BEYAZ ALTIN CAN ÇEKİŞİYOR - EVRENSEL - 13.08.2005

GENEL MERKEZ ( )
13.08.2005 (Son Güncelleme: 13.08.2005 12:53:34)

YUSUF BAŞTUĞ

BEYAZ ALTIN DİYARI ÇUKUROVA’DA PAMUK HASADI AY SONUNDA BAŞLIYOR. MALİYET FİYATLARININ SÜREKLİ ARTMASINA RAĞMEN DEVLETTEN DESTEK GÖRMEYEN ÜRETİCİLER PAMUKTAN VAZGEÇİYORLAR. GEÇEN YIL MALİYETİ 860 YKR OLAN PAMUĞUN BU YILKİ TAHMİNİ MALİYETİ İSE 1 YTL’Yİ GEÇİYOR. PAMUKTA GEÇEN YIL AVANS FİYATI 600 YKR OLARAK AÇIKLANMIŞ BU RAKAM 500 YKR’YE KADAR DÜŞMÜŞTÜ. PAMUK TEŞVİK PRİMİ İSE 228 YKR OLARAK BELİRLENMİŞ VE TOPLAMDA ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİ PAMUKTAN ZARAR ETMİŞTİ.

AMERİKA VE YUNANİSTAN’DAN UCUZ GİRDİLİ VE YÜKSEK DESTEKLİ PAMUĞUN İTHAL EDİLMESİYLE YÜKSEK MALİYETLİ, AZ DESTEKLİ ÇUKUROVA PAMUĞUNU ÜRETİCİ DÜŞÜK FİYAT AÇIKLAYAN ÇUKOBİRLİK’E SATMAK ZORUNDA KALMIŞTI. PAMUKTA UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALAR GEÇMİŞ YILLARDA 3 MİLYON DEKAR PAMUK EKİMİNİN YAPILDIĞI ÇUKUROVA’DA 300 BİN DEKARA KADAR DÜŞEN PAMUK EKİMİNİN DAHA DA AZALACAĞINI GÖSTERİYOR. DEVLETİN 1995 YILINDAN BERİ BİRLİKLERE BIRAKTIĞI AVANS FİYATINI BELİRLEMESİ GEREKEN ÇUKOBİRLİK İSE HENÜZ FİYAT AÇIKLAMADI. SERBEST PİYASADA PAMUĞA 600 YKR VERİLDİĞİ KONUŞULUYOR.

PAMUK GÖZYAŞI OLDU

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT, ÇUKUROVA’NIN ÜLKE TARIMININ GÖZBEBEĞİ VE KALBİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ. ÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ ÜRETİCİLERİN GÖZBEBEĞİNİN DE PAMUK OLDUĞUNU İFADE EDEN BARUT, “YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI SONUCUNDA PAMUK GÖZBEBEĞİ OLMAKTAN ÇIKMIŞ MAALESEF GÖZYAŞI HALİNE GELMİŞTİR” DEDİ. BEYAZ ALTIN DİYARI OLARAK BİLİNEN ÇUKUROVA’NIN ARTIK BU ÖZELLİĞİNİ KAYBETTİĞİNİ DİLE GETİREN BARUT, “BÖLGENİN ESAS VE ANA ÜRÜNÜ OLAN KÜTLÜ PAMUK YETİŞTİRİCİLİĞİNDEKİ SÜBVANSİYONLAR VE DESTEKLEMELER DE HER GEÇEN YIL AZALMAKTADIR VE HATTA ORTADAN KALDIRILMAK İSTENMEKTEDİR. YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI, ÜRETİM MALİYETLERİNDEKİ GİRDİ FİYATLARININ AŞIRI YÜKSELMESİ, BÖLGELERARASI FARKLI VE YANLIŞ POLİTİKALAR OLUŞTURULMASI ÇUKUROVA’DAKİ KÜTLÜ PAMUK ÜRETİMİNİ BİTİRME NOKTASINA GETİRMİŞTİR” DİYE KONUŞTU.

NERDEN NEREYE?

“ÜLKEMİZDE YETİŞEN PAMUĞUN SON YILLARDA TEKSTİL SANAYİİNİN İHTİYACINI KARŞILAYAMAZ HALE GELMESİNİN SEBEBİ; DÜNYA PİYASALARINDA PAMUK FİYATININ DÜŞÜK OLMASI , ÜRETİM MALİYETLERİNİN YÜKSEK OLMASI, İŞÇİ PROBLEMİ VE TÜRKİYE’DE VERİLEN TEŞVİK PRİMLERİNİN YETERSİZ OLMASIDIR. BU NEDENLE PAMUKTAN BÜYÜK KAÇIŞLAR YAŞANMIŞTIR” DİYEN BARUT, 1970-80’Lİ YILLARDA 300 BİN HEKTAR OLAN PAMUK EKİM ALANININ SON YILLARDA 40 İLA 50 BİN HEKTARA DÜŞMESİNİN BUNUN EN İYİ ÖRNEĞİ OLDUĞUNU KAYDETTİ.

DIŞA BAĞIMLI OLDUK

IMF POLİTİKALARI SONUCUNDA PAMUKTA TÜRKİYE’NİN DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİĞİNİ AKTARAN BARUT, “ AB VE ABD’NİN BİRİKEN STOKLARINI ERİTMEK İÇİN TÜRKİYE AÇIK PAZAR HALİNE GETİRİLMİŞTİR. ÜLKE İHRACATININ YAKLAŞIK YÜZDE 40’INI (12 MİLYAR DOLAR CİVARINDA) TEKSTİL VE KONFEKSİYON SANAYİSİ OLUŞTURMAKTADIR. TEKSTİL VE KONFEKSİYON SANAYİİNİN HAMMADDESİ OLAN PAMUK ÜRETİMİ İSE TÜM TARIMSAL FAALİYETLER İÇERİSİNDE EN FAZLA DARBE YİYEN BİR ÜRÜN KONUMUNDA BULUNMAKTADIR” DEDİ.

DESTEK ŞART

DÜNYA ÜLKELERİNDE 1KG KÜTLÜ PAMUĞA YUNANİSTAN’DA 52.4 CENT, İSPANYA’DA 67CENT TEŞVİK PRİMİ VERİLDİĞİNİ ANIMSATAN BARUT, TÜRKİYE’DE BU RAKAMIN ORTALAMA 4 CENTE KARŞILIK GELDİĞİNİ VE ÜRETİCİLERİN MAĞDUR OLDUĞUNU VURGULADI. “BUNDAN DOLAYIDIR Kİ PAMUK ÜRETİMİ SON YILLARDA BÜYÜK BİR DÜŞÜŞE UĞRAMIŞTIR” DİYE KONUŞAN BARUT, “DOLAYISI İLE HEM TEKSTİLCİMİZİN DÜNYA PİYASASINDA REKABET ETMESİ HEM DE ÜRETİCİMİZİN ÜRETİMİNİ SÜRDÜREBİLMESİ VE EKİM ALANINI ARTTIRMASI İÇİN, DİĞER DÜNYA ÜLKELERİNDE OLDUĞU GİBİ PAMUĞA TEŞVİK PRİMİ VERİLMELİDİR. BU TEŞVİK PRİMİNİN İSE MİKTARI EN AZ 20 CENT/KG OLUP YİNE DİĞER ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ PEŞİN VE NAKDEN ÖDENMESİ GEREKMEKTEDİR. AKSİ HALDE PAMUĞU ANCAK ESKİ TÜRK FİLMLERİNDE GÖRÜRÜZ” DEDİ.

Okunma Sayısı: 401