DESTEKLER VE GERÇEKLER - EVRENSEL - 21.02.2005

GENEL MERKEZ ( )
21.02.2005 (Son Güncelleme: 21.02.2005 13:55:26)

HAZIRLAYAN: PROF. DR. GÜROL ERGİN (MUĞLA MİLLETVEKİLİ)

BAŞBAKAN TAYYİP ERDOĞAN, 18.01.2005 TARİHİNDE TARIM GÖNÜLLÜLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI’NDA TARIM DESTEKLERİ KONUSUNDA AÇIKLAMALAR YAPTI. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI SAYIN SAMİ GÜÇLÜ DE, 25.01.2005 VE 02.02.2005 TARİHLERİNDE BU AÇIKLAMALARA AÇIKLIK GETİRMEK ÜZERE İKİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ. ÇİFTÇİLERİN ELEKTRİK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TAKSİTLENDİRİLMESİ, PRİMLER VE DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ KONULARINDA YAPILAN AÇIKLAMALARIN HEMEN HEPSİNDE GERÇEKLER ÇARPITILDI.

SAYIN BAŞBAKAN, ÇİFTÇİYE ÇOK BÜYÜK DESTEKLER GETİRDİKLERİNİ MÜJDELEDİ. OYSA GETİRİLEN HİÇBİR YENİ DESTEK YOKTU. 2005 YILI BÜTÇESİ, TÜRK ÇİFTÇİSİNE ULUSAL GELİRDEN EN DÜŞÜK PAYIN AYRILDIĞI, TÜRK ÇİFTÇİSİNİ AVRUPALI ÇİFTÇİNİN ON İKİDE BİRİ KADAR DESTEKLEYEN BÜTÇEDİR. 2004 YILINDA BAŞLANGIÇ ÖDENEĞİ 3 KATRİLYON 215 TRİLYON TL OLAN TARIM DESTEĞİ 2005 YILINDA ÇOK AZ BİR ARTIŞLA, 3 KATRİLYON 461 TRİLYON TL’YE ÇIKMIŞTIR. ARTIŞ ORANI YÜZDE 7.6’DIR.

BİR CEPTEN ÖBÜR CEBE

SAYIN BAŞBAKAN, HAYVANCILIĞA VE PAMUK PRİMİNE AYRILAN DESTEK MİKTARLARININ ARTIRILDIĞINI SÖYLEDİ. AMA, BU KALEMLERDEKİ DESTEĞİN ARTIRILMASI İÇİN DGD’DE 693 MİLYON YTL, DİĞER TARIM DESTEKLERİNDE 336 MİLYON YTL KESİNTİ YAPILDIĞINI, TOPLAM DESTEĞİN BİR KURUŞ ARTIRILMADIĞINI SÖYLEMEDİ. HÜKÜMETİN YAPTIĞI TAMAMEN BİR CEPTEN ALARAK DİĞER CEBE AKTARMA, KAMUOYUNU SORUMSUZCA ALDATMAYA ÇALIŞMADIR.

FAİZ SİLİNMEDİ

SAYIN BAŞBAKAN, ÇİFTÇİLERİN TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİKTEN ÖTÜRÜ 660 TRİLYON TL’YE ULAŞAN BORÇLARININ FAİZİNİ SİLDİKLERİNİ SÖYLEYİP, ÇİFTÇİNİN BORCUNUN EK BİR FAİZ UYGULAMASI YAPILMADAN TARIMSAL TEFE UYGULANARAK 36 AYDA TAHSİL EDİLECEĞİNİ BELİRTTİ. SAYIN BAŞBAKAN, FAİZLERİN SİLİNDİĞİNİ SÖYLERKEN GERÇEĞİ İFADE ETMEMİŞTİR. ÇÜNKÜ, SİLİNEN FAİZİN YERİNE TARIMSAL TEFE ORANINDA FAİZ GETİRİLMEKTEDİR. BU NEDENLE, BORCUN FAİZİNİ SİLDİK İFADESİ KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİLDİR.

SAYIN BAŞBAKAN ÇİFTÇİLERİN ELEKTRİK BORÇLARINA DÜZENLEME GETİRİRKEN, BİR KISIM GERÇEKLERİ ORTAYA KOYMUYOR. ÖRNEĞİN, İKTİDARA GELİR GELMEZ TARIMSAL SULAMALARA VERİLEN DESTEĞİ KALDIRDIKLARINI; 2002 ARALIK AYINDA 102.660 TL OLAN TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİK FİYATINI YÜZDE 34.4 ARTIRARAK 138 BİN 60 TL’YE ÇIKARDIKLARINI SÖYLEMİYOR. SANAYİDE KULLANILAN ELEKTRİĞİN FİYATI 121 BİN 127 TL İKEN, TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİĞİN FİYATININ 135 BİN 995 TL; KÜLTÜR BALIKÇILIĞI VE KÜMES HAYVANCILIĞINDA KULLANILAN ELEKTRİĞİN FİYATININ 141 BİN 10 TL; SOĞUK HAVA DEPOLARINDA KULLANILAN ELEKTRİĞİN FİYATININ 145 BİN 494 TL OLDUĞUNU; HAYVANCILIK İŞLETMELERİ VE SERALARDA KULLANILAN ELEKTRİĞİN TİCARETHANE GİBİ FİYATLANDIRILDIĞINI SÖYLEMİYOR.

