DANIŞTAY, USTALARIN SORUMLU YÖNETİCİLİK YAPMALARINA İLİŞKİN UYGULAMANIN YÜRÜTMESİNİ DURDURDU !..

GENEL MERKEZ ( )
10.10.2006 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:45:07)

– BASIN AÇIKLAMASI –

DANIŞTAY, USTALARIN SORUMLU YÖNETİCİLİK YAPMALARINA İLİŞKİN UYGULAMANIN YÜRÜTMESİNİ DURDURDU !..

10 Ekim 2006

 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıda güvenliğini hiçe sayarak, ilgili alanda doğal olarak herhangi bir uzmanlığı bulunmayan ustaları, kısa süreli eğitimlerle sorumlu yönetici olarak yetkilendirmek üzere, Yönetmelik değişikliği yapmıştı.

İlk kez, 27.08.2004 gün ve 25566 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik”in 29/c maddesinde yer alan bu hükmün kapsamı, izleyen süreçte 15.02.2005, 10.09.2005 ve 24.02.2006 tarihli Resmi Gazetelerde yayımlanan Yönetmelik değişiklikleri ile genişletildi ve böylece halkın gıda güvenliği hiçe sayıldı!..

Ziraat Mühendisleri Odası, sözü edilen Yönetmelik hükmünün iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay nezdinde dava açtı. ZMO ayrıca, Yönetmelik değişiklikleri yapıldıkça davalarını yenilemek zorunda kaldı.

Sonunda, Danıştay 10. Dairesi, 2006/2330 Esas No’lu Dosya kapsamında görüşülen davada, Yönetmeliğin 29/c maddesinin tamamının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Bu karar uyarınca;

-     Ustalar, yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik işyerleri ile 20 beygir gücü ve altında motor gücü bulunan; ekmek, pastacılık ürünleri, mantı, simit, yufka, bazlama, pide, galeta, kadayıf ve leblebi üreten iş yerlerinde SORUMLU YÖNETİCİLİK yapamayacak.

-     Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu veya bu kurumlarca yetkilendirilmiş bağlı mesleki birimler, USTALIK KURSU DÜZENLEYEMEYECEK.

-     Sayılan işyerlerinde yalnızca Yönetmeliğin 29. maddesinde sayılan kişiler sorumlu yöneticilik yapabilecek.

-     Böylece haksız ve hukuka aykırı bir şekilde istihdam alanları daraltılmış olan ziraat mühendisi, su ürünler mühendisi üyelerimiz yeniden iş olanaklarına kavuşacaklar.

-     Hepsinden önemlisi, tüketici, uzman mühendisin denetiminde üretilen güvenli gıdalara erişme hakkına yeniden sahip olacaktır.

Danıştay 10. Dairesinin konuyla ilgili kararını kamuoyuna açıklar; başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere tüm tarafları mahkeme kararına uygun davranmaya davet eder, sürecin ODA’mız tarafından izlendiğini ve kamusal denetleme işlevimizin sürdürüleceğini duyururuz.

Saygılarımızla,

Gökhan GÜNAYDIN

Başkan

 

Danıştay Kararı için aşağıdaki linke tıklayınız

http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=4416&tipi=28&sube=0

 

Okunma Sayısı: 2256