TARIM TİCARETİ SİLAH TİCARETİ KADAR KORKUNÇTUR - KASTAMONU - 15.03.2005

GENEL MERKEZ ( )
30.03.2005 (Son Güncelleme: 30.03.2005 11:49:15)

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN’DAN ÇARPICI GERÇEKLER:

<İ>KATSO’DA VERDİĞİ KONFERANSTA AB SÜRECİNDE TÜRK TARIMININ GERÇEKLERİNE PARMAK BASAN GÜNAYDIN, SULU TARIMA GEÇİLMEDEN TARIMSAL ÜRÜNLERDE DIŞA BAĞIMLILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLEMEYECEĞİNİ SAVUNDU.

<İ>DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ UYGULAMASINI DA ELEŞTİREN GÜNAYDIN, “2001 YILINDA HİÇBİR GEÇİŞ DÖNEMİ OLMADAN DGD’YE GEÇİLDİ. DGD NE VERİMİ DESTEKLEDİ, NE ÜRÜNÜ DESTEKLEDİ, NE DE ÇİFTÇİYİ DESTEKLEDİ. BU TABLO BİZE, OLMAYAN PARAMIZI KÖTÜ KULLANDIĞIMIZI GÖSTERİYOR” DEDİ.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN DÜZENLEDİĞİ, “AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDEKİ TÜRK TARIMI” KONULU KONFERANS, DÜN KATSO’DA TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN TARAFINDAN VERİLDİ.

KONFERANSTA AVRUPA BİRLİĞİ’NE GİRİLDİĞİNDE TÜRK TARIMINI NELERİN BEKLEDİĞİNİ ANLATAN VE BUNU İSTATİSTİKİ RAKAMLARLA ORTAYA KOYAN GÖKHAN GÜNAYDIN, ŞU BİLGİLERİ VERDİ:

“TÜRKİYE’DE NEDENSE TARIM SEKTÖRÜ ÇOK FAZLA KONUŞULMAZ ÇOK FAZLA GÜNDEME GETİRİLMEZ. BUNA KARŞILIK AB ÜLKELERİNDE SOSYAL EKONOMİK GÖSTERGELERLE DAHA ÖNEMSİZ GİBİ GÖRÜNSE DE BÜTÇENİN YAKLAŞIK YARISI TARIMA AYRILMAKTADIR.

AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE TÜRKİYE TARIMI İYİYE Mİ GİDECEK, KÖTÜYE Mİ GİDECEK? BUNU SAPTAYABİLMEMİZ İÇİN AB’NİN MEVCUT YAPISI NASILDIR, ORTAK TARIM POLİTİKASI DENİLEN ŞEY 1958 YILINDAN BUGÜNE KADAR NASIL DEĞİŞMİŞTİR? BU SÜREÇ İÇERİSİNDE 1980’DEN BU YANA 25 YILDIR ÇOK DA İYİ GELİŞME GÖSTERMEYEN TARIM SEKTÖRÜ ACABA AVRUPA BİRLİĞİ İLE OLASI BİR ENTEGRASYONLA İYİYE Mİ GİDECEK, KÖTÜYE Mİ GİDECEK?

KAMUOYUNDA ‘AB’YE GİRİŞ TÜRKİYE’DEKİ İŞSİZLİK RAKAMLARINI ORTADAN KALDIRACAKTIR’ GİBİ BİR DÜŞÜNCE VAR AMA İSTATİSTİKLER BUNUN PEK DE ÖYLE OLMAYACAĞINI GÖSTERİYOR. ÇÜNKÜ 2001 YILI RAKAMLARINA GÖRE AB’DEKİ İŞSİZLİK YÜZDE 8 CİVARINDADIR; TÜRKİYE’DEKİ BU ORTALAMANIN RESMİ RAKAMLARA GÖRE YÜZDE 11’İN BİRAZ ÜZERİNDE OLDUĞUNU BİLİYORUZ. DEMEK Kİ KENDİ YURTTAŞLARINA İŞ BULMAKTA ZORLANAN AB İLE KARŞI KARŞIYAYIZ. TARIMCILAR OLARAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN GÖSTERGE, ACABA TARIMDA İSTİHDAM EDİLEN NÜFUS DURUMU NASILDIR? AB’NİN ORTALAMASI YÜZDE 5 DOLAYINDA, BİZİMKİ İSE YÜZDE 33 DOLAYINDADIR.

