TOPRAK REFORMU KİMİN İÇİN? - EVRENSEL - 14.11.2005

GENEL MERKEZ ( )
14.11.2005 (Son Güncelleme: 12.07.2008 11:15:47)

MEHMET ASLANOĞLU

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI VE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN ORTAKLAŞA DÜZENLENEN “TOPRAK REFORMU 2005” SEMPOZYUMU ŞANLIURFA DSİ TESİSLERİ’NDE YAPILDI. OTURUMLARDA IMF-DÜNYA BANKASI VE DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN “TARIM REFORMU” ADI ALTINDA ÜLKELERE UYGULATTIĞI PROGRAMLARIN TARIMI ULUSLARARASI TEKELLERİN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA BİÇİMLENDİRDİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ. ENDÜSTRİYEL TARIM, ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ VE SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİLİK GİBİ UYGULAMALARSÖZRARASI TEKELLERİN BOYUNDURUĞU VE SÖMÜRÜSÜ ALTINA GİRDİĞİNİN VURGULANDIĞI KONGREDE, BUNA KARŞI MÜCADELE EDİLMEDEN TEK BAŞINA BİR TOPRAK DAĞITIMI REFORMUNUN SORUNLARI ÇÖZEMEYECEĞİ VURGULANDI.

KONGREDE TARTIŞMALARIN ANA EKSENİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. BİRGÜL AYMAN GÜLER’İN “TOPRAK REFORMU POLİTİKASI ÜZERİNE” BAŞLIKLI BİLDİRİSİ ÜZERİNDEN GELİŞTİ. GÜLER, TEKELLERİN DÜNYA BANKASI ÖNCÜLÜĞÜNDE DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TARIMI YENİDEN YAPILANDIRMA ADI ALTINDA BÜTÜN ULUSAL TARIM KURUMLARINI TASFİYE ETTİĞİNİ BELİRTTİ. GÜLER TOPRAK REFORMUNUN DA BU YENİ KOŞULLAR İÇİNDE ELE ALINMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI. BUNA EN ÖNEMLİ ÖRNEĞİN SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİLİK OLDUĞUNU BELİRTEN GÜLER ŞÖYLE DEVAM ETTİ; “SÖZLEŞMELİ ÇİFTÇİLİK UYGULAMASINDA ULUSLARARASI TEKEL YA DA YERLİ TEKEL BELİRLİ BİR BÖLGEDEKİ TOPRAK SAHİBİ ÇİFTÇİLERLE BİR SÖZLEŞME İMZALAYARAK, TOPRAĞINI BELİRLİ BİR SÜRE İÇİN KİRALIYOR. BU KİRALAMA SIRASINDA KÖYLÜ YİNE TOPRAĞININ SAHİBİ OLUYOR, KENDİ ÜRETİM ARAÇLARIYLA TOPRAĞI SÜRÜYOR KENDİSİ VE AİLESİ İŞÇİ OLARAK ÇALIŞIYOR. ELDE EDİLEN ÜRÜNÜ ANLAŞMA GEREĞİ BU TEKELE SATIYOR. BU NASIL BİR KÖYLÜ, BU NASIL BİR TOPRAK REJİMİ? TOPRAĞIN VERİMİ DÜŞTÜĞÜNDE ŞİRKET BAŞKA YERE GİDİYOR. ÖZGÜRLÜK İŞTE BUDUR. SERMAYE İÇİN TAM ÖZGÜRLÜK. BU YENİ TİPTE BİR BAĞIMLILIK BİÇİMİ.”

18 SAAT ÇALIŞMA

GÜLER, HÜKÜMETİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜĞÜ ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ YASA TASLAĞI’NIN DA BAŞKA BİR TEHLİKENİN İŞARETÇİSİ OLDUĞUNU VURGULADI. BU MODELİN MEKSİKA-ABD SINIRINDA UYGULANDIĞINI AÇIKLAYAN GÜLER, “TAM ANLAMIYLA BİR İNSANLIK SUÇU. 18 SAAT ÇALIŞMANIN OLDUĞU, İNSANIN İNSAN OLMAKTAN ÇIKTIĞI, KAPİTALİZMİN EN BERBAT ÇÖKÜNTÜ ALANLARIDIR ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ. TÜRKİYE’DE DE ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ KURULDUĞUNDA BÜYÜK TOPRAK SAHİPLERİ, YERLİ TEKELLER, DEVLET ÇİFTLİKLERİ, HATTA KÜÇÜK TOPRAK SAHİPLERİ BİLE TOPRAKLARINI ORGANİZE TARIM BÖLGELERİNE AÇABİLİR. BU NEDENLE ARTIK TOPRAK REFORMU SORUNUNUN SADECE TOPRAĞIN ADALETLİ DAĞITIMI OLARAK ELE ALMAK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİLDİR. SORUN ARTIK DAHA FARKLI BOYUTLAR KAZANARAK IMF-DB İLE ULUSLARARASI TEKELLERİN TOPRAK ÜZERİNDEKİ YENİ EGEMENLİĞİNE KARŞI VERİLECEK MÜCADALE SORUNU OLARAK ELE ALINMALIDIR. SORUN ARTIK ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ DENİLEN ÇÜRÜME KUYULARINA KARŞI DURMA SORUNU OLARAK ELE ALINMALIDIR” DEDİ.

