PİYASA İÇİN DÜZENLEME - EVRENSEL - 21.05.2005

GENEL MERKEZ ( )
21.02.2005 (Son Güncelleme: 21.02.2005 13:58:01)

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) SÜRECİ İLE BİR ANDA HÜKÜMETİN VE TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ HALİNE GELEN TARIMDA, BUNDAN SONRA İZLENECEK YOL HARİTASI BELLİ OLDU. HÜKÜMET, HAZIRLADIĞI YENİ TARIM YASA TASARISI’NIN TEMEL İLKELERİNİN İLK SIRALARINDA, “AB’YE UYUM, SEKTÖRÜN DAHA FAZLA PİYASA MEKANİZMASINA AÇILMASI, TARIM BAKANLIĞI’NIN GÖREVLERİNİN YERELLERE DEVREDİLMESİ, ÜRETİCİLERİ IRGAT HALİNE GETİREN SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİK” YER ALDI.

TASARININ AMACI, TARIMIN VE KIRSAL ALANIN GÜÇLENDİRİLMESİ OLARAK GÖSTERİLDİ. ANCAK, NEREDEYSE TASARININ HER MADDESİNDE TÜRKİYE KIRSALININ GERÇEKLERİ YERİNE ULUSLARARASI KURULUŞLARIN TAAHHÜTLERİNİN YERİNE GETİRİLECEĞİ VE TARIM POLİTİKALARININ BU ŞEKİLDE BELİRLENECEĞİ İFADELERİ YER ALDI. 5’İNCİ MADDEDE TARIMIN POLİTİKALARININ TEMEL İLKELERİ SIRALANDI. TEMEL İLKELER ARASINDA, “TARIMSAL ÜRETİM VE KALKINMADA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM” İLK SIRADA YER ALIRKEN, İKİNCİ SIRADA “ULUSLARARASI TAAHHÜTLERE UYUM” İLKESİ GELDİ. BU İLKELERİ İSE ÖZEL SEKTÖRÜN UYUMUNUN ARTIRILMASI İZLEDİ. TASARININ DEĞİŞİK MADDELERİNDE TARIM POLİTİKALARININ BELİRLENMESİNDE AB’NİN VE ULUSLARARASI KURULUŞLARIN İSTEKLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİNİN ÖNCELİKLİ OLACAĞININ ALTI ÇİZİLDİ. TASARI İLE BUNDAN SONRA, TARIMIN DEVLET DENETİMİNDEN VE DESTEĞİNDEN UZAKLAŞTIRILARAK, PİYASA KOŞULLARINA TAMAMEN TERK EDİLECEĞİ HÜKÜM ALTINA ALINDI.

DEVLET SADECE DENETLEYECEK

TEMEL İLKELER ARASINDA, “TARIM ÜRÜNLERİ FİYATLARININ DEVLET MÜDAHALESİ İLE DEĞİL, PAZAR ŞARTLARINDA OLUŞMASI” İLKESİ DE GÖZE ÇARPARKEN, TARIMDA DEVLETİN ROLÜ, “KURAL KOYUCU, POLİTİKA YAPICI VE DENETLEYİCİ” OLARAK TANIMLANDI. DEVLETİN ROLÜNÜN TANIMLANDIĞI MADDEDE “TARIMSAL HİZMETLERDE DE DEVLETİN ÜRETİM, İŞLEME, PAZARLAMA GİBİ FAALİYETLERDEN BU SÜREÇ İÇERİSİNDE GERİYE ÇEKİLMESİ BUNA KARŞILIK BU FAALİYETLERDE ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜNÜN ARTIRILMASI” İFADESİ İLE TARIMIN HER AŞAMASININ TAMAMEN ULUSAL VE ULUSLARARASI ŞİRKETLERE TERK EDİLECEĞİNİN İŞARETİ VERİLDİ.

TASARININ 7’İNCİ MADDESİNDE TARIM BAKANLIĞI’NIN KAMU ALANININ TÜM SEKTÖRLERDEN TASFİYESİNİ ÖNGÖREN KAMU REFORMU VE AB’NİN İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA YENİDEN YAPILANMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ. TASARIYLA, DEVLETİN GÖREVİ OLAN TARIMSAL YAYIM VE EĞİTİM HİZMETLERİNİN ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLMESİNİN ÖNÜ AÇILDI.

IRGAT SİSTEMİ

TASARIYA GÖRE, ÜRETİCİYİ, ŞİRKETLERİN IRGATLARI HALİNE GETİREN SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİĞE TARIMDA BUNDAN SONRA TEMEL ÜRETİM MODELİ OLARAK AĞIRLIK VERİLECEK. TASARININ 12’İNCİ MADDESİNDE, SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİĞİN YETERİNCE GELİŞTİRİLMEDİĞİNE DİKKAT ÇEKİLİRKEN, BUNDAN SONRA SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİK GELİŞTİRİLEREK, SÖZLEŞMELERE UYULMAMASI DURUMUNDA DENETİM TARIM BAKANLIĞI’NDA OLACAK.

AB’YE UYUM SÜRECİ DOĞRULTUSUNDA, SÜREKLİ TARIMSAL NÜFUSUN FAZLALIĞINDAN ŞİKâYET EDİLİRKEN, TASARIYLA BUNDAN SONRA KÜÇÜK ÜRETİCİNİN YAŞAMA ŞANSI OLMAYACAĞI DA ORTAYA ÇIKTI. TASARIYA GÖRE, İLERİ TEKNOLOJİ TEKNİKLERİNİ KULLANAN, NİTELİKLİ ELEMAN İSTİHDAM EDEBİLEN, İÇ VE DIŞ PAZARIN İHTİYAÇ DUYDUĞU ÜRÜNLERİ YETİŞTİREN OPTİMUM İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNE SAHİP İŞLETMELER, ENTEGRE TESİSE SAHİP ALANLARDA BİR ARAYA GETİRİLECEK.

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

TASARININ GETİRDİĞİ EN BÜYÜK YENİLİKLERDEN BİRİ DE TARIMSAL DESTEKLEME KOORDİNASYON KURULU’NUN KURULMASI. KURUL 5 KİŞİDEN OLUŞURKEN, TARIM BAKANI VE MÜSTEŞAR DIŞINDA, KURULUN DİĞER ÜYELERİ MALİYE-HAZİNE VE DPT BÜROKRASİSİNDEN GELECEK. YANİ TARIMSAL DESTEKLEMELER KONUSUNDA TARIM BAKANLIĞI’NIN DEĞİL, HAZİNE VE MALİYE ARACILIĞIYLA BUNDAN SONRA DA IMF’NİN BELİRLEYİCİ OLACAĞI AÇIKÇA ORTAYA KONULMAKTA.

TASARININ 17’İNCİ MADDESİNDE İSE DESTEKLEME PROGRAMLARININ BELİRLENMESİNDEKİ İLKE VE STRATEJİLER SIRALANDI. DESTEKLEME PROGRAMININ BELİRLENMESİNDE DE AB’YE UYUM VE ULUSLARARASI KURULUŞLARIN TAAHHÜTLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK. DESTEKLEMELERİN BELİRLENMESİNDEKİ TEMEL İLKELERDE “AB VE DİĞER ULUSLARARASI TAAHHÜTLER İLE UYUMLU OLMASI, ÜRETİCİLERİN PİYASA KOŞULLARINDA FAALİYETLERİNİ YÜRÜTMESİ, KULLANILACAK KAYNAĞIN ADİL VE ETKİN BİR ŞEKİLDE DAĞITIMININ SAĞLANMASI, SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİN GELİŞTİRİLMESİ” OLARAK İFADE EDİLDİ.

BAKANDAN ‘TARIM BİTEBİLİR’ İTİRAFI

TARIM BAKANI SAMİ GÜÇLÜ, DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TARIM SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE’NİN ÖNÜNE KOYDUĞU POLİTİKALARIN YAŞAMA GEÇİRİLMESİ DURUMUNDA, TÜRKİYE’DE TARIM SEKTÖRÜNÜN BİTEBİLECEĞİNİ İTİRAF ETTİ. ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN TARIM İL MÜDÜRLERİ TOPLANTISI’NIN SONUNDA BİR DEĞERLENDİRME KONUŞMASI YAPAN GÜÇLÜ, DTÖ VE AB’NİN İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA “KORUMACI POLİTİKALARIN BÜYÜK ORANDA TERK EDİLMEK ZORUNDA KALINACAĞI” MESAJINI VEREREK, “EN TEMEL ÜRÜNLERİN ÜRETİMİNİ SÜRDÜRME İMKANINI BULAMAYACAĞIMIZI BİLİYORUZ” DEDİ.

BAKAN GÜÇLÜ, DTÖ’NÜN KARARLARININ DA UYGULANMASIYLA 10-12 SENE İÇİNDE TÜRKİYE TARIMININ REKABET GÜCÜNÜ YİTİREBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ. GÜÇLÜ, “BU TOPRAKLARDA İNSANLAR ÜRETİM YAPAMAYABİLİR, BİZİ BÜYÜK BİR MÜCADELE BEKLİYOR” DEDİ. AB DİREKTİFLERİ DOĞRULTUSUNDA TARIMSAL NÜFUSUN YÜZDE 15’E DÜŞÜRÜLECEĞİNİ ANIMSATAN TARIM BAKANI SAMİ GÜÇLÜ, “YÜZDE 15’E DÜŞSE BİLE, YÜZDE 15’İN GELİRİNDE ÇOK CİDDİ DÜŞMELER MEYDANA GELECEK” DEDİ.

YIKIM POLİTİKALARINA DEVAM

<İ>ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İKİNCİ BAŞKANI TURHAN TUNCER, TASARININ DB VE IMF İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜLMEKTE OLAN İSTİKRAR PROGRAMININ BİTMESİNDEN SONRA DEVREYE GİRECEK ŞEKİLDE HAZIRLANMIŞ BİR METİN OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK, TEMEL OLARAK 1999’DAN SONRA UYGULANAN POLİTİKALARIN AYNEN SÜRDÜRÜLECEĞİNİ, BUNDAN SONRA UYGULANACAK TARIM POLİTİKALARINA DA IMF VE DB’NİN GÖLGESİNİN DÜŞTÜĞÜNÜ BELİRTTİ. IMF VE DB EKSENİNDE SÜRDÜRÜLEN POLİTİKALAR SAYESİNDE TARIMIN DİBE VURDUĞUNUN ALTINI ÇİZEN TUNCER, TARIM SEKTÖRÜNÜN 2003 YILININ RAKAMLARININ NEGATİF OLDUĞUNU, UYGULANAN IMF VE DB EKSENLİ POLİTİKALARIN TÜRKİYE TARIMINA YARAR SAĞLAMADIĞINI İFADE ETTİ. TUNCER, ÇÖZÜMÜN TARIMSAL VE KIRSAL KALKINMAYI SANAYİ ENTEGRASYONU İLE BULUŞTURMAKTAN GEÇTİĞİNİ KAYDEDEREK, TARIM BAKANLIĞI’NIN TEŞKİLAT YAPISININ BU GERÇEĞE UYGUN OLARAK GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNİN ALTINI ÇİZDİ.

Okunma Sayısı: 407