GENETİK SAVAŞIN HEDEFİNDE HALK VAR - MİLLİ GAZETE - 19.05.2005

GENEL MERKEZ ( )
20.05.2005 (Son Güncelleme: 21.05.2005 11:43:46)

GDO İLE İŞGAL

İSLAM ARSLAN-MUSTAFA CANBEY-EBUBEKİR GÜLÜM

DOMATESE DOMUZ GENİ

BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE KENDİ TÜRÜ DIŞINDAKİ BİR TÜRDEN GEN AKTARILARAK, BELİRLİ ÖZELLİKLERİ DEĞİŞTİRİLEN BİTKİ, HAYVAN YA DA MİKRO ORGANİZMALAR ÜRETİLİYOR. BU KAPSAMDA DOMUZA AİT GEN DOMATESE, BAKTERİ VEYA VİRÜSE AİT GEN DE BİTKİYE AKTARILABİLİYOR.

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİN ARKASINA SIĞINAN ÇOKULUSLU ŞİRKETLER, GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR İLE HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR.

GDO NEDİR?

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR, KISA ADIYLA GDO’LAR, BİR CANLININ GEN DİZİLİMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ YA DA KENDİ DOĞASINDA BULUNMAYAN BİR KARAKTER KAZANDIRILARAK FARKLI BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ANLAMINA GELİYOR.

SAĞLIK ELDEN GİDİYOR

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, KISACA GDO OLARAK ADLANDIRILAN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR YOLUYLA ÜLKELERİN SİLAHSIZ OLARAK İŞGAL EDİLDİĞİNİ BELİRTTİ VE, “VERİMLİLİK, BOLLUK VAR GİBİ GÖRÜNÜYOR, AMA GERÇEKTE İNSAN SAĞLIĞI ELDEN GİDİYOR, TÜRLER VE TATLAR KAYBOLUYOR” DEDİ

BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE KENDİ TÜRÜ DIŞINDAKİ BİR TÜRDEN GEN AKTARILARAK, BELİRLİ ÖZELLİKLERİ DEĞİŞTİRİLEN BİTKİ, HAYVAN YA DA MİKRO ORGANİZMALAR ÜRETİLİYOR. BU KAPSAMDA DOMUZA AİT GEN DOMATESE, BAKTERİ VEYA VİRÜSE AİT GEN DE BİTKİYE AKTARILABİLİYOR. SONUÇTA, DOĞAL ÜRÜNLERİN GENETİK YAPISININ DEĞİŞTİRİLMESİ İLE GERİ DÖNÜLMEZ FELAKETLERİN KAPISI ARALANIYOR.

ALERJİ VE TOKSİN BİRİKİMİ...

GDO’LU ÜRÜNLER KONUSUNDA HALKI UYARAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÜNAYDIN, “BU ÜRÜNLER İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÇEŞİTLİ RİSK VE TEHDİTLER DOĞURUYOR. BU TEHDİTLER, YATAY GEN TRANSFERİ, ALERJİLER, ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇ, TOKSİN BİRİKİMİ VE METABOLİZMA DEĞİŞİKLİKLERİ OLARAK SAYILABİLİR. İNEK SÜTÜ, YUMURTA, BALIK, KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ, SOYA, FISTIK VE BUĞDAYDA ALERJİ SAPTANIYOR” ŞEKLİNDE KONUŞTU.

YILLARDIR, ÖZELLİKLE İSRAİL TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARLA İNSANLIĞIN TEHDİT EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI. BAZI TÜRLERİN GENLERİNİ BAŞKA TÜRLERE AKTARARAK YENİ ÜRÜNLER ELDE EDİLİRKEN, ÖTE YANDAN DOĞANIN YAPISI BOZULUYOR. DOĞAL ÜRÜNLERİN ÖZELLİKLERİNİ YİTİRMESİ VEYA KAYBOLMASI NEDENİYLE DE İNSANLIK, BİLİNMEDİK HASTALIKLARIN PENÇESİNE DÜŞÜYOR.

