VERİMLİ ARAZİLER BETONLAŞIYOR

ADANA ŞUBE ( )
10.09.2006 (Son Güncelleme: 11.09.2006 10:23:13)

EVRENSEL GAZETESİ, EKSPRES GAZETESİ, BARIŞ GAZETESİ

Ülke genelinde verimli tarım arazileri, sanayileşme ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi nedenlerle her geçen yıl daralmakta, son yarım asırlık süreçte  yaklaşık 18 milyon dekar arazinin bu şekilde kaybedilmektedir.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan BARUT, yaptığı açıklamada, ülkenin en önemli doğal kaynağı olan verimli toprakların, yanlış kullanım sonucu her geçen yıl betonlaştığını söyledi.

Bir santimetre toprağın oluşumu için ortalama 400 yıllık süreye ihtiyaç bulunduğunu, tarım yapılabilmesi için toprak derinliğinin en az 60cm olması gerektiğini belirten Barut, en uygun şartlardaki tarım toprağının da 20 bin yılda oluştuğunu ifade etti.

Barut, verilerin toprak rezervinin önemini ortaya koyduğunu belirterek, “Sanayileşme, hızla gelişen kentlerdeki konut ihtiyacının giderilmesi başta olmak üzere yeni karayollarının açılması ve farklı işletmelerin faaliyete geçmesi gibi nedenler, verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımında önemli rol oynuyor” dedi.

Son yarım asırlık süreçte, yaklaşık 18 milyon dekar verimli tarım arazisinin kaybedildiğini ifade eden Barut, şöyle konuştu:

“Maalesef, birinci sınıf tarım toprakları bile tarım dışı maksatla kullanacaklara her türlü kolaylıklar sağlanmaktadır. İzin verilmeme ve ceza uygulaması pratikte bulunmamaktadır. Ülkemizin en önemli doğal varlıklarından ormanların yanarak yok olması gibi, birinci sınıf tarım topraklarının insan eliyle amaç dışı kullanıma açılması katliamdır. Ormanları yakanlarla toprakları amacı dışında kullananlar aslında aynı şeyi yapmaktadır. Çünkü, bu şekilde, topraklar, geri dönüşümsüz biçimde insanlığın ortak değeri olmaktan çıkmaktadır.”

CEZAİ YAPTIRIMLAR, UYGULANMALI

Barut, istenmeyen bu duruma son verebilmek için yasa ve yönetmeliklerin ciddi şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu Yasası’nda öngörülen ağır cezai yaptırımların uygulamada işler hale getirilmesini istediklerini belirten Barut, şunları kaydetti:

“Tarım topraklarının amaç dışı kullanımı adeta özendiriliyor. Belediyelerin önce nazım, daha sonra da uygulama imar planlarını yaptırmaları gerekmektedir. Oysa uygulamada, belediyeler bu kurallara uymamakta ve mücavir alanlarını genişletmeye devam etmektedir. Tarım topraklarının en büyük talancısı, mücavir alanlarını genişletme çabasında olan belediyelerdir.”

Barut, sanayi yatırımlarının uygun alanlarda yapılması, kentlerin verimli araziler üzerine doğru genişletilmesine izin verilmemesi, turizm bölgesi ilan edilen alanlardaki çalışmaların kamuoyuna net açıklanamsı, yanlışlıklara izin verilmemesi için ZMO başta olmak üzere ilgili kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınması gerektiğini bildirdi.

 

Okunma Sayısı: 1203
Fotoğraf Galerisi