TONLARCA ET KAPIDA BEKLİYOR - EVRENSEL - 06.11.2005

GENEL MERKEZ ( )
06.11.2005 (Son Güncelleme: 07.11.2005 14:01:11)

NUR KARAOĞLU

HÜKÜMET AB YOLUNDA HER TÜRLÜ TAVİZİ VERMEYE HAZIRLANIRKEN, AB YETKİLİLERİ TÜRKİYE’YE ET İTHALATI İÇİN KAPILARI AÇMASI YÖNÜNDE BASKILARINI ARTIRDI. UZMANLAR İSE TÜRKİYE’NİN ET İTHALATI İÇİN KAPILARINI AÇMASININ İNTİHAR OLACAĞININ ALTINI ÇİZİYOR.

AB TARIM PROTOKOLÜ UYARINCA 7 YIL ÖNCE 1/98 SAYILI ORTAKLIK KONSEYİ KARARINA İMZA ATAN TÜRKİYE, AB’DEN HER YIL 19 BİN TON KIRMIZI ET, 3 BİN 500 TON BESİLİK BÜYÜKBAŞ HAYVAN TOPLAM 22 BİN TON ET İTHAL EDECEĞİNİ TAAHHÜT ETMİŞTİ. ANCAK 1996 YILINDA İNGİLTERE’DE DELİ DANA HASTALIĞININ ORTAYA ÇIKMASI NEDENİYLE TÜRKİYE AB’DEN ET İTHALATINA KAPILARINI KAPATTI. BU SÜREÇTEN İTİBAREN AB HER PLATFORMDA BU KONUYU GÜNDEME GETİRİRKEN, ÜYELİK SÜRECİNDE İSE EN ÖNEMLİ KOZLARDAN BİRİ OLARAK KULLANIYOR.

SAMİ GÜÇLÜ DÖNEMİNDE AB TARIM KOMİSERİ FRANZ FİSCHLER BİR MEKTUPLA TARIM BAKANLIĞI’NI UYARIRKEN, AB TİCARETTEN SORUMLU KOMİSERİ PASCAL LAMY’DE TEMMUZ 2005’TE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ZİYARETİNDE KONUYU DEVLET BAKANI KÜRŞAD TÜZMEN’E İLETTİ. FİSCHLER’İN MEKTUBUNA YANIT VEREN TARIM VE KÖYİŞLERİ ESKİ BAKANI SAMİ GÜÇLÜ, DAMIZLIK HAYVAN İTHALATINA TÜRKİYE’NİN SINIR KOYMADIĞINI BELİRTİRKEN, AB’YE 3 BİN BAŞ DAMIZLIK HAYVAN İTHALATINA İZİN VERİLDİĞİNİ AKTARDI. BÖYLECE, ET VE CANLI HAYVAN İTHALATI İLE İLGİLİ İLK TAVİZİN VERİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI.

ANCAK AB HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEDİ. AB ORTAKLIK KONSEYİ TOPLANTILARI, DAİMİ TEMSİLCİLER KOMİTESİ TOPLANTILARININ YANI SIRA 6 EKİM 2004 TARİHİNDEKİ İLERLEME RAPORU’NDA DA KONU GÜNDEME GETİRİLEREK, TÜRKİYE’NİN ANLAŞMALARDA YER ALAN TAVİZİNİ YERİNE GETİREREK ET İTHALATI YASAĞINI KALDIRMASI İSTENDİ.

TÜRKİYE HENÜZ BU KONUDA ADIM ATMADI ANCAK, DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI BÜROKRATLARININ YASAĞIN KALDIRILARAK KAPILARIN AÇILMASI YÖNÜNDE BASKI YAPTIĞI ÖĞRENİLDİ.

1980’DEN SONRA RAKİP

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU ÜYESİ, DIŞ TİCARET VE GIDA UZMANI FATİH TAŞDÖĞEN, GAZETEMİZE YAPTIĞI AÇIKLAMADA, 1996 YILINDA ULUSLARARASI SALGIN HASTALIKLARI OFİSİ’NİN İNGİLTERE’DEKİ DELİ DANA HASTALIĞINI TEYİT ETMESİ İLE TARIM BAKANLIĞI ET VE ET ÜRÜNLERİNE YASAK GETİRDİĞİNİ HATIRLATARAK, BU TARİHE KADAR TÜRKİYE’YE SOKULAN ETLERDE FİYAT KONTROLÜNÜN YAPILMADIĞINI AKTARDI. TAŞDÖĞEN, ALMANYA’NIN KENDİ ÜLKESİNDE TONUNU 12 BİN MARKA SATTIĞI ETİ 1200 MARKA TÜRKİYE’YE GÖNDERDİĞİNİ DİLE GETİREREK, AB’NİN 1996 YILINDA TÜRKİYE’YE SATTIĞI ETİN MALİYETİNİN 7-8 BİN MARKTAN AŞAĞI OLMADIĞINI, ÇOK AÇIK BİR ŞEKİLDE OLUŞAN ÜRÜN STOKLARINI TÜRKİYE’YE PAZARLADIKLARINA DİKKAT ÇEKTİ. TAŞDÖĞEN, TEMELDE TAMAMEN TÜRKİYE’Yİ PAZAR YAPMA ANLAYIŞININ YATTIĞININ ALTINI ÇİZEREK, BU ETLERİN DAHA ÖNCEKİ YILLARDA KESİLEREK DONDURULMUŞ ETLER OLDUĞUNU İFADE ETTİ.

AMAÇ KAPIYI AÇMAK

TAŞDÖĞEN, AB’YE VERİLEN TAVİZİN TOPLAM DEĞERİNİN 20 MİLYON DOLAR OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEREK, “AB’NİN ARKASINDA OLDUĞU 20 MİLYON DOLAR MI? HAYIR DEĞİL. AB’NİN ARKASINDAN KOŞTUĞU KAPININ AÇILMASIDIR, YANİ BUNUN ANAHTAR GÖREVİ GÖRMESİDİR. KAPIYI BİR KEZ AÇTIĞINIZDA 100 BİN TONLARLA İFADE EDİLEN MAL GELECEKTİR” DİYE KONUŞTU.

AB’NİN ET SEKTÖRÜNÜ HEM GİZLİ HEM DE AÇIK BİR ŞEKİLDE KORKUNÇ DESTEKLERLE DESTEKLENDİĞİNİ BELİRTEN TAŞDÖĞEN, “TÜRKİYE ET İÇİN ÇOK BÜYÜK PAZARDIR, TÜRKİYE ET AÇISINDAN KENDİNİ DÖNDÜRMEYE BAŞLAMIŞTIR. SATIŞ VE ÜRETİM ARASINDA DENGE OLUŞMUŞ, SEKTÖR ÜRETİCİ AÇISINDAN KENDİNİ DÖNDÜREBİLİR HALE GELMİŞTİR. BU DURUM AB İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİTTİR. BU YAPIYI KIRMAK İSTİYORLAR” DEDİ.

AB’NİN BU TAVİZİ ASLA ELİNDEN KAÇIRMAK İSTEMEYECEĞİNİ BELİRTEN TAŞDÖĞEN, GELECEK ETLERİN ÜRETİM MALİYETİ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN BAZI KRİTERLERİN DİKKATE ALINMAYACAĞINI VE FİYATIN ÖN PLANA ÇIKARILARAK TÜRKİYE’DE İNSANLARIN SAĞLIĞI İLE OYNANACAĞINA DİKKAT ÇEKTİ.

TÜRKİYE’DE BU İŞTEN FAYDA SAĞLAYACAK BİRÇOK İNSANIN BU İTHALATI İSTEDİĞİNİ VE BEKLEDİĞİNİ İFADE EDEN TAŞDÖĞEN, “O DÖNEMDE BU ANLAŞMALARIN ALTINA İMZA ATANLAR HâLâ GÖREVDE, KİMLERİN NE AMAÇLA BUNA İZİN VERDİĞİ BELLİ DEĞİL, TÜRKİYE BUNU KENDİ İÇİNDE DEĞERLENDİRMELİ” DEDİ. TAŞDÖĞEN ŞÖYLE DEVAM ETTİ: “GEÇMİŞ YILLARDAN BERİ SÜREKLİ GÜNDEMİNDE OLAN BU KONUYU TARIM BAKANLIĞI, ET DEĞİL AMA ETE KARŞILIK GELECEK BAŞKA ÜRÜNLERİN TAVİZİ ŞEKLİNDE VERELİM DİYOR. ANCAK, DIŞ TİCARETE İLİŞKİN DİĞER BİRİMLERDEN, “AÇALIM NE OLACAK, AB İLE NİYE KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ” SESLERİNİN YÜKSELDİĞİNİ BİLİYORUZ”

--------------------------------------------------------------------------------

HAYVANCILIK BİTİYOR

TÜRKİYE’NİN CİDDİ BİR HAYVANCILIK POLİTİKASI YOK. ÜRETİCİNİN MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK. BU FİYATLARA DA YANSIYOR. ETİN KİLOSU AVRUPA’DA 2.5, TÜRKİYE’DE 5 AVRO;

TÜRKİYE’DE KARKAS ET HAYVANI 150-200 KİLOGRAM ET VERİYOR. AVRUPA’DA BU MİKTAR 400 KİLOYA KADAR ÇIKABİLİYOR;

TÜRKİYE’DE 2000’Lİ YILLARDA 20-22 KİLOGRAM OLAN, YILLIK KİŞİ BAŞINA KIRMIZI ET TÜKETİMİ BUGÜN 10-12 KİLOGRAMA DÜŞMÜŞ DURUMDA;

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) ÜLKELERİNDE YILLIK ET TÜKETİMİ TÜRKİYE’NİN 8 KATI: 85 KİLOGRAM. TÜRKİYE’NİN TOPLAM TAZE ET TÜKETİMİ İSE 650 BİN TON CİVARINDA;

AB ÜLKELERİ TÜRKİYE’Yİ HAYVANCILIKTA ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ VE ŞAP ÜLKESİ OLARAK TANIMLIYOR; MÜZAKERELERDE TÜRKİYE’Yİ HAYVAN KALİTESİ AÇISINDAN ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR. AB’YE ET İHRACAT ŞANSIMIZ YOK. STANDARTLARINA UYMADIĞI İÇİN TÜRKİYE’DEN ET ALMIYORLAR;

Okunma Sayısı: 504