SAYIN BAŞBAKAN, DGD’NİN BİR KEREDE VE ŞUBAT AYINDA BAŞLAYIP NİSAN AYINDA TAMAMLANACAK ŞEKİLDE ÖDENECEĞİNİ SÖYLEDİ. SAYIN BAŞBAKAN’IN SÖYLEMİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR. BİR KERE, DGD İÇİN 2005 YILI BÜTÇESİNDE 2 MİLYAR 623 MİLYON YTL OLARAK AYRILAN KAYNAĞI HÜKÜMET 1 MİLYAR 930 MİLYON YTL’YE İNDİRDİ. İKİNCİSİ, AYRILAN BU KAYNAK ÇİFTÇİYE BİR KEREDE DEĞİL YİNE İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK. ANCAK, GEÇMİŞ UYGULAMALARA GÖRE BİR FARKLA. DAHA ÖNCE, TAHAKKUK EDEN DGD BİR SONRAKİ YIL İÇİNDE 2 TAKSİT HALİNDE ÖDENİRKEN, ŞİMDİ, 2004 YILINA AİT DGD’NİN İKİ TAKSİTİNDEN BİRİ 2005, DİĞERİ 2006 YILINDA ÖDENECEK. ÇİFTÇİ, DÖNÜM BAŞINA 16 MİLYON TL OLAN VE BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE HİÇ ARTIRILMAYAN 2004 YILINA AİT DGD’NİN DEKAR BAŞINA 10 MİLYON TL’LİK KISMINI 2005’TE; 6 MİLYON TL’LİK KISMINI İSE 2006’DA ALACAK. SAYIN BAŞBAKAN, GERÇEĞİ TAMAMEN SAPTIRARAK DGD’NİN 2005’TE TEK ÖDEMEDE VERİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR. EVET 2005’TE TEK ÖDEME YAPILACAK, AMA, TEK ÖDEME YAPILMASININ NEDENİ, ÇİFTÇİYE DGD’NİN TAMAMININ BİR KEREDE VERİLMESİ DEĞİL, İKİNCİ ÖDEMENİN BİR YIL SONRAYA SARKITILMASIDIR.

SAYIN BAŞBAKAN, NEVŞEHİR VE NİĞDE YÖRELERİNDE GÖRÜLEN VE “KANSERLİ PATATES” OLARAK ANILAN HASTALIKLI PATATES OLAYINA DA DEĞİNEREK, BU HASTALIĞA KARŞI İVEDİ ÖNLEM ALDIKLARINI, PATATES ÜRETİMİNE SINIRLAMA GETİRİLDİĞİNİ, ZARARA UĞRAYAN ÜRETİCİLERE 15 TRİLYON TL DESTEK AYRILDIĞINI BELİRTİYOR. EVET BAŞBAKAN’IN BELİRTTİĞİ GİBİ, BİR MANTAR HASTALIĞINDAN ÖTÜRÜ, PEK ÇOK TARLADA EN AZ 30 YIL PATATES YETİŞTİRİLEMİYECEK. ÇİFTÇİNİN ZARARI KARŞILANMALI; AMA, ŞU DA BİLİNMELİ Kİ, MANTARLI PATATES TOHUMLARI YURDUMUZA DIŞARIDAN İTHAL EDİLDİ. HASTALIKLI PATATESİN TÜM VEBALİ TARIM BAKANLIĞI’NDA. ÇÜNKÜ İTHAL EDİLECEK TOHUMLUKLARIN İNCELENMESİ İÇİN YURTDIŞINA, ASIL OLMASI GEREKEN MANTAR VE VİRÜS KONUSUNDA DEĞİL, BAKTERİ KONUSUNDA UZMAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GÖNDERİLDİ.

SAYIN BAŞBAKAN, ET-BALIK KURUMU’NUN HENÜZ ÖZELLEŞTİRİLMEMİŞ OLAN BİR KISIM KOMBİNALARININ TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNE ALINACAĞINI BELİRTTİ. BU, DOĞRU BİR KARARDIR. ANCAK, KAYSERİ’DEKİ KOMBİNANIN NE İÇİN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNE ALINMAYIP, ÖZELLEŞTİRİLECEĞİNİN DE AÇIKLANMASI GEREKİR. KAYSERİ KOMBİNASININ ÖZELLEŞTİRİLME NEDENİ, ARSASININ ÇOK DEĞERLİ OLMASI MIDIR, BU KONU AÇIKLIĞA KAVUŞMALI.

