TEMA TARIM POLİTİKALARINI TARTIŞTI - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 14.06.2005

GENEL MERKEZ ( )
14.06.2005 (Son Güncelleme: 14.06.2005 11:14:14)

ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU) - AB MÜZAKERE SÜRECİNDE TÜRK TARIMININ SORUNLARI BİR KEZ DE TEMA TARAFINDAN DÜZENLENEN SEMPOZYUMDA TARTIŞILDI. SEMPOZYUMDA KONUŞAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN , TÜRK TARIMI İÇİN DÖNÜM NOKTASININ 2015 YILI OLACAĞINI BELİRTEREK, ''2015'e kadar ya tüm dünya ile rekabet edecek sektörü kurgulayacağız ya da 2015'E KADAR BU ÜLKEDE YAŞAYAN BİR TARIM SEKTÖRÜ KALMAYACAK'' DEDİ.

TEMA VAKFI TARAFINDAN TÜBİTAK KONFERANS SALONUNDA DÜZENLENEN GEÇEN MAYIS AYINDA DÜZENLENEN ''AB HAZIRLIK MÜZAKERE DÖNEMLERİ İLE ÜYELİK KOŞULLARINDA TÜRKİYE TARIMI'' KONULU SEMPOZYUM TARTIŞMALARA SAHNE OLDU.

SEMPOZYUMUN AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPAN TEMA MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI HAYRETTİN KARACA , TEMEL SORUNUN TOPRAK EROZYONU OLDUĞUNU SÖYLEDİ. TOPRAK SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TARIMDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİ DİLE GETİREN KARACA, ''AÇ KÖYLER GÖRDÜK. AB NE DERSE DESİN, BENİM KÖYLÜM AÇ GİDİN GÖRÜN'' DEDİ. TOPRAK EROZYONUNU ''SESSİZ KRİZ'' OLARAK TANIMLAYAN KARACA, ''DIŞARIDAN GELEN YARDIMLA YAŞANABİLECEĞİNE VE BİZİ TERBİYE EDECEKLERİNE İNANLAR VAR. TÜRKİYE'nin geleceği her alanda esir olmuş'' diye konuştu.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan da, ''Dünya Bankası ve IMF'NİN DAYATTIĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİF VE BİRLİKLERİ HAKKINDAKİ YASAYLA, BİRLİKLER MALİ AÇIDAN BAĞIMSIZ AMA DEVLETİN MALİ DESTEĞİNDEN YOKSUN BIRAKILDI. BUNUN UZUN VADEDE BİRLİKLERİN ÖLÜM FERMANI OLDUĞU AÇIKTIR. EĞER GELECEĞE İLİŞKİN UMUDUMUZU YİTİRMEMİŞSEK, NİÇİN IMF VE DÜNYA BANKASI POLİTİKALARINA HAYIR DENİLMESİ GEREKTİĞİNİN NETLEŞTİRİLMESİ HER ŞEYİN ÖNÜNDE GELMEKTEDİR'' DEDİ. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İSE, TÜRKİYE'nin tarım politikalarındaki yetki alanının, olası bir AB üyeliği durumunda, uluslar üstü bir düzleme terkedileceğini belirterek, bunun Türkiye için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Günaydın, şunları söyledi:

''Geçmişten bugüne toprak reformu çabalarının sonuçsuz kalması, örgütlenme alanında yaşanan açık ve bağımlı politikalar, sektörü çöküş noktasına getirmiştir. DTÖ Cenevre Çerçeve Anlaşması ve DTÖ Tarım Anlaşması, tarım piyasalarının tehlikeli bir biçimde liberalize edilme sürecini tetikleyecektir. Ya 2015'E KADAR TÜM DÜNYA İLE REKABET EDECEK BİR SEKTÖRÜ KURGULAYACAĞIZ YA DA 2015'e kadar bu ülkede yaşayan bir tarım sektörü kalmayacak'' diye konuştu.

TEMA Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz , temel sorunların yapı, bitkisel üretim, hayvansal üretim, üretici örgütlenmesi ve desteklenmesi olduğunu belirtti. ''AB'Lİ VEYA AB'siz seçeneklerini gözeten, Ulusal Tarım Politikası hazırlanması gerekir. Avrupa, Türkiye'NİN NÜFUS BÜYÜKLÜĞÜ, COĞRAFİ KONUMU, EKONOMİSİ, GÜVENLİK VE ASKERİ POTANSİYELİNİN OLUŞTURDUĞU ETKİ NEDENİYLE, AB'ye üye olamazsınız diye açıkça söylüyor. Avrupa ile taban tabana zıt sorunlarla karşı karşıyayız. Müzakere süreci bir mücadele süreci olmalıdır'' dedi.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahinöz , son 4 yıldır tarımda gerileme dönemine girildiğini vurgulayarak, yeni tarım politikaları yapılması gerektiğini söyledi. Şahinöz, ''Yöntem olarak genelleştirilmiş destek politikalarından dinamik ve seçici politikalara geçilmelidir'' dedi.

ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Halis Akder de, Türkiye'NİN TARIMA İLİŞKİN SORUNLARINI SADECE AB'den alacağı kaynaklarla çözemeyeceğini kaydederek, ''Türkiye kendi bütçesi ve AB'DEN ALACAĞI KAYNAKLA TARIMDAKİ BÜTÜN PROBLEMLERİ ÇÖZEMEZ. BUNUN İÇİN BİR ÖNEM SIRASI BELİRLEMELİYİZ. BÜTÜNÜ OLDUĞU GİBİ MONTE ETMEK ÇÖZÜM DEĞİLDİR'' DEDİ.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ALİ KOÇ , AB'nin dünyanın en büyük muz ithalatçısı olduğunu, Türkiye açısından AB üyeliğinin muz sektörü için ciddi ekonomik sonuçları olacağını belirtti. Muz üretiminde maliyeti azaltan ve kaliteyi artırıcı yönde araştırma ve geliştirme çalışmalarına ciddi kaynak tahsis edilmesinin önemine de dikkat çekti.

Okunma Sayısı: 321