KISACA GDO OLARAK ADLANDIRILAN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR, HALK SAĞLIĞI KONUSUNDA EN BÜYÜK TEHDİTLERDEN BİRİSİ. AVRUPA BİRLİĞİ (AB) UYUM YASALARI VE ULUSLAR ARASI SÖZLEŞMELER GEREĞİ, SERBESTÇE HAREKET ETME İMKANI BULAN ŞİRKETLER TÜRK HALKINI SAĞLIKSIZ YİYECEKLERLE TEHDİT EDİYOR. TARIM BAKANLIĞI BU KONUDA BİR TAKIM ÖNLEMLER ALMAYA ÇALIŞIYOR. ANCAK, ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER BU ÜRÜNLERİN ZARARLI OLMADIĞINI İLERİ SÜREREK, REKLAMLAR YOLUYLA HALKI YANILTIYOR.

İŞGAL YÖNTEMİ

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, “BİR ÜLKENİN İŞGAL EDİLMESİNDE KULLANILAN YÖNTEMLERDEN BİRİ GDO’LU ÜRÜNLERDİR. BURADA TAŞINAN DEMOKRASİ DEĞİL, VERİMLİLİK, BOLLUK VE REFAH OLUYOR. AMA HALKIN SAĞLIĞI, AĞZININ TADI GİDİYOR.” DİYOR. TÜM AVRUPA’DA 13 BİN CİVARINDA OLAN BİTKİ ÇEŞİDİNİN 11 BİNİNİN TÜRKİYE’DE BULUNDUĞUNUN ALTINI ÇİZEN GÜNAYDIN, “KONTROLLÜ ALANLAR DIŞINDA GDO’LU ÜRÜNLERİ SOKTUĞUNUZDA GENETİK ÇEŞİTLER KAYBOLUYOR, YEREL TÜRLER BUNLARLA REKABET EDEMEDİĞİNDEN HIZLA YOK OLUYOR” DİYEREK TEHLİKENİN BÜYÜKLÜĞÜNE İŞARET EDİYOR.

DOMUZ GENİ

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, GENETİĞİ BOZULMUŞ ÜRÜNLERİN TEHLİKELERİNE DİKKAT ÇEKEREK, “BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE KENDİ TÜRÜ DIŞINDAKİ BİR TÜRDEN GEN AKTARILARAK, BELİRLİ ÖZELLİKLERİ DEĞİŞTİRİLEN BİTKİ, HAYVAN YA DA MİKRO ORGANİZMALARA ‘TRANSGENETİK’ YA DA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA DENİYOR. BU KAPSAMDA DOMUZA AİT GEN, DOMATESE, BAKTERİ VEYA VİRÜSE AİT GEN DE BİTKİYE AKTARILABİLİYOR” DİYOR.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN VERDİĞİ ZARAR TAM OLARAK SAPTANAMASA DA, DOĞAL ÜRÜNLERİN GENETİK YAPISININ DEĞİŞTİRİLMESİNİN GERİ DÖNÜLMEZ FELAKETLERE YOL AÇABİLECEĞİNE İŞARET EDİLİYOR.

TRANSGENETİK EKİM

GDO’LU ÜRÜNLERİN 1996 YILINDAN BU YANA YAYGIN OLARAK ÜRETİLMEYE BAŞLANDIĞINA DİKKAT ÇEKEN GÜNAYDIN, “BUGÜN TÜM DÜNYADA TÜRKİYE’NİN YÜZÖLÇÜMÜNE YAKIN BİR ALANDA TRANSGENETİK EKİM YAPILIYOR. EKİM ALANLARININ YÜZDE 99’U ABD, ARJANTİN, KANADA, ÇİN VE BREZİLYA’DA. BU ÜRÜNLER İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÇEŞİTLİ RİSK VE TEHDİTLER DOĞURUYOR. BU TEHDİTLER, YATAY GEN TRANSFERİ, ALERJİLER, ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇ, TOKSİN BİRİKİMİ VE METABOLİZMA DEĞİŞİKLİKLERİ OLARAK SAYILABİLİR. İNEK SÜTÜ, YUMURTA, BALIK, KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ, SOYA, FISTIK VE BUĞDAYDA ALERJİ SAPTANIYOR. MESELA, GDO’LU BİR PATATESİN MİDE ÇEPERİ ÜZERİNDE UYARICI BİR ETKİSİ SAPTANMIŞTIR.” DİYEREK GDO’LU ÜRÜNLERE KARŞI HALKI UYARIYOR.

TÜRKİYE’DE SON HAZIRLANAN TASARI İLE BU TÜR ÜRÜNLERİ YASAKLAMAK YERİNE SERBESTİ GETİRİYOR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, BU TÜR ÜRÜNLERİN ÜLKEYE GİRMESİNİN YASAKLANMASI GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKİYOR.

Okunma Sayısı: 399