AB’NİN BİR İSTATİSTİK OFİSİ VAR. BUNLAR TÜM ÜLKELERDE ÇEŞİTLİ SORULARLA YURTTAŞIN AB HAKKINDAKİ BİLGİSİNİ ÖLÇMEYE ÇALIŞIYOR. ARAŞTIRMAYA GÖRE AB HAKKINDA BİLGİ DÜZEYİNİN EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKE MAALESEF TÜRKİYE. BİZ AB’Yİ FAZLA TANIMIYORUZ, BUNA KARŞILIK AB’YE GİRMEYİ EN ÇOK İSTEYEN ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE EN ÖNDEKİ ÜLKELERDEN BİR TANESİ.

ÇEKOSLOVAKYA, MACARİSTAN, SLOVAKYA VE SLOVENYA’NIN ÇİFTÇİLERİ, 4 ARALIK 2002’DE, ‘AB’NİN ORTAK TARIM POLİTİKASI, BİZİM TARIMIMIZI BİTİRECEK’ DİYE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ YAPTILAR. YANİ AB’NİN POLİTİKALARINA HER TARAFTA SICAK BAKILMIYOR.

ORTAK TARIM PROJESİ’NİN (OTP) ŞİMDİKİ DURUMU İLE 1960’DAKİ DURUMU BİRBİRİNDEN TAMAMEN FARKLI. 60’LI YILLARDA KENDİNE YETERLİLİĞİ SAĞLAMAYI, ÜRETİMİ VE VERİMİ ARTIRARAK İNSANINI DOYURMAYI AMAÇLAYAN AVRUPA ÜLKELERİNDEN SÖZ EDİYORDUK. BUNU 1970’Lİ YILLARDA BAŞARDILAR VE KENDİLERİ İÇİN YETERİNDEN FAZLA ÜRETMEYE BAŞLADILAR. AYNI ŞEKİLDE AMERİKA DA TARIMINA ÖNEM VERDİ VE O DA KENDİNE YETECEK OLANDAN DAHA FAZLASINI ÜRETTİ.

DÜNYA PAZARINDA REKABET YAŞANDIĞINDAN SÜBVANSİYONLAR SAVAŞI OLMUŞTUR. ÖRNEĞİN AMERİKA, KENDİSİ BUĞDAYI 125 DOLARA MAL EDERKEN, KUZEY AFRİKA ÜLKELERİNE TONU 25 DOLARA UN SATMIŞTIR. AMACI NEDİR, AVRUPA’NIN GELENEKSEL PAZARINI KIRMAK VE O PAZARI ELE GEÇİRMEK. AVRUPA DA ATLANTİK’İ GEÇEREK LATİN AMERİKA ÜLKELERİNE AYNI DÜŞÜK FİYATLARDAN SÜT TOZU SATMIŞTIR. PEKİ KUZEY AFRİKA ÜLKELERİ NE YAPMIŞTIR? ‘MADEM BİZ BUĞDAYI BU KADAR UCUZA ALIYORUZ, ÜRETMEYE NE GEREK VAR’ DİYE KENDİ ÇİFTÇİLERİNİ MAHVETMİŞTİR. TA Kİ 1986 YILINDA BAŞLAYIP 1994 YILINDA BİTEN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ ANLAŞMASINA KADAR. BU ANLAŞMANIN İMZALANDIĞI GÜN, UN FİYATLARI DÜNYADA TEKRAR 150 DOLARA ÇIKMIŞTIR. KUZEY AFRİKA ÜLKELERİ ‘BİZ TEKRAR ÇİFTÇİMİZDEN ALALIM’ DİYE ARKALARINA BAKTIKLARINDA, ÜRETEN ÇİFTÇİLERİNİN OLMADIĞINI FARK ETMİŞLERDİR. ARTIK AFRİKA ÜLKELERİNİN TARIM POTANSİYELİ KIRILMIŞTIR.

BUNLARI NEDEN ANLATIYORUM; TARIM TİCARETİ EN AZ SİLAH TİCARETİ KADAR KORKUNÇTUR.

