'GÜÇBİRLİĞİNDEN BAŞKA ŞANS YOK' - EVRENSEL - 27.03.2005

GENEL MERKEZ ( )
28.03.2005 (Son Güncelleme: 28.03.2005 12:42:28)

TARIM, ORMANCILIK, GIDA VE ÇEVRE ALANINDA FAALİYET GÖSTEREN 40 KADAR MESLEK ODASI, SENDİKA, VAKIF VE KİTLE ÖRGÜTÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN 1'nci Ulusal Tarım Ormancılık Gıda ve Çevre Kurultayı Ankara'DA TOPLANDI. GIDA, ORMANCILIK, BİTKİSEL ÜRETİM VE HAYVANCILIK KONULARINDA TALAN POLİTİKALARINI MASAYA YATIRILDIĞI KURULTAYIN İLK BÖLÜMÜNDE TÜRKİYE TARIMININ TARİHİNİN EN ZOR DÖNEMİNDEN GEÇTİĞİNE DİKKAT ÇEKİLEREK, TALAN POLİTİKALARINA KARŞI GÜÇBİRLİĞİNDEN BAŞKA BİR ŞANS OLMADIĞI BELİRTİLDİ.

KURULTAYIN AÇILIŞINDA KONUŞAN PLATFORM DÖNEM SÖZCÜSÜ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, KAPİTALİZMİN GEÇMİŞLE KIYASLANAMAYACAK ÖLÇÜDE VİTES BÜYÜTTÜĞÜNÜ, AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN EKONOMİK VE SOSYAL OLARAK İŞGAL ALTINA ALINDIĞINI SÖYLEDİ. GÜNAYDIN, TÜRKİYE KAYNAKLARININ TAMAMEN BORÇ ÖDEMEYE ENDEKSLENDİĞİNİ, TARIMIN 4 YILDIR BOŞYERE GERİYE GİTMEDİĞİNİ SÖYLEDİ. SÜRECE DUR DEMENİN TEK YOLUNUN GÜÇBİRLİĞİNDEN GEÇTİĞİNİ İFADE EDEN GÜNAYDIN, "TARIM ALANINDAKİ GELİŞMELERİN TÜM TÜRKİYE'de çevreyi, kadın haklarını, ekonomik ve sosyal koşulları etkilememesi imkansız. Yaşadığımız süreç bir bütündür, tarım bu bütünden ayrılamaz. Biz de bu bütüne dur demek istedik" dedi.

Konuşmanin ardindan bitkisel üretim ile ilgili hazirlanan rapor sunuldu. Gökhan Günaydin'IN SUNDUĞU RAPORDA, 24 OCAK KARARLARI VE 12 EYLÜL DARBESİ İLE BAŞLAYAN TARIMDA YIKIM SÜRECİNİN DEVAM ETTİĞİNE DİKKAT ÇEKİLEREK, KURULLAR ELİYLE TÜRKİYE KAYNAKLARININ ULUSLARARASI ŞİRKETLERE AKTARILDIĞI BELİRTİLDİ. RAPORDA, KAMUNUN TÜM ALANLARDAN TASFİYE EDİLDİĞİ, KAMUNUN ÇIKTIĞI TÜM ALANLARA ULUSLARARASI ŞİRKETLERİN GİRDİĞİ İFADE EDİLDİ. BU YILIN SONUNDA HONG KONG'da imzalanacak Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmasinin Türkiye tarimi üzerinden silindir gibi geçecegi belirtilen raporda, Türkiye tariminin tarihinin en zor döneminden geçtigi ifade edildi. Tarimsal desteklerin 4 milyar dolardan,1 milyar dolara indigi dile getirilen raporda, 450 bin hektarlik alanin ekilmeyerek, boş birakildigi vurgulandi.

AB yikim getirecek

AB'NİN TÜRKİYE İLE İLGİLİ RAPORLARINDA TÜRKİYE'nin meyve sebze dışındaki ürünlerde AB ile rekabet edemeyeceğini ortaya koyduğuna dikkat çekilen raporda, AB'NİN AÇIKCA "ÜLKENİZİ TARIM ÜRÜNLERİ İLE İŞGAL EDECEĞİZ" DEDİĞİ İFADE EDİLDİ. RAPORDA, TARIMIN ARTIK GELİR GETİRİCİ ÖZELLİĞİNİ YİTİRDİĞİ, BELİRGİN BİR ŞEKİLDE NOHUT, FASÜLYE, MERCİMEK, TÜTÜN VE ŞEKER PANCARI GİBİ BİRÇOK ÜRÜNDE ÜRETİM MİKTARININ DÜŞTÜĞÜ VURGULANDI. TÜRKİYE'nin kendi yetiştirebildig ürün gruplarinda her yil 4.5 milyar tonluk ürünü dişaridan aldigi belirtilen raporda, bu ürünler için 1.8 milyar dolarlik bir kaynak aktarildigina dikkat çekildi.

AB süreci, DTÖ'NÜN HONG KONG DA İMZALAYACAĞI ANLAŞMA İLE TÜRKİYE'nin tarımsal ürün ticareti, biyolojik çeşitliliğinin yok olacağı ifade edilen raporda, Türkiye'NİN TÜM BU MÜZAKERE SÜREÇLERİNDE KENDİ ULUSAL ÇIKARLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE DAHA GÜÇLÜ DURMASI GEREKTİĞİ VURGULANDI.

ULUSAL ÇIKARLARA UYGUN BİR TARIM POLİTİKASININ BELİRLENMESİ, IMF VE DB SÖMÜRÜSÜNÜN RED EDİLMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLEN RAPORDA, 2020 YILININ AB ORTAK TARIM POLİTİKASININ TÜRKİYE YARARINA OLMADIĞININ KABUL EDİLEREK, BUNA GÖRE HAREKET EDİLMESİ GEREKTİĞİ VURGULANDI.

Okunma Sayısı: 393