EKİMDEKİ GERİLEMELER

SAYIN BAŞBAKAN, ÇİFTÇİYİ YENİDEN ÜRETİME DÖNDÜRDÜKLERİ İÇİN 2002’DE 6 BİN 300 OLAN YURTİÇİ TRAKTÖR SATIŞININ 2004’TE 30 BİNE ÇIKTIĞINI İFADE EDİYOR. OYSA SAYIN BAŞBAKAN BİLMİYOR Kİ, TRAKTÖR SATIŞI 1997’DE 48 BİN, 1998’DE İSE 49 BİN İDİ. EĞER SAYIN BAŞBAKAN’IN İFADE ETTİĞİ GİBİ ÇİFTÇİ ÜRETİME DÖNSEYDİ, SON İKİ YILDA ÇUKUROVA VE EGE’DE PAMUK, İÇ ANADOLU’DA BUĞDAY EKİM ALANLARI BOŞ KALMAZ; EKİLEN TARIM ARAZİSİ 2002 YILINDA 18 MİLYON 123 BİN HEKTAR İKEN, 2003 YILINDA 17 MİLYON 549 BİN HEKTARA İNMEZDİ. 1962-80 YILLARI ARASINDA YILDA ORTALAMA YÜZDE 3.2 KATMA DEĞER ARTIŞI SAĞLAYAN TARIM, 2003’TE YÜZDE 2.5 GERİLEME GÖSTERDİ, 2005 YILINDA DA YÜZDE 1.7 GERİLEME OLACAĞI BELİRTİLİYOR. TARIMDA ÜZERİNDE KONUŞULACAK OLAN BU TABLODUR.

SAYIN BAŞBAKAN TARIMSAL AFET YAŞAYANLARA 52.5 TRİLYON KAYNAK AYIRDIKLARINI SÖYLÜYOR VE BUNUNLA ÖĞÜNÜYOR. OYSA, SAYIN BAŞBAKAN BİLMİYOR MU Kİ, YALNIZCA DOĞU KARADENİZ’DEKİ FINDIK ÜRETİCİSİNİN UĞRADIĞI ZARAR 700 TRİLYONUN ÜZERİNDE. ÜLKEDE TOPLAM AFET ZARARI 2 KATRİLYONUN ÜZERİNDE. 52 TRİLYON TL, ÇİFTÇİNİN ZARARININ ANCAK 40’TA 1’İ. SAYIN BAŞBAKAN, YARDIMINA KOŞAMADIĞI ÇİFTÇİDEN ÖZÜR DİLEYECEĞİ YERDE, TAM AKSİNE BİR TUTUMLA YAPAMADIĞI DESTEKTEN KENDİNE ÖVÜNÇ PAYI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR.

GÖZ BOYAMACILIK

SAYIN BAŞBAKAN BÜTÇEDE 1 KURUŞ AYRILMAMIŞKEN, ÇİFTÇİYE GÜBRE VE MAZOT DESTEĞİNDEN SÖZ EDİYOR. TARIMSAL ÜRÜNLERE UYGULANACAK PRİM 600 TRİLYON TL’YE ÇIKARILMIŞTIR. İLK BAKIŞTA OLUMLU GÖRÜLEN BU GELİŞME, ÇİFTÇİYE ÖDENMESİ GEREKEN DGD’DEN KESİLEN PARAYLA KARŞILANACAKTIR. YANİ TAM BİR GÖZ BOYAMACILIK. KALDI Kİ, PAMUĞA VERİLECEĞİ İFADE EDİLEN 190 BİN TL (SERTİFİKALI TOHUM KULLANANLAR İÇİN 228 BİN TL ) 2004 YILI PAMUK FİYATLARI DİKKATE ALINDIĞINDA SON DERECE DÜŞÜK KALMIŞTIR. PAMUK ÇİFTÇİSİ 500 BİN TL BEKLERKEN 228 BİN TL İLE YETİNMEK DURUMUNDA BIRAKILMIŞTIR.

