CARGILL’E KIYAK, ÇİFTÇİYE DAYAK : TOPRAK TALANI SÜRÜYOR …

GENEL MERKEZ ( )
24.11.2006 (Son Güncelleme: 12.07.2008 11:48:46)

- BASIN AÇIKLAMASI -

 

CARGILL‘E KIYAK, ÇİFTÇİYE DAYAK : TOPRAK TALANI SÜRÜYOR …

 

24 Kasım 2006

 

5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası"nda değişiklik yapılmasını öngören Yasa teklifi,  TBMM‘nin 23 Kasım 2006 tarihli oturumunda kabul edildi.

Böylece, Organize Sanayi Bölgesi‘nde kendisine yer gösterilmesine rağmen birinci sınıf tarım arazisi üzerinde sanayi tesisi kurmakta ısrar eden, tarım toprağını korumaya yönelik mevzuatı çiğnemekte bir duraksama göstermeyen, Danıştay ve Bursa İdare Mahkemeleri tarafından defalarca izinleri iptal edilen ve sonunda mühürlenen Cargill‘in Orhangazi‘de kurulu fabrikası, bir kez daha "yasal zemine" çekilmeye çalışılıyor.

TBMM Genel Kurulu‘nda 3 Temmuz 2005‘de kabul edilen ve 19 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası" ile 11.10.2004 tarihinden önce tarım arazilerini izin almadan amaç dışı kullanan yasa tanımazlara, metrekareye 5 YTL ödemeleri koşuluyla af getirilmişti.

Hemen arkasından, 5 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan 2005/8944 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Cargill‘in Bursa‘da, Orhangazi Ovası‘nda 212.240 m2 amaç dışı kullandığı birinci sınıf tarım arazisi, Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi. Böylece Cargill, yasada öngörülen af bedelini de ödemekten kurtuldu.

Ancak bu karar üzerine açılan dava sonucunda; "kurulduğu dönemde geçerli olan imar planları ifadesinin idari yargı yerince hukuka aykırılığı saptanarak iptal edilmiş planları kapsamadığı, geçerli sayılan planların hukuka uygun planlar olmadığı ve esasen hukuka aykırılığı belirlenmiş imar planlarının geçerli sayılması yolunda yargı kararlarını etkisiz kılacak yasal düzenlemelerin de yapılamayacağı" gerekçeleriyle, Danıştay 10. Dairesi tarafından 8.2.2006 tarihinde Cargill Firmasının yatırım yapmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu Kararının yürütülmesinin durdurulması kararı verildi.

Danıştay 10. Dairesi‘nin kararına karşı, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu‘na yapılan itirazın da reddedilmesinin ardından, yargı kararları uygulanarak, 20 Ekim 2006 tarihinde Cargill tesisleri kapatıldı.

Danıştay 10. Dairesi iptal kararı verdiğinde, Toprak Koruma Yasası‘ndaki 6 aylık süre de dolduğu için, Cargill Şirketi, tesislerine yönelik af başvurusu yapamadı. Bunun üzerine harekete geçen Başbakanlık tarafından, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına gönderilen B.02.0.HUK.641.02S-2005-1666/3020 sayılı Nisan 2006 tarihli yazıda, Cargill firması yetkilileri ile Başbakanlık – Bakanlık Müsteşarlarının yaptığı toplantıda alınan kararlara atıf yapılarak ; "Toprak Kurullarıyla ilgili maddesinde tanımlanan yetkinin tarım ürünü işleyen sanayiler için kullanılmaması, sivil toplum kuruluşlarının yanlış uygulamalar karşısındaki hukuksal gücünün engellenmesi ve Geçici Madde 1 ile izinsiz yatırımlar için getirilen af süresinin uzatılması" yönünde değiştirilmesi istendi.

İzleyen süreçte, Cargill‘i kurtarmak amacıyla AKP‘li Altan KARAPAŞAOĞLU tarafından hazırlanan yasa teklifi, TBMM Tarım Komisyonu‘nda genişletilerek kabul edildi. Danıştay kararıyla üretim faaliyetleri durdurulan Cargill ve onun durumundaki sanayi tesisleri ile kooperatiflere yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 1 yıl daha süre verildi.

Oysa aynı Milletvekili, TBMM‘nin 9 Şubat 1999 tarihli 51. Birleşimde yaptığı konuşmada, Cargill inşaatının devam ettiğini belirterek, "… fabrika yapılmakta, sanki, hukukî mercilerden, bu firmaya, siz merak etmeyen, siz yatırımınızı yapın, biz bu işleri düzeltiriz dercesine, büyük bir cesaretle yatırımlar yapılmaya devam edilmektedir… Bakınız, ülkemizde birtakım değerler, artık, yozlaşmaya başlamıştır; hukuka saygı kalmamıştır, çevreye saygı kalmamıştır, topluma saygı kalmamıştır. Evet, ülkemizin yatırıma ihtiyacı vardır, yatırımlar yapılmalıdır; ama, çevre tahrip edilmeden, insanların özgürlüklerine set vurulmadan bu yatırımlar yapılmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Ardından devir değişmiş, iktidar partisi milletvekili olan KARAPAŞOĞLU muhalefetteyken söylediklerinin tam tersini savunmuş, Cargill için af süresinin uzatılmasını teklif etmiştir. KARAPAŞOĞLU‘nun tutumu, siyaset yaşamındaki Makyevalist yaklaşımların en açık örneklerinden birini oluşturacak şekilde tarihe geçmiştir !..

23 Kasım 2006 tarihinde TBMM‘den geçen Yasa, yalnızca Cargill firmasını kurtarmakla kalmamış, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı da hukuka aykırı olarak yürüttüğü Toprak Koruma Proje Eğitimleri nedeniyle, Ziraat Mühendisleri ODASI tarafından açılan idari dava sürecinden kurtarmak üzere "gerekli düzenlemeleri" yaşama geçirmiştir.

Yasa‘da yapılan ve sözü edilen değişiklikler, kişiye – firmaya – somut olaya yönelik hukuksal düzenleme yapılamayacağı yolundaki genel hukuk kuralına açıkça aykırılık oluşturmaktadır. 

Bu yönüyle, sözü edilen değişikliğin yürürlüğe girmemesi için gerekli tüm hukuki yolların kullanılması; ülkenin bir hukuk skandalından korunması ve tarım topraklarının titizlikle korunması gerekmektedir.   

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.   

Gökhan GÜNAYDIN

Başkan

(Yönetim Kurulu Adına)

Okunma Sayısı: 1711