ABD DAYATTI: IRAK'TA SADECE GDO'LU TARIMA İZİN VAR - MİLLİYET - MERAL TAMER - 17.03.2005

GENEL MERKEZ ( )
17.03.2005 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:54:57)

BU YIL 15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ'nde belli başlı tüketici örgütleri tüm dünyada tek bir konuyu işlediler: Genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) yarattığı tehlikeler.

Türkiye'DE DE BAZI TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİNİN DÜZENLEDİKLERİ PANELLERDE AYNI KONU ÖN PLANA ÇIKARILDI. TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ TÜKODER'in toplantısında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi biomühendislik ana bilim dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şeminur Topal'IN ŞU SÖZLERİ TÜYLER ÜRPERTİCİYDİ:

"AMERİKA, SEÇİMLER SONRASINDA IRAK'ta genetik modifikasyon dışında tarım yapmama kararı getirdi!" Yani Iraklı tarım üreticileri artık sadece genetik değişime uğramış tarım ürünleri üretebilecek. İnanılır gibi değil. Prof. Topal'A GÖRE "ABD, ÖZELLİKLE DE GERİ KALMIŞ ÜLKELERİN TARIMINI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR VE BU POLİTİKASINI, ABD SENATO ÜYELERİNİN ÇOĞUNUN YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLDUKLARI ÇOKULUSLU ŞİRKETLER ELİYLE YÜRÜTÜYOR."

AB GEÇİT VERMİYOR

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM ÜRÜNLERİNİN ANAVATANI AMERİKA, ARJANTİN VE KANADA. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ BAŞKANI AHMET ATALIK'ın verdiği bilgiye göre 1996'DA GDO'lu tarım yapan ülke sayısı 6, tarım yapılan alan 1.7 milyon hektarken, 2004'TE ÜLKE SAYISI 17'ye, tarım alanı 81 milyon hektara yükselmiş. Arjantin'İN YANI SIRA BREZİLYA VE MEKSİKA GİBİ BİR ZAMANLAR ABD'nin arka bahçesi durumundaki ülkelerle Çin ve Hindistan gibi nüfusu 1 milyarı aşkın ülkelerde de GDO'LU TARIM YAPILIYOR. DÜNYADA GDO'lu gıda ürünleri pazarının toplam hacmi 1998'DE 30 MİLYAR DOLARKEN 2003'te 70 milyar dolara yükselmiş bulunuyor.

Avrupa Birliği'NE ÜYE 25 ÜLKEDEN SADECE İSPANYA, GENETİK DEĞİŞİME UĞRAMIŞ TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİYOR. ALMANYA GDO'lu tarıma girip, kısa süre içinde terketmiş. AB'YE ADAY ÜLKELERDEN BULGARİSTAN DA GDO'lu tarımdan çıkmış.

Türkiye'DE YOK

TÜRKİYE'de GDO'LU TARIM YOK. ANCAK PROF. ŞEMİNUR TOPAL, AMERİKA'nın Irak'TA SADECE GDO'lu tarım yapılması dayatmasının bizi de yakından ilgilendirdiğine işaret ediyor ve diyor ki: "Bu hem Irak halkı için hem de komşumuz olmasından dolayı bizim için büyük tehlike. Çünkü GDO'LU TOHUMLAR HEM RÜZGâRIN ETKİSİYLE, HEM DE HAYVANLAR VASITASIYLA BİR ÜLKEDEN KOMŞU DİĞER ÜLKEYE KOLAYLIKLA TAŞINABİLİYOR."

GDO'lu gıda ürünlerinin ülkemize ithalatı da yasak, ancak geçen yıl genetiği değiştirilmiş ürün faslından 1 milyon tona yakın mısır, 400 bin ton da soya satın almışız. Yasağı delme gerekçesi: Gümrük kapılarımızda bu ürünleri analiz edebilecek laboratuvarımızın bulunmaması!

Hormonlu vejetaryen

Genetik yapıları değiştirilmiş gıda ürünlerinin alerji, solunum bozuklukları ve mide rahatsızlıklarına neden olduğu kanıtlanmış, ancak kanserojen etkisi konusunda henüz kesin bir bulgu yok.

ABD'DE 3 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARA GDO'lu gıda ürünü yedirmek yasak. Yine ABD'DE 1998'de yapılan geniş çaplı bir araştırmanın sonuçları da, GDO'LU ÜRÜNLERİ ZANLI SANDALYESİNE OTURTUYOR: ARAŞTIRMA, EBEVEYNLERİ VEJETARYEN VE ET TÜKETEN OLMAK ÜZERE 2 GRUBA AYRILMIŞ 14 BİN ÇOCUK ÜZERİNDE YAPILMIŞ. VE EBEVEYNLERİ VEJETARYEN OLAN ÇOCUKLARDA, ET YİYEN ÇİFTLERİN ÇOCUKLARINA ORANLA DAHA FAZLA DOĞUM BOZUKLUKLARI TESPİT EDİLMİŞ. ARTAN BİR BİÇİMDE RASTLANAN EN ÇARPICI ARIZA, ERKEK BEBEKLERİN PENİSLERİNDE ANORMALLİK VE ÇİFT CİNSİYETLİ (HEM PENİS, HEM DE VAJİNAYA SAHİP) ÇOCUKLARIN DÜNYAYA GELMESİYMİŞ. SORUN ANNELERİN HORMON DENGESİNİN BOZULMASI OLARAK BELİRLENMİŞ. ARAŞTIRMACILARA GÖRE BU DURUMU AÇIKLAYABİLECEK EN GÜÇLÜ OLASILIK, GENETİK DEĞİŞİME UĞRATILMIŞ GIDALARIN ARTAN KULLANIMI.

Okunma Sayısı: 558