BARUT: PAMUKTA İŞÇİ SIKINTISI YAŞANMAYACAK - DÜNYA - 12.08.2005

GENEL MERKEZ ( )
12.08.2005 (Son Güncelleme: 12.08.2005 10:40:35)

ADANA - ÇUKUROVA'da, önümüzdeki günlerde pamuk hasadına başlanacağını ve 30'A YAKIN TOPLAMA MAKİNESİNİN FAALİYET GÖSTERECEĞİNİ BELİRTEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT, PAMUKTA MAKİNELİ HASADIN, ELLE YAPILANA GÖRE DAHA EKONOMİK VE UCUZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

MAKİNELİ HASADIN ARTMASIYLA GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'nden her yıl yöreye gelen yaklaşık 50 bin tarım işçisine de ihtiyaç duyulmayacağını ifade eden Barut, "Üreticiler, geçmiş yıllarda işçi sıkıntısı nedeniyle zaman zaman pamuğunu hasat edemiyor ya da yüksek ücretlerle toplatmak zorunda kalıyordu. Artık, bu sıkıntılar ortadan kalkacak. Yaklaşık 50 işçinin bir ayda yapacağı hasat, 3 günde yapılacak. Üretici, zamandan tasarruf sağlayacağı gibi ürünün çırçır randımanı da yüksek olacak."

Barut, 4 sıralı, kendinden yürür bir pamuk toplama makinesinin sezonda yaklaşık 600-700 işçinin yapabileceği 6 bin dekar alanda hasat gerçekleştirebildiğini ifade ederek, "Makineli hasadın yörede her geçen yıl artacağını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 2-3 yıl içerisinde mısır, buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi pamukta da yüzde 100 makineli hasada geçileceğini sanıyoruz. Böylece yörede göçer tarım işçilerini görmek de mümkün olmayacak" diye konuştu.

Maliyetler düşecek

Makineli hasadın, işçi maliyetlerini düşürecek olmasının yanında verim ve kaliteyi artırmasıyla birlikte ekim alanlarının da genişleyeceğini belirten Barut, "Türkiye için stratejik önemi bulunan pamuk, aynı zamanda yörenin de ana ürünü konumunda. Ekim alanlarının çok olduğu dönemlerde Adana ekonomik anlamda da gelişmişlik sergilemişti. Milli gelirde ve gelişmişlikte Türkiye'DE İLK 4 İL ARASINDAYDI. NE ZAMAN PAMUK EKİM ALANLARI DARALDI, ADANA DA GELİŞMİŞLİK ANLAMINDA 20'nci sıralara kadar geriledi. Makineli hasadın yaygınlaşması ekim alanlarını artıracak ve ardından kentin kalkınması da sağlanacaktır."

Okunma Sayısı: 356