USTALARIN SORUMLU YÖNETİCİ OLMALARINA İLİŞKİN UYGULAMANIN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA KARŞI YAPILAN İTİRAZ DA REDDEDİLDİ

GENEL MERKEZ ( )
27.02.2007 (Son Güncelleme: 27.02.2007 09:15:19)

T.C.
DANIŞTAY
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
YD İtiraz No : 2006/1256

 

İtiraz Eden (Davalı) : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı - ANKARA

Karsı Taraf (Davacı) : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

Vekili : AV.Zuhal Dönmez
Bestekar Sok. No:49/5 - Kavaklıdere/ANKARA

İstemin Özeti : Danıştay Onuncu Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin kısmen incelenmeksizin reddine, kısmen de kabulüne ilişkin bulunan 17.8.2006 günlü, E:2006/2330 sayılı kararın, yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne ilişkin kısmına davalı idare itiraz etmekte ve kararın bu kısmının kaldırılmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi Pınar Kara‘nın Düşüncesi: İtirazın reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Metin Çetinkaya‘nın Düşüncesi: İtiraz dilekçesinde ileri sürülen nedenler, Danıştay Onuncu Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne ilişkin kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, itirazın reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca gereği görüşüldü:

24.2.2006 günlü, 26090 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten iş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29. maddesinin (a) ve (c) bentlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile açılan davada; Danıştay Onuncu Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Dairesince verilen ve; dava konusu Yönetmeliğin 29. maddesinin (a) bendine yönelik yürütmenin durdurulması isteminin incelenmeksizin reddine, aynı maddenin (c) bendinin ise yürütülmesinin durdurulmasına ilişkin bulunan 17.8.2006 günlü, E:2006/2330 sayılı kararın, yürütmenin durdurulmasına ilişkin kısmına karşı davalı idare itiraz etmekte ve kararın bu kısmının kaldırılmasını istemektedir.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun değişik 27 nci maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu dikkate alınarak yürütmenin durdurulması isteminin kabul edildiği anlaşıldığından ve davalı idarece öne sürülen hususlar, bu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, davalı idarenin itirazının REDDİNE, 23.11.2006 günü oyçokluğu ile karar verildi.

Başkanvekili Sinan Yörükoğlu

2. Daire Başkanı Mustafa Birden

11. Daire Başkanı Mustafa İlhan Dinç

8. Daire Başkan V. Ayla Alkıvılcım

6. Daire Başkan V. Banu Dilçin

5. Daire Başkanı Turan Falcıoğlu (x)

13. Daire Başkanı M. Faruk Öztürk

12. Daire Başkanı Yücel Irmak

2. Daire Üyesi Kamuran Erbuğa

12. Daire Üyesi Sabriye Köprülü

13. Daire Üyesi Z. Ayla Perktaş

11. Daire Üyesi Ahmet Hamdi Ünlü

6. Daire Üyesi Nazlı Koçer

11. Daire Üyesi İzge Nazlıoğlu

13. Daire Üyesi Ali Öztürk

5. Daire Üyesi Günay Erden

13. Daire Üyesi Orhun Yet (x)

5. Daire Üyesi Esen Erol

8. Daire Üyesi Dr. Tacettin Şimşek

8. Daire Üyesi Yeniay Kaya

11. Daire Üyesi M. Nihat Turan

2. Daire Üyesi Ayfer Özdemir

8. Daire Üyesi Alaattin Öğüş

12. Daire Üyesi Levent Artuk

6. Daire Üyesi Habibe Ünal

2. Daire Üyesi Kırdar Özsoylu

5. Daire Üyesi Sadri Bozkurt

12. Daire Üyesi Zeynep Kavlak

6. Daire Üyesi Zeynep Yılmaz

 

KARŞI OY

X- 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 3. maddesinde, "sorumlu yönetici" ; "gıda mevzuatına uygun üretim yapmaktan, işverenle birlikte sorumlu olan yönetici" olarak tanımlanmış, aynı Kanunun 6. maddesinde de; gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten işyerlerinde, üretimin niteliğine göre sorumlu yönetici istihdamının zorunlu olduğu, sorumlu yönetici olabilmeye ve sorumlu yöneticilerin yetki, sorumluluk ve çalıştırılmalarına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 29.maddesinin (c) bendinde; aynı maddenin (a) bendi dışında kalan işyerlerinden yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik iş yerleri ile 20 beygir gücü ve altında motor gücü bulunan işyerlerine yer verilerek, yetkili makamlarca verilmiş ustalık belgesi almış elemanların, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilgili meslek odalarının birlikte açtığı kurslardan sorumlu yöneticilik usta eğitimi belgesi almış olmaları halinde, bu yerlerde sorumlu yönetici olarak istihdam edilebilecekleri kurala bağlanmıştır.

Görüldüğü üzere, anılan Yönetmeliğin 29. maddesinin (c) bendinde belirtilen işyerleri küçük kapasiteli işletmeler olup, 5179 sayılı Kanun gereği sorumlu yönetici istihdam etmelerinin zorunlu olduğu da göz önüne alındığında, söz konusu işletmelerin sorumlu yönetici teminini kolaylaştırmak ve bu işletmelerin kayıt altına alınmasını sağlamak amacı ile düzenlenmiş olan itiraz konusu yönetmelik maddesinde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığından, davalı idarenin itirazının kabulü ve yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması oyuyla verilen karara katılmıyoruz.

5. Daire Başkanı Turan Falcıoğlu

13. Daire Üyesi Orhun Yet

Okunma Sayısı: 1833