NE İŞİ VAR BU ADAMLARIN TOPLANTILARDA? - EVRENSEL - 04.04.2005

GENEL MERKEZ ( )
04.04.2005 (Son Güncelleme: 04.04.2005 12:24:47)

ULUSAL BİYOGÜVENLİK YASA TASLAĞI BİLİM ADAMLARININ VE KAMUOYUNUN TEPKİSİNİ TOPLARKEN TASLAK İLE İLGİLİ YAPILAN HER TOPLANTIYA ULUSLARARASI TEKELLERİN TEMSİLCİLERİ KATILARAK İSTEKLERİNİN TASLAKTA YER ALMASINI SAĞLIYOR. TASLAK İLE İLGİLİ İLK TOPLANTIDAN İTİBAREN MONSANTO BAŞTA OLMAK ÜZERE, ULUSLARARASI TEKELLER, ZAMAN ZAMAN BAŞKA DERNEKLERİN ADINI KULLANARAK TOPLANTILARA KATILIP, GÖRÜŞLERİNİN TASLAKTA YER ALMASINI SAĞLIYOR.

TASLAK İLE İLGİLİ İLK TOPLANTI ÇEŞME’DE SHERATON OTELİ’NDE YAPILDI. BU TOPLANTIYA KİTLE ÖRGÜTLERİNİN TEMSİLCİLERİNİN YANI SIRA MONSANTO, PIONEER GİBİ GDO ALANINDA TEKELLERİN TEMSİLCİLERİ DE KATILDI. TASLAK İLE İLGİLİ 35 TOPLANTI YAPILDI. TARIM BAKANLIĞI’NIN 12 MART’TA DÜZENLEDİĞİ TOPLANTIDA KİTLE ÖRGÜTLERİNİN TEMSİLCİLERİNİN YANI SIRA YİNE ŞİRKET TEMSİLCİLERİ YERLERİNİ ALDI. ANCAK, MONSANTO’DA ÇALIŞTIĞI BİLİNEN HAMİT ESİN TOPLANTIYA TÜRK TOHUMCULAR ENDÜSTRİSİ DERNEĞİ’NİN BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA GRUBU ADINA KATILDI. PİONEER TEMSİLCİSİ İSE TARIM BAKANLIĞI’NIN DAVETLİSİ OLARAK KATILDI. ŞİRKET TEMSİLCİLERİ, BU TOPLANTIDA, TASLAĞIN DAHA ESNEK HALE GETİRİLMESİNİ, CEZALARIN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEDİLER. ULUSLARARASI TEKELLER, SON OLARAK MECLİS DİLEKÇE KOMİSYONU’NDA “GDO’YA HAYIR PLATFORMU’NCA MECLİS’E İLETİLEN YÜZ BİN ADET İMZALI DİLEKÇE” GÜNDEMLİ TOPLANTIDA BOY GÖSTERDİ. TOPLANTIYA HAMİT ESİN YİNE MONSANTO ADINA DEĞİL DERNEK ADINA KATILIRKEN TOPLANTIDA MONSANTO İLE OLAN İLİŞKİSİNDEN BAHSETMEDİ. ESİN, GDO’LU ÜRÜNLERİN RİSKLERİNİ TRAFİKTE OLUŞAN RİSKLERE BENZETEREK, TRAFİK KAZALARINDA DA BİNLERCE İNSAN ÖLMESİNE RAĞMEN HERKESİN ARABALARA BİNDİĞİNİ DİLE GETİRDİ. ESİN, TÜRKİYE’NİN BİYOTEKNOLOJİ ALANINDA EN GERİ ÜLKELERDEN BİRİ OLMASINDAN ŞİKâYET ETTİ. TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ, AÇIK ALAN DENEMELERİ YASAK OLAN GDO’LU ÜRÜNLERLE İLGİLİ ADANA’DAKİ MISIR DENEMELERİNDEN BAHSEDEREK, BU MISIR DENEMELERİNDE YÜZDE 45 ÜRÜN ARTIŞI OLDUĞUNU SÖYLEDİ. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ FATİH TAŞDÖĞEN, TASLAĞIN HAZIRLIĞININ BİR PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNİ İFADE EDEREK, PROJENİN YÜZDE 50’SİNİN ULUSLARARASI KURULUŞLAR TARAFINDAN DESTEKLENDİĞİNİ, YABANCI DANIŞMANLARIN TUTULDUĞUNU SÖYLEDİ. TAŞDÖĞEN, “PROJEYE DAYANDIRILMASI BİR TARAFA, NEDEN YABANCI BİR FON TARAFINDAN DESTEKLENİYOR” DİYE SORARAK, DEVLETİN BORÇLANLANDIRILDIĞINA DİKKAT ÇEKTİ.

5 YILDIZLI OTELLERDE İNSANLARIN AĞIRLANARAK, İNSANLAR ÜZERİNDE BİR ANLAMDA BASKI OLUŞTURULDUĞUNU DİLE GETİREN TAŞDÖĞEN, “DEVLET KENDİ MEVZUATINI KENDİ OLUŞTURMALIDIR, ELBETTE GÖRÜŞ ALMALIDIR, ANCAK METNİN OLUŞTURULMASI SIRASINDA MENFAAT GRUPLARININ SİSTEMİN İÇİNE SIZMASINA İZİN VERMEMELİDİR” DİYE KONUŞTU.

GÜVENLİK AÇISINDAN CİDDİ SORUN

TAŞDÖĞEN, OLAYIN SON DERECE ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTEREK, TASLAĞIN OLUŞUMU AŞAMASINDA ŞİRKET TEMSİCİLERİNİN TOPLANTILARA BİREBİR KATILDIKLARINA DİKKAT ÇEKTİ. TAŞDÖĞEN, “BU MEVZUATIN HAZIRLANMASINDA ŞİRKET TEMSİLCİLERİNİN NE İŞİ VAR. BİREBİR BU MEVZUATIN HAZIRLANMASINDA YER ALMALARI ÜLKE ADINA HAKSIZLIKTIR. BİR DERNEK KURULUYOR, DERNEK USULÜNE UYGUN BİR ŞEKİLDE KOMİSYON KURULUYOR. ŞİRKET TEMSİLCİLERİ BU KOMİSYONLARDA YER ALARAK, DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTÜ TEMSİLCİSİ GİBİ MEVZUATIN OLUŞMASI SIRASINDA YER ALIYORLAR. BU TOPLANTILAR SON DERECE GİZLİ TARTIŞMALAR, STRATEJİK BAZI PLANLAMALARDA İÇEREBİLİR. BU ANLAMDA KİM OLURSA OLSUN YABANCI MENŞEİLİ FİRMALARIN BU ÇALIŞMALARIN İÇİNDE YER ALMASI GÜVENLİK ANLAMINDA DA CİDDİ SORUNLAR DOĞURABİLİR” DİYE KONUŞTU. MONSANTO TEMSİLCİSİNİN TÜRKİYE’DE YAPTIKLARI DENEMELERLE İLGİLİ SÖZLERİNE DE DEĞİNEN TAŞDÖĞEN, TÜRKİYE’DE AÇIK ALAN DENEMELERİN YASAK OLDUĞUNU, ANCAK ŞİRKETLERİN KENDİLERİNE İZİN VERİLEN ALANDA DENEME YAPABİLECEKLERİNİ DİLE GETİRDİ. SINIRLI BİR ALANDA YAPILAN DENEME SONUÇLARININ GENELLENEMEYECEĞİNİ, ANCAK AÇIK ALAN DENEMELERİNİN GENELLEBİLECEĞİNİ İFADE EDEN TAŞDÖĞEN, ŞİRKETİN KENDİSİNE İZİN VERİLEN ALAN DA MI YOKSA, AÇIK ALAN DENEMESİ Mİ YAPTIĞI KONUSUNUN ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

ÜRETİM VE İTHALAT YASAL OLACAK

TAŞDÖĞEN, TASLAĞIN ŞU ANDA YASAL OLMAYAN ÜRETİMİ VE İTHALATI LEGALLEŞTİRDİĞİNİ BELİRTTİ. TASLAĞIN ÜRETİMDE DENETİMİ GETİRMEDİĞİNİ İFADE EDEN TAŞDÖĞEN, “BUNLAR BÜYÜK ORANDA RİSKTİR. HERKESİN MUTABAKATA VARDIĞI NOKTA ÜLKEMİZDE DE GDO’LU ÜRÜNLERİN BİLİMADAMLARININ DENETİMİ İLE ÜRETİMLERİNİN, ARAŞTIRMALARIN YAPILMASI, ANCAK TASLAK BUNU ÖZENDİRİCİ HÜKÜMLER İÇERMİYOR. ULUSAL RİSKLERİN MİNİMİZE EDİLMESİ İÇİN MUTLAKA ARAŞTIRMA GELİŞTİRME ÇALIŞMALARININ YAPILMASI GEREKİYOR. TASLAKTA BUNUNLA İLGİLİ BİR ŞEY YOK” DEDİ.

ABD BAŞTA OLMAK ÜZERE GDO ÜRETEN VE SATAN ÜLKELERİN ULUSLARARASI CARTEGENA PROTOKOLÜ VE ULUSLARARASI BİYOGÜVENLİK SÖZLEŞMESİNE TARAF OLMADIKLARINI BELİRTEN TAŞDÖĞEN, “TÜRKİYE PROTOKOLE TARAF. TASLAK YASALLAŞIP İTHALAT SERBEST HALE GELDİĞİNDE ÇEVREYE İNSAN SAĞLIĞINA, BİYOÇEŞİTLİLİĞE ZARAR GELDİĞİNDE BU ZARARLARIN TELAFİ EDİLEBİLMESİ İÇİN ÜRÜNÜN GELDİĞİ ÜLKE ABD GİBİ TÜRKİYE ZARARIN TAZMİNİ KONUSUNDA HİÇBİR ŞEY YAPAMAZ. ŞİRKETİN YA DA KİŞİNİN KAPASİTESİNİN ÖTESİNDE ZARAR TAZMİN EDİLEMEYECEK. KOCA BİR BOŞLUK VAR. TÜRKİYE HER AÇIDAN BÜYÜK BİR RİSK ALTINA GİRECEK” DEDİ.

Okunma Sayısı: 377