TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU - 11.08.2003

GENEL MERKEZ ( )
11.08.2003 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:16:26)

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 13 HAZİRAN 2003 TARİH, 25137 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN “TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI VE KULLANILMASINA DAİR YÖNETMELİK” İN İPTALİ VE YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI İÇİN DANIŞTAY’A BAŞVURDU.

İLK YAYIMLANMA TARİHİ 11.03.1989 OLAN SÖZ KONUSU YÖNETMELİK, O TARİHTEN BU YANA TAM ON KEZ DEĞİŞİKLİĞE UĞRATILMIŞTIR. YÖNETMELİĞİN HAZIRLANMA AMACI, TARIM ALANLARININ AMACINA UYGUN BİR ŞEKİLDE KULLANILMASINI SAĞLAMAK VE HANGİ HALLERDE TARIM DIŞI AMAÇLARLA KULLANILABİLECEĞİNE DAİR İLKE VE ESASLARI BELİRLEMEK OLMASINA KARŞIN; YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN TÜMÜ, TARIM ALANLARININ TARIM DIŞI AMAÇLA KULLANIMINA OLANAK TANIYAN İSTİSNALARI, KAMU YARARI İLKESİNİN TANIMLