TARIMA AB YAPILANMASI GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMELİ - REFERANS - 20.08.2005

GENEL MERKEZ ( )
20.08.2005 (Son Güncelleme: 22.08.2005 11:54:58)

SELMA ŞİMŞEK BEKTAŞ / HABER

TARIM BAKANI MEHDİ EKER'in 'KÖYLÜYÜ ÇİFTÇİDEN AYIRACAĞIZ' sözleri geniş yankı buldu. Tarımda yeniden yapılanmanın gerekliliği konusunda hem fikir olan sektör temsilcileri tarımda dönüşümün başlatılması gerektiğini belirtirken kırsal kesimde binlerce kişinin işsiz kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Uzun yıllar yapısal sıkıntılar çeken tarımda şimdi yeniden yapılanma süreci tarıtışılıyor. Sektörde böyle bir süreci tetikleyen en önemli faktör elbette Türkiye'NİN AB'ye üyelik girişimi ile başladı. Çünkü mevcut durumuyla Türkiye tarımı AB standartlarından uzak duruyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'İN ÖNCEKİ GÜN REFERANS GAZETESİNE VERDİĞİ DEMECİN YANKILARI SÜRÜYOR. EKER, TARIMDA ATILACAK YENİ ADIMLARLA AVRUPA BİRLİĞİ (AB) MÜZAKERELERİNİN KORKULU RÜYASI OLMAKTAN ÇIKACAĞINI BELİRTEREK "KÖYLÜYÜ ÇİFTÇİDEN AYIRACAĞIZ VE AB MÜZAKERELERİNİN KORKULU RÜYASI OLMAKTAN ÇIKACAĞIZ" SÖZLERİ TARTIŞMA KONUSU OLDU. SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE GÖRE HÜKÜMET, TÜRKİYE'nin gerçeklerini göz ardı etmeyen bir yapılanma sürecine girilmesi gerekiyor. Özellikle AB'NİN TALEBİ İLE GÜNDEME GELEN TARIMDAKİ İSTİHDAM ORANLARININ AŞAĞI ÇEKİLMESİ KONUSUNUN HASSASİYETİNE VURGU YAPAN TÜRKİYE ZİRAATÇİLER DERNEĞİ BAŞKANI İBRAHİM YETKİN, TARIMDAN KOPARILACAK KIRSAL KESİM İÇİN YERİNDE ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKEREK, KIRSAL KALKINMA PROGRAMLARI VE TARIMSAL SANAYİYE DESTEK İSTEDİ. TÜRKİYE'nin yapısal sorunlarının başında devletin tarımdaki etkinliği olduğuna dikkat çeken Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz ise, tarımın artık siyasal popülizme alet olmaktan çıkarılması gerektiğini ve bunun için devletin bu alandan çekilerek özel sektörü teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

Tarım Bakanı Mehdi Eker'İN DEMECİYLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME YAPAN İŞADAMLARININ GÖRÜŞLERİ ŞÖYLE:

KIRSAL KALKINMA PROJELERİ GEREKİYOR

İBRAHİM YETKİN-TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANI

TARIM SEKTÖRÜNÜN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇOK KOLAY BİR İŞ DEĞİL. ÇÜNKÜ TÜRK TARIMINDA BUGÜNE KADAR BİRİKEN ÇOK CİDDİ YAPISAL SIKINTILARI VAR. İŞLETMELERİN KÜÇÜKLÜĞÜ, MİRAS YOLUYLA PARÇALANMA, VERİMLİLİK GİBİ ÇOK CİDDİ SIKINTILAR BUNLAR. BURADA ÖZELLİKLE BELİRTİLMESİ GEREKEN KONU DA TARIMDA ATILACAK ADIMLARIN SADECE AB İSTİYOR DİYE YAPILAMAYACAĞI. BİZİM ASIL ENDİŞEMİZ VE KORKUMUZ İSE BU PLAN VE PROGRAMLARIN HAZIRLANIRKEN TÜRKİYE GERÇEKLERİNİNİN GÖZ ARDI EDİLMESİ. ÇÜNKÜ TÜRKİYE'nin kendi gerçekleri kendi yapısal sorunları var. Şu anda bu konuda en büyük sıkıntı da tarım sektöründeki istihdamdır. AB gereği tarımda istihdam oranının azaltılması gündemde. Tarımdaki insanlar için böyle bir gelecek hazırlanacaksa bu tamamen bu insanların yeni istihdam alanlarına kaydırılarak yapılması gerekiyor. Bunu yapmak da tarıma ayrılan kaynağın artırılması, kırsal kalkınma projeleri ve tarımsal alandaki sanayinin güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır.

