KOTA ARTIRIMI GECİKMİŞ KARAR - İLKHABER (ADANA) - 07.07.2005

GENEL MERKEZ ( )
07.07.2005 (Son Güncelleme: 11.07.2005 15:57:22)

ZMO GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU ÜYESİ GÜNGÖR, ÜRETİCİNİN ELİNDE BUĞDAY KALMADIĞINI SÖYLEDİ.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU (GMYK) ÜYESİ VE ADANA ŞUBE ESKİ BAŞKANI ÖZDEN GÜNGÖR, HÜKÜMETİN BUĞDAY ALIMINDA 30 TONLUK KOTAYI 50 TONA ÇIKARMASININ ÜRETİCİYİ SEVİNDİRMEDİĞİNİ, MAZOTTA YAPILAN İNDİRİMİN DE NE ZAMAN UYGULANACAĞININ BİLİNMEDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ.

HÜKÜMETİN, ÇUKUROVA’DA BUĞDAY HASADI BAŞLADIĞI GÜNLERDE TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ (TMO) ARACILIĞIYLA YAPTIĞI AÇIKLAMADA, 1 KİLO BUĞDAYA 350 BİN LİRA ARTI 30 BİN LİRA PRİM SÖZÜ VERMESİNE KARŞILIK, ALIMLARA KOTA GETİREREK 10 TONU PEŞİN, TOPLAM 30 TON ALIM YAPARAK ÜRETİCİYİ PERİŞAN ETTİĞİNİ İLERİ SÜREN ZMO GMYK ÜYESİ GÜNGÖR, “İŞTE TABLO ORTADA. ÜRETİCİNİN ELİNDE BUĞDAY KALMADI. HÜKÜMET KOTAYI 30 TONDAN 50 TONA ÇIKARDI. ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇTİKTEN SONRA NE ANLAMI KALDI. BUNDAN SONRA 50 TONA ÇIKARSAN NE OLUR, 100 TONA ÇIKARSAN NE OLUR. BURADA KAZANAN YİNE ARACI VE TÜCCAR OLDU. KOTAYI ZAMANINDA KALDIRACAKTIN. BUGÜN 200-300 TON HASAT YAPAN ÜRETİCİYE 10-30 TONLA SINIRLANDIRIRSAN OLACAĞI BUDUR” DEDİ.

ÇUKUROVA ÜRETİCİSİNİN YALNIZ BUĞDAYDAN DEĞİL, KARPUZDAN, SOĞANDAN, PATATESTEN, SEBZE VE MEYVEDEN DE DARBE YEDİĞİNİ ÖNE SÜREN GÜNGÖR, “ŞU ANDA BENİM BAHÇEMDEKİ NARENCİYE HALA DALINDA DURUYOR. 100 BİN LİRAYA VERİYORUM KİMSE ALMIYOR. GEÇEN SEZONUN MEYVESİ İLE BU YIL ÇIKAN ÜRÜN AYNI ANDA DALDA DURUYOR. TAM FOTOĞRAFLIK. KAVUN TARLADA ÇÜRÜDÜ. DOMATESİ, MERSİNLİ ÜRETİCİ YOLLARA DÖKTÜ. DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE ÜRETİCİNİN ÜZERİNE BU KADAR GİDİLMEZ. AB’Lİ ÜRETİCİ HER ÜRÜNE DESTEK ALIYOR. TÜRK ÇİFTÇİSİNİN ‘KAZANIYORUM’ DEDİĞİ BİR TEK GREYFURT ÜRETİCİSİ VAR. O DA ABD’DE SOĞUK VE DON NEDENİYLE ÜRÜNÜN ZARAR GÖRMESİNDEN KAYNAKLANDI. BÜTÜN DÜNYA ÜLKELERİNDE ÜRETİCİYE DESTEK VAR, TEŞVİK VAR. AMA BİZDE DAHA DÜN LİTREDE 30 BİN LİRA MAZOT TEŞVİĞİ DEDİLER. BAKANLAR KURULU’NDAN ÇIKTI, NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL. NE ZAMAN ALACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL. TARIM BAKANLIĞI’NIN ÜRETİCİNİN MESELELERİNE ACİLEN EL ATMASI LAZIM. TARIM ÖRGÜTLERİ, ÜRETİCİ BİRLİKLERİNE GİTMESİ LAZIM. TESPİT EDİLEN SORUNLARIN ACİLEN ÇÖZÜMÜNE GEÇİLMESİ LAZIM” DİYE KONUŞTU.

Okunma Sayısı: 410