BİR YANDAN HAYVANCILIK DESTEKLENİYOR DENİRKEN, DİĞER YANDAN BESİCİLERE KG BAŞINA VERİLEN ET TEŞVİK PRİMİ 30 EYLÜL 2004 ‘DE 1 MİLYON TL’DEN 500 BİN TL’YE İNDİRİLMİŞ; SÜT ÜRETİCİLERİ, TAM BİR TEKEL YARATAN SÜT FABRİKALARI KARŞISINDA SAHİPSİZ BIRAKILMIŞTIR. YEM FİYATLARI SÜT FİYATINI GEÇMİŞ; SÜT ÜRETİCİSİ SATTIĞI 1 KİLO SÜTLE 1 KİLO YEM ALAMAZ DURUMA GELMİŞTİR. KOOPERATİFLERE VERİLEN HAYVANLARDA SERTİFİKALI OLMA KOŞULU ARANMAMAKTA; SERTİFİKASIZ HAYVANLARLA HAYVANCILIĞIMIZIN GELECEĞİ KARARTILMAKTADIR.

İYİCE BOZULDU

KENDİNDEN ÖNCEKİ HÜKÜMETİN UYGULADIĞI POLİTİKALARI ELEŞTİREREK İKTİDARA GELEN AKP, 2 YILI AŞAN İKTİDAR DÖNEMİNDE BU POLİTİKALARDA EN UFAK DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ. ÇİFTÇİYİ EZDİĞİNİ, PERİŞAN ETTİĞİNİ İDDİA ETTİĞİ POLİTİKALARI ACIMASIZCA AYNEN UYGULADI. ÇİFTÇİNİN DURUMU DÜZELMEK BİR YANA, İYİCE BOZULDU. ÇİFTÇİ 2002’Yİ MUMLA ARAR HALE GELDİ. AKP İŞ BAŞINA GELİRKEN ŞİKâYET KONUSU YAPTIĞI HER ŞEYİ UNUTTU. TARIMIN YETERİNCE DESTEKLENMEDİĞİNİ SÖYLEDİ, ONU UNUTTU; GİRDİ FİYATLARININ ÇOK YÜKSEK OLDUĞUNU SÖYLEDİ, ONU UNUTTU. ÜRÜN FİYATLARININ DÜŞÜKLÜĞÜNÜ SÖYLEDİ , ONU UNUTTU. DAHASI, ACİL EYLEM PLANI’NDA “MAZOT GİBİ KALEMLERDEKİ AĞIR VERGİLERİ AZALTARAK, ÇİFTÇİNİN TAHAMMÜL EDİLEMEZ YÜKÜNÜ KALDIRACAĞIZ” DEDİ. ONU DA UNUTTU. HEM ÖYLESİNE UNUTTU Kİ, SAYIN BAŞBAKAN, ERZURUM’DA ÇİFTÇİLERİ AZARLARKEN YAPTIĞI GAFI, II. TARIM ŞûRASI’NDA YÜZLERCE ÇİFTÇİNİN ÖNÜNDE YİNELEDİ: “MAZOTA YÜZDE 40 DESTEK VERİYORUZ. DAHA NE İSTİYORSUNUZ ? BU MİLLET HEP SİZİ Mİ BESLEYECEK?” DEDİ. ŞûRA’DA BİR ÇİFTÇİNİN YÜKSEK SESLE SÖYLEDİĞİ GİBİ, “HANİ NEREDE MAZOT DESTEĞİ?” GERÇİ, SAYIN BAŞBAKAN, NİHAYET GÜBRE VE MAZOTA DESTEK VERECEKLERİNİ SÖYLEDİ, AMA, TEKZİP BİR HAFTA SONRA TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI’NDAN GELDİ. SAYIN BAKAN, GÜBRE VE MAZOT DESTEĞİ İÇİN BÜTÇEYE ÖDENEK KOYULMADIĞINI, AYRICA HENÜZ BİR KAYNAK DA BULUNMADIĞINI DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISINDA İÇTENLİKLE İTİRAF ETTİ.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI PRİMLERİ AYÇİÇEĞİ İÇİN 135 BİN TL, SOYA İÇİN 140 BİN TL, KANOLA İÇİN 130 BİN TL, MISIR İÇİN 25 BİN TL, ZEYTİNYAĞI İÇİN 250 BİN TL OLARAK AÇIKLADI. TAM ANLAMIYLA, DAĞ FARE DOĞURDU. ZEYTİNYAĞI PRİMİ 1999 YILINDA BİLE 400 BİN TL İDİ. 300 BİN TL’YE MAL EDİLDİĞİ HALDE TÜCCARA 270 BİN TL’YE SATILABİLEN MISIRA YALNIZCA 25 BİN TL PRİM VERİLMESİ ÇİFTÇİYLE ALAY ETMEKTEN BAŞKA HİÇBİR ANLAM TAŞIMIYOR. TRAKYALI AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ 250 BİN TL PRİM BEKLERKEN 135 BİN TL İLE KARŞILAŞINCA TAM BİR DÜŞ KIRIKLIĞI YAŞADI. BAŞBAKAN YALNIZ BİR KONUDA BAŞARILI OLDU: ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARDI.

Okunma Sayısı: 558