Tarıma milli politika gerekiyor

Şemsi Kopuz-Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı

Genel anlamda baktığımız zaman Türk tarımının Avrupa ve dünyaya uyumu ve konusunda Tarım Bakanı'NIN SAVUNDUĞU GÖRÜŞLERE VE ORTAYA ATTIKLARI POLİTİKALARA KATIMAKLA BİRLİKTE BU TÜR SÖYLEMLERİN İÇİNİN İYİ DOLDURULMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. TÜRK TARIMINDA GERÇEK ANLAMDA BİR YAPILANMADAN SÖZ EDEBİLİMEK İÇİN ARTIK BU SEKTÖRDE DEVLET ÜRETİMİ VE ETKİNLİĞİNİN SONA ERMESİ VE ÖZELLEŞMESİ GEREKİYOR. YANİ DEVLET ÜRETİM VE SANAYİ ALANINDAN ÇEKİLMEK ZORUNDA. AKSİ DURUMDA TARIM SİYASİ POPÜLİZİM MALZEMESİ OLMAYA DEVAM EDER. BU KONUDA SEKTÖRDEKİ BİRLİK VE ODALARLA SANAYİCİLER ARASINDA ZAMAN ZAMAN GÖRÜŞ AYRILIKLARI ÇIKIYOR. BU AYRILIKLARIN ZEMİNİNİN ORTADAN KALDIRILMASI VE TÜRK TARIMININ MİLLİ POLİTİKALARININ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR. AYRICA BİLİNDİĞİ GİBİ TARIM ALANINDA YENİ KAVRAMLAR VAR. 'sözleşmeli ciftçilik' GİBİ. SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİLİK HER AÇIDAN ELE ALINMALI VE DEĞERLENDİRİLMELİ. ÇÜNKÜ BU KAVRAM BELKİ DE TÜRK TARIMININ KURTULUŞ REÇETESİ OLABİLİR.

ÇİFTÇİ BİLİNÇİ ÜRETİME YÖNLENDİRİLMELİ

YAVUZ TANER-ALARA TARIM YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TARIMSAL ALANLARDA ÖNEMLİ YÖNELİMLER OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ. AVRUPA PERAKENDECİLER BİRLİĞİ'nin istediği iyi üretim koşullarını gösteren Eurapgap sertifikasının yaygınlaşması bunlurdan sadece biri. Europgap, sözleşmeli çiftçilik gibi sanayici ve üretici arasında doğrudan bir bağ kurmasa da, fidanın üretim koşullarından meyvenin nasıl üretileceği, nasıl ilaçlanacağı hangi ortamlarda üretim yapılacağı gibi çok geniş alanda çiftçiyi bilinçli üretime yönlendirerek o çiftçiyi iyi üretim koşullarıyla buluşturarak farkında olmadan bir sisteme bağlıyor. İyi ve temiz üretim sistemi. Bu üretim biçimi artıkçiftçi için bir zorunluluk. Çünkü Avrupalı artık güveneceği, sağlıklı ve kaliteli ürünü istiyor. Türk tarımının en büyük sıkıntısa da bu alanlardan kaynaklanıyor. 2005 yılında 1500 üreticiye bu uygulama kapsamında Europgap sertifikası kazandırdık. Hedefimiz 10 bin. İşte bu tür girişimlerle tarımda gerçek bir dönüşüm yaşamak mümkün olacaktır. Tarım Bakanlığı'NIN DA BU ALANDA ÖNEMLİ GİRİŞİMLERİ OLDUĞUNU VE BİZİM GİBİ GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLEDİĞİNİ GÖRMEK UMUT VERİCİ.

KÜÇÜK İŞLETMELER TASFİYE EDİLECEK

AHMET ATALIK-TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ BAŞKANI

TARIM BAKANI'nın bahsetmiş olduğu köylülü çiftçiden ayırma mantığının arkasında, Avrupa Birliği'NİN TARIM NÜFUSUNUN YÜZDE 34'lerden yüzde 10 düşürme talebi bulunuyor. Bu ayrım bu insanların tarımdan tasfiyesi anlamına geliyor. Çünkü AB büyük işletmeler istiyor. Bu süreçte de büyük işletmeler ayakta kalacak köylü denilen küçük işletmeler tasfiye edilecek. Bu doğrultuda bir yapılanma kesinlikle çözüm değil. Çünkü bu insanlar sanayi ve hizmet sektöründe istihdam edilemeyecektir. Ülkemizde sanayi ve hizmet sektöründe istihdam oranı da sınırlı .Bu insanlar tarımı bilen insanlar ve eğitim düzeyleri da zaten yeni istihdam alanları için yeterli . Yapılması gereken şey, köylünün köyden kente göç ettirmeden tarım istihdamının azıltılmasıdır. Bu da kırsal alanda sanayi alanlarının geliştirilmesine dönük programlarla mümkün olacaktır.

Okunma Sayısı: 664