KENDİ TOPRAĞINDA MARABA

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI HÜSEYİN ÜLKÜ, NEOLİBERAL HEGEMONYANIN ALTINDA TOPRAK REFORMUNUN, TOPRAK MÜLKİYETİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİN YETERLİ OLMAYACAĞINI TAM AKSİNE KÜÇÜK TOPRAK SAHİPLERİNİN KENDİ TOPRAKLARINDA MARABA HALİNE GELECEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ. ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, ULUSAL TARIM KURUMLARININ TASFİYE EDİLDİĞİ, TARIMSAL ÜRÜNLER AÇISINDAN DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİĞİ, AB’NİN KIRSAL NÜFUSUN YÜZDE 5’E İNDİRİLMESİNİ İSTEDİĞİ KOŞULLARDA TOPRAK REFORMUNUN TEK BAŞINA AYAKLARI HAVADA KALACAK BİR UYGULAMA OLDUĞUNU BELİRTEREK, NEOLİBERALİZMİN DÜNYA ÖLÇEĞİNDE UYGULADIĞI STRATEJİYE KARŞI KOYMAK GEREKTİĞİNİ VURGULADI.

EGE ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. TAYFUN ÖZKAYA DA TÜRKİYE TARIMININ ÇOK BÜYÜK BİR SALDIRI DALGASIYLA KARŞI KARŞIYA BULUNDUĞUNU BELİRTEREK “KİT’LERİN ÖZELLEŞTİRİLDİĞİ, YEREL PAZARLARIN YOK EDİLDİĞİ, GÜMRÜKLERİN KALDIRILDIĞI KOŞULLARDA TOPRAK DAĞITIMI YAPILSA BİLE GÜMRÜKLER KALDIRILDIĞINDA BUĞDAY BİLE ÜRETEMEZ HALE GELECEĞİZ. TARIMDA TEKELLEŞME, SÖZLEŞMELİ TARIM, GDO’LU ÜRÜNLER, ENDÜSTRİYEL TARIM DAYATMASI, ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN YOK EDİLMESİ BİR BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE TOPRAK DAĞITIMIYLA SORUNUN ÇÖZÜLEMEYECEĞİ BU ALANDA ÇOK YÖNLÜ BİR MÜCADELE VERİLMESİ GEREKİR” DEDİ.

PROF. DR. KORKUT BORATAV DA TOPRAKSIZ KÖYLÜNÜN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİNİN ÖNKOŞULUNUN DA TOPRAK REFORMU OLDUĞUNU BELİRTEREK, “KÖYLÜLER ULUSLARARASI ŞİRKETLERE, YERLİ FİNANS TEKELLERİNE KARŞI BAĞIMLI OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYADIR. BU NEDENLE KREDİ, ÜRETİM VE PAZARLAMA ALANLARINDA ÖRGÜTLENMELİDİR” DEDİ

--------------------------------------------------------------------------------

NASIL BİR TOPRAK REFORMU

KONGRE KATILIMCILARI TOPRAKSIZ KÖYLÜNÜN ÇIKARINA OLARAK NASIL BİR TOPRAK REFORMU YAPILMASI KONUSUNDA ŞU GÖRÜŞLERİ DİLE GETİRDİLER;

TARIM, GERÇEK VE STRATEJİK BİR SEKTÖR OLARAK YENİDEN YAPILANMALI, ÜRETİMİ VE ÜRETİCİYİ DESTEKLEYEN POLİTİKALARLA YAŞANAN OLUMSUZ SÜREÇ DURDURULMALI, ULUSAL TARIM POLİTİKALARI UYGULAMAYA KONMALIDIR.

DTÖ, IMF, DB VE AB’NİN HALKIMIZIN ÇIKARLARINI GÖZETMEYEN DAYATMALARI KABUL EDİLMEMELİ, BAĞIMLILIK YARATAN ANLAŞMALAR YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMALI.

TOPRAK MÜLKİYET YAPISI YOKSUL HALKIN ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA YENİDEN ELE ALINMALI.

TOPRAK SAHİPLİĞİNDE TEKELLEŞMEYİ ÖNLEYİCİ DÜZENLEMELER YAPILMALI.

ZORUNLU NEDENLERDEN DOLAYI BOŞALAN VE ZORLA BOŞALTILAN KÖYLERİMİZDEKİ İNSANLARIN KÖYE DÖNÜŞ SÜRECİ SORUNSUZ YÜRÜTÜLMELİ.

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR KANUNU KALDIRILMALI.

YASALARDA YABANCILARA TANINAN MÜLK EDİNİMİ OLANAĞI ORTADAN KALDIRILMALI.

HAZİNEYE AİT ARAZİLERİN ÖNCELİKLİ KULLANIMI AZ TOPRAKLI VE TOPRAKSIZ ÇİFTÇİLERE VERİLMELİ.

MAYINLI ARAZİLER TEMİZLENEREK TOPRAKSIZ VE AZ TOPRAKLI ÇİFTÇİLERİN KULLANIMINA AÇILMALI.

--------------------------------------------------------------------------------

KONGREDEN YANSIYANLAR...

KONGRE BOYUNCA DEMOKRATİKLEŞME VE TOPRAK REFORMU İLİŞKİSİNİ KÜRT SORUNUNU DA İRDELEYEREK ELE ALAN TEK KONUŞMACI CELAL BEŞİKTEPE OLDU. BU DURUMU “TEK PARTİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE’DE TOPRAK REFORMU” BAŞLIKLI TEBLİĞİNİ SUNAN DOÇ. DR. ASIM KARAÖMERLİOĞLU DA “BU KADAR GENİŞ KAPSAMLI BİR KONGREDE TOPRAK REFORMU ELE ALINIRKEN KÜRT SORUNUNUN ES GEÇİLMESİNİ GARİPSİYORUM” DİYEREK ELEŞTİRİ KONUSU YAPTI.

AKADEMİSYEN AZİZ KONUKMAN VE ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN BAŞTA OLMAK ÜZERE ASLANOĞLU VE SİNAN KÖYLÜLERİNİN ORTAYA KOYDUĞU MÜCADELEYİ ÖNEMSEDİLER ANCAK, TOPRAK REFORMU KONUSUNDA TALEBİN TOPLUMSALLAŞMA EĞİLİMİNİ İFADE ETMEDİĞİNİ DAHA ÇOK “TEK TEK KÖYLERDE MEYDANA GELEN BAŞKADIRILAR” OLARAK ELE ALDILAR. BU KONUDA DA DOÇ DR. YÜCEL ÇAĞLAR’IN “TOPRAK REFORMU TALEBİ TOPLUMSALLAŞAMAMASI DOLAYISIYLA SİYASALLAŞAMAMIŞTIR. BUNUN EN YAKICI BİR ŞEKİLDE YAŞANDIĞI GAP’TA BİLE BU SOSYALİZE EDİLEMEMİŞTİR” TESPİTİ BİRÇOK KONUŞMACININ ATIFTA BULUNDUĞU VE KATILDIĞI BİR GÖRÜŞ OLDU.

--------------------------------------------------------------------------------

HANGİ TOPRAĞIN REFORMU

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ MEHMET ALİ ÇULLU TÜRKİYE TOPRAĞININ YÜZDE 36’SININ İŞLENEN TARIM ARAZİSİ, YÜZDE 27’SİNİN ÇAYIR-MERA, 29.8’İNİN ORMAN VE FUNDALIK, YÜZDE 6.5’NİN YERLEŞİM ALANI VE SU YÜZELERİNDEN OLUŞTUĞUNU BELİRTEREK, TÜRKİYE’DE TARIMA ELVERİŞLİ ALANLARIN AZLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ. ÇULLU, TÜM BU KISITLILIĞA RAĞMEN, KENTLERİN VE SANAYİ ALANLARININ VERİMLİ TARIMSAL ARAZİLER ÜZERİNE KURULDUĞUNU VE KURULMAYA DEVAM ETTİĞİNİ, EROZYON, TUZLANMA VS. NEDENLERLE VERİMLİ TOPRAKLARIMIZIN GİDEREK AZALDIĞINI TESPİT ETTİ. “TOPRAK ELDEN GİDİYOR. TOPRAK ELDEN GİDERKEN HANGİ TOPRAĞIN REFORMUNDAN SÖZ EDECEĞİZ?” SORUSU KONGRENİN ÖNEMLİ GÜNDEMLERİNDEN BİRİN OLUŞTURDU.

Okunma Sayısı: 923