GDO'YA HUKUKİ ZEMİN - EVRENSEL - 16.02.2005

GENEL MERKEZ ( )
16.02.2005 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:55:15)

GDO’ya Hayır Platformu, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili faaliyetleri düzenlemek için hazırlanan Ulusal Biyogüvenlik Yasa Taslağı’nın, Tarım Bakanlığı’nın GDO’nun yasaklanacağı sözü vermesine karşın, yasaklama yerine GDO’lu tohumların ekimi de dahil, serbestleştirmenin hukuki zeminini hazırladığını bildirdi.

GDO’ya Hayır Platformu tarafından düzenlenen basın toplantısında, platform adına konuşan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Turhan Çakar, Ulusal Biyogüvenlik Çerçevelerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında bir komisyon tarafından hazırlanan taslağın, Türkiye tarımının sosyo-ekonomik yapısı, çeşitliliği, insan ve hayvan sağlığı ve ekolojik geleceği açısından önemli tehditler içerdiğini belirtti. GDO’lu ürünlerin 1996’dan beri ülkeye girdiğini, kaçak GDO tohumlarının ekim alanı bulduğunu ifade eden Çakar, bu durumun tarımda bağımlılığı derinleştirdiğini, Türkiye’den birkaç çokuluslu şirkete kaynak aktarımını süreklileştirdiğini söyledi.

Platformun çabaları üzerine Tarım Bakanlığı’nın ülkeye GDO girişinin yasaklanacağı sözü verdiğini hatırlatan Çakar, taslağın yasaklama yerine, GDO’lu tohumların ekimi de dahil, GDO’yu serbest bırakmanın hukuki zeminini hazırladığını bildirdi. Taslağın hazırlanması sürecinde “katılımcılık” ilkesinin, “çokuluslu şirketlerin çıkarlarının genel işlemlere yansıtılması” olarak uygulandığını dile getiren Çakar, taslağın hazırlandığı toplantılara bu şirketlerin “baş konuk” olarak çağrıldığını söyledi. Çakar, taslakta yer alan Biyogüvenlik Kurulu’nun GDO’lar konusunda doğru kararlar alamayacağını ifade etti.

“GDO’ların Türkiye’ye girişi, üretimi, işlenmesi yasaklanmalıdır” diye konuşan Çakar, Türkiye’nin soya, kolza ve pamukta verim değerlerinin GDO’lu ürünlerden daha yüksek olduğunun altını çizdi.

GDO’ya karşı 100 bin imza

Bu arada GDO’ya Hayır Platformu, topladığı 100 bin imzayı TBMM Dilekçe Komisyonu’na iletti. “Yaşam patentlenemez” sloganı ile yola çıkarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde halkı GDO’larla ilgili bilgilendiren ve GDO’ların ithali ve üretiminin durdurulması için 100 bin imza toplayan platform, 20 kişilik bir heyetle imzaları TBMM’ye teslim etti.

Okunma Sayısı: 503