYİT EDİLDİ. PAKETTE TARIMSAL NÜFUSUN AZALTILACAĞI YER ALIRKEN, BU NÜFUSUN HANGİ GELİŞMİŞ SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜNE AKITILACAĞI SORUSUNUN CEVABI VERİLMEDİ. 2003 VE 2004 YILLARINDA GECİKMİŞ OLARAK ÜRETİCİYE VERİLEN ÜRETİCİNİN TEK DESTEĞİ DGD PARALARI, HÜKÜMETİN BİR KIYAĞIYMIŞ GİBİ SUNULARAK, 2 YILDA 5.7 TRİLYON LİRA VERİLDİĞİ AÇIKLANDI.

BİR TARAFTAN TARIMSAL NÜFUSUN AZALTILACAĞI İFADE EDİLİRKEN, BİR TARAFTAN DA DESTEKLERİN ANCAK PERFORMANSA DAYANDIRILARAK VERİLECEĞİ BELİRTİLDİ. TOHUMCULUK YASA TASARISI İLE SEKTÖR TAMAMEN TOHUM TEKELLERİNE BIRAKILIRKEN, YENİ PAKETLE DE HÜKÜMET ÜRETİCİYE DAHA PAHALI OLAN SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANMA ZORUNLULUĞU GETİRDİ.

2005 YILINDAN İTİBAREN DGD’NİN DESTEKLER İÇİNDEKİ PAYI AZALTILIRKEN, PERFORMANSA DAYALI DESTEK VERME PROJESİNİN DETAYLARI DA BU PAKETLE BELLİ OLDU. BUNA GÖRE, NORMALDEN DAHA PAHALI OLAN SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI ZORUNLU HALE GETİRİLİRKEN, ARPA VE BUĞDAY İLE TÜM SERT İKLİM TAHIL VE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER, YEM BİTKİLERİ, YAĞLI TOHUMLU BAZI BİTKİLER, PATATES VE SERTİFİKALI FİDAN KULLANAN ÜRETİCİLERE DESTEK VERİLECEK.

PAMUK OYUNU

DGD’YE GEÇİŞİN ARDINDAN TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ 5 ÜRÜNE PRİM DESTEĞİ VERİLİYORDU. ANCAK, HÜKÜMET BU ÜRÜNLERDEN BİRİ OLAN PAMUĞA 2005 YILI PRİM ÖDEMELERİNİN ÖNEMLİ BİR KISMINI, YÜZDE 68’LİK BÖLÜMÜNÜ AYIRDI. DİĞER DÖRT ÜRÜNDE AYÇİÇEĞİ, ZEYTİNYAĞI, MISIR VE KANOLA VAR. HÜKÜMET AYIRDIĞI PARAYI ARTIRMAK YERİNE, ZORLUK ÇEKEN VE YAVAŞ YAVAŞ ÜRETİMDEN VAZGEÇEN PAMUK ÜRETİCİSİNİ DESTEKLERKEN, DİĞER ÜRETİCİLERİ DÜŞÜNMEDİ. YAĞ AÇIĞI BULUNAN TÜRKİYE AÇISINDAN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI STRATEJİK ÖNEME SAHİP. PAMUK PRİM DESTEĞİNDE SERTİFİKALI TOHUM KULLANAN ÜRETİCİYE 228 BİN LİRA VERİLİRKEN, NORMAL TOHUM KULLANAN ÜRETİCİ 190 BİN LİRA ALACAK. ANCAK, NORMAL ÜRETİMİ ZOR YAPAN ÜRETİCİLER ARASINDA ÇOK AZI SERTİFİKALI TOHUM KULLANABİLİYOR.

LAF CAMBAZLIĞI

TOPLANTIDA AYRICA, HAYVANCILIKTA DB DESTEKLİ ÇEŞİTLİ PROJELERLE YOKSUL KÖYLÜLERE GERİ DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK DAĞITILAN 35 BİN DÜVE, 80 BİN KOYUN VE KOOPERATİFLERE VERİLEN 22 TRİLYON LİRA DESTEK, HÜKÜMET TARAFINDAN KARŞILIKSIZ VERİLİYORMUŞ GİBİ GÖSTERİLDİ. ÜRETİCİDEN GERİ DÖNÜŞÜMÜ İSTENEN KREDİLER DE KATILARAK, HAYVANCILIKTA DESTEKLERİN 213 TRİLYONA ÇIKTIĞI AÇIKLANDI.

ÜRETİCİLERİN GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ÖDEDEĞİ, ÖDEMEKTE GECİKTİĞİNDE İSE CEZAEVİNE KONULDUĞU KREDİLER DE İSE HAYVANCILIKTA YÜZDE 60, ORGANİK TARIMDA YÜZDE 60, SU ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 40, AR-GE YATIRIMLARINDA YÜZDE 30 VE SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİM VE KULLANIMINDA YÜZDE 50 ORANINDA İNDİRİMLERE GİDİLDİ. 2005 YILINDA ZİRAAT BANKASI ARACILIĞIYLA 1.3 MİLYAR YTL, TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ARACILIĞIYLA DA 1.2 MİLYAR YTL OLMAK ÜZERE TOPLAMDA 2.5 MİLYAR YTL KREDİ VERİLECEK. ANCAK, ÜRETİCİNİN BU KOŞULLARDA KREDİLERİ KULLANMASI ZOR.

ÜRETİCİNİN YILLARDIR BİRİKEN, ÖDEYEMEDİĞİ, HAPİSLERDE YATTIĞI 660 TRİLYON LİRA OLAN TARIMSAL SULAMADA KULLANDIĞI ELEKTRİK BORCUNUN İSE FAİZLERİ SİLİNECEK.

Okunma Sayısı: 409