GDO MU? AF BUYUR, O DA NE? - VATAN - 16.03.2005

GENEL MERKEZ ( )
16.03.2005 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:55:02)

BU YIL BÜTÜN DÜNYADA TÜKETİCİLER GÜNÜ NEDENİYLE DÜZENLENEN ETKİNLİKLERDE, "GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR"IN (GDO) YARATTIĞI TEHLİKELERE DİKKAT ÇEKİLDİ...

GDO HAKKINDA DETAYLI BİLGİLERİ İLK KEZ DÜN, TÜKETİCİ BİLİNCİNİ GELİŞTİRME DERNEĞİ'nin konuşmacı olarak katıldığım panelinde edindim.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık öyle şeyler anlattı ki, sizlerle paylaşmadan edemedim:

Öncelikle şu GDO'NUN TAM BİR TANIMINI YAPALIM:

"DOĞAL YOLLA GERÇEKLEŞMEYEN, ANCAK GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VASITASIYLA İKİ FARKLI ORGANİZMANIN BİRLEŞTİRİLMESİYLE ELDE EDİLEN ORGANİZMA."

PEKİ; BİLİM ADAMLARINI GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIMSAL ÜRÜN ARAYIŞINA YÖNELTEN ETKENLER NELER? SIRALAYALIM:

* ZARARLILARA KARŞI BİTKİNİN DAYANIKLILIĞINI ARTIRMAK.
* BÖYLECE ÜRÜN MİKTARINI VE KALİTESİNİ YÜKSELTMEK.
* YOKSUL DÜNYAYI DAHA UCUZA BESLEMEK.
* ÜRÜNÜN RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK.

17 ÜLKE İZİN VERİYOR

DÜNYADA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLEREK ÜRETİLEN İLK TARIM ÜRÜNÜ, DOMATES. DAHA SONRA BUNU SOYA, MISIR VE PAMUK İZLEMİŞ. ŞU ANDA BAŞTA ABD, ARJANTİN, KANADA VE BREZİLYA OLMAK ÜZERE 17 ÜLKEDE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIMSAL ÜRÜN ÜRETİLİYOR. BU 17 ÜLKEDE TAM 8 MİLYON 250 BİN ÇİFTÇİ, SADECE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM ÜRÜNÜYLE UĞRAŞIYOR. DÜNYADAKİ SOYA ÜRETİMİNİN YÜZDE 56'sı, pamuğun yüzde 28'İ, KANOLARIM YÜZDE 19'u ve mısırın yüzde 14'Ü GENETİK MÜDAHALELİ ÜRÜNLERDEN OLUŞUYOR.

AB ÜLKELERİNDE İSE ÜRETİM DE İTHALAT DA KESİNLİKLE YASAK!

NEDEN YASAKLANIYOR?

GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ, GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN ASLINDA "AÇ İNSANLARI DAHA UCUZA BESLEMEK" GİBİ ULVİ BİR AMACI VAR... İYİ DE O ZAMAN NEDEN SADECE 17 ÜLKE BU TÜR ÜRETİME İZİN VERİYOR? NEDEN DİĞERLERİ ÜRETİMİ VE İTHALATI YASAKLIYOR?

YANIT BASİT:

ÇÜNKÜ BU ÜRÜNLER ÇOK CİDDİ ALERJİLERE, SOLUNUM VE SİNDİRİM RAHATSIZLIKLARINA YOL AÇIYOR. KANSEROJEN ETKİLERİ İSE HENÜZ BİLİNMİYOR. AYRICA DOĞAL DENGEYİ BOZARAK ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR.

TÜRKİYE'de de yasak ama...

Genetiği değiştirilmiş tarımsal ürünlerin hem üretimi, hem de ithalatı ülkemizde de yasak!

Ne var ki bu yasak, ithalatta sökmüyor. Sadece 2004 yılının Ocak-Ağustos döneminde genetiği değiştirilmiş ürün olduğunu bile anlamadan 980 bin ton mısır, 383 bin ton da soya satın almışız.

Peki neden "anlamamışız?"

Çünkü gümrük kapılarımızda bu ürünleri analiz edebilecek laboratuvarımız bile yokmuş...

Yüze yakın sivil toplum örgütü, genetiği değiştirilmiş tarımsal ürün ithalatının yasaklanması için, "GDO'YA HAYIR PLATFORMU" ADI ALTINDA BİR ARAYA GELMİŞ VE TAM 100 BİN İMZA TOPLAMIŞ...

AMA BU ÜRÜNLERİN İTHALATI ZATEN GÖRÜNÜRDE YASAK OLDUĞU İÇİN, HİÇBİR YETKİLİ PLATFORM SÖZCÜLERİNİ DİNLEMEYE BİLE YANAŞMAMIŞ!

GELELİM BU KONUDAKİ KİŞİSEL DÜŞÜNCELERİME...

ELBETTE DÜNYANIN AÇ NÜFUSUNU UCUZA DOYURMAK ÖNEMLİ...

AMA İNSAN HAYATI ÇOK DAHA ÖNEMLİ!

BU YÜZDEN TÜRKİYE, BU TEKNOLOJİYİ DAHA FAZLA GÖRMEZDEN GELMEMELİ VE BİR AN ÖNCE BİLİMSEL TARTIŞMAYA AÇMALI... EĞER AB ÜYESİ ÜLKELER GİBİ, ZARARLI OLDUĞUNA İNANIRSA DA YASAL OLMAYAN YOLLARDAN YAPILAN İTHALATI KESİNLİKLE ÖNLEMELİ.

ÇÜNKÜ GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA GÖZLERİ KAPAMAK HİÇBİR DERDE ÇÖZÜM OLMUYOR!

KADERİN CİLVESİ

CUMHURBAŞKANI SEZER'in Suriye'YE YAPACAĞI ZİYARET, ABD'yi çok rahatsız etmiş! ABD Büyükelçisi "Sayın Sezer Suriye'YE GİDERSE, TÜRKİYE DÜNYADA YALNIZ KALIR" DİYE BUYURMUŞ!

TÜRKİYE'nin iç ve dış politikasını belirlemek, ABD Elçisi'NİN HADDİ DEĞİL... BU YÜZDEN, CUMHURBAŞKANIMIZ BU DENSİZLİKTEN SONRA BU ÜLKEYE KESİNLİKLE GİTMELİ!

AMA NE YALAN SÖYLEYEYİM; UĞRUNA KRİZİ GÖZE ALACAĞIMIZ ÜLKE, KEŞKE SURİYE OLMASAYDI...

ONLAR BİZİM BÖLÜCÜMÜZÜ BESLEDİ, BİZ ONLARI DÜNYAYA SAVUNUYORUZ! KADERİN İŞİNE BAKIN!

Okunma Sayısı: 616