AB DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNİ VERİME GÖRE FARKLILAŞTIRMIŞ. EĞER VERİMLİLİĞİNİZ YÜKSEKSE ALDIĞINIZ PARA DA YÜKSELİYOR. YANİ DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ İLE VERİMİNİ DESTEKLİYOR. İKİNCİSİ, ÜRÜNE GÖRE FARKLILAŞTIRMIŞ DGD’SİNİ, YANİ İHTİYACI OLAN ÜRÜNE DAHA FAZLA PARA VERİYOR. PEKİ BİZ NASIL DGD KOYDUK. 2001 YILINDA HİÇBİR GEÇİŞ DÖNEMİ OLMADAN DGD’YE GEÇİLDİ. DGD NE VERİMİ DESTEKLEDİ, NE ÜRÜNÜ DESTEKLEDİ, NE DE ÇİFTÇİYİ DESTEKLEDİ. BU TABLO BİZE, OLMAYAN PARAMIZI KÖTÜ KULLANDIĞIMIZI GÖSTERİYOR.

AB BUGÜN POLONYA’NIN DGD’SİNİN SADECE YÜZDE 25’İNİ VERİYOR. POLONYA’YA ‘BEN SİZİN PARANIZIN HEPSİNİ VERİRSEM, SİZ PİYASAYA DUYARSIZLAŞIRSINIZ’ DİYOR. BUGÜN POLONYA’NIN BAŞINA GELEN, AB’YE ÜYE OLDUĞUNDA TÜRKİYE’NİN DE BAŞINA GELECEKTİR.

SONUÇ İTİBARİ İLE TÜRKİYE’NİN ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL BOYUNCA TARIMINA YILDA 10 MİLYAR DOLAR CİVARINDA KAYNAK AKTARMASI LAZIM. BU PARA, ÜRETEN ÇİFTÇİYE ÜRETTİĞİ MAL KADAR VERİLECEK, AMA DAHA ÖNEMLİSİ TÜRKİYE’NİN 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ALANI VAR. BU 8.5 MİLYON HEKTARIN 5.5’İNDEN DAHA AZINI SULUYORUZ. SADECE KASTAMONU’DA 270 BİN HEKTAR ALAN SU BEKLİYOR.

DÜNYA İLE REKABET EDECEK TARIM ANCAK SU İLE MÜMKÜNDÜR. ALANLARIMIZI SULAMAYA AÇMALIYIZ. TÜRKİYE YILDA 35 BİN İLA 40 BİN HEKTAR ALANINI SULAMAYA AÇABİLİYOR. BU YATIRIM HIZI İLE GİDER7SEK BÜTÜN ALANLARIMIZI SULAYABİLMEK İÇ İN 70 YILA İHTİYACIMIZ VAR. BU MÜMKÜN MÜ? BİR TARAFTAN TARIMIMIZI YAŞATIR KILMAK İÇİN REKABETE HAZIRLAYALIM DİYORUZ, BİR TARAFTAN ALANIMIZA SU GÖTÜREMİYORUZ.

PEKİ NE YAPACAĞIZ? GAP PROJESİNDEN SİZE ÖRNEK VEREYİM: SULAMAYA AÇILACAK 1.7 MİLYON HEKTAR ALAN VAR. 350 BİN HEKTARINI AÇABİLMİŞİZ, 1.4 MİLYON HEKTAR ALAN SU BEKLİYOR. BARAJIMIZI YAPMIŞIZ AMA BARAJDAN TARLAYA SULAMA KANALLARINI YAPAMIYORUZ. ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GAP’TAKİ GERÇEKLEŞMESİ YÜZDE 78, TARIM SEKTÖRÜNÜN GAP’TAKİ GERÇEKLEŞMESİ YÜZDE 13. HANİ DİYORUZ YA ‘2 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT PARASI VERMEYELİM DE KENDİMİZ ÜRETELİM.’ ÜRETEBİLMEK İÇİN SULANABİLİR ALANA İHTİYACIMIZ VAR. PEKİ 5 MİLYON HEKTAR ALAN VARSAYARSAK, BU 5 MİLYON HEKTAR ALANI YILLARA BÖLERSEK YILDA 500 BİN HEKTAR ALANI BİZİM SULAMAYA AÇMAMIZ GEREKİYOR. BU DA BİZİM MEVCUT YATIRIM HIZIMIZI 12 KATINA ÇIKARMAMIZ ANLAMINA GELİYOR.”

Okunma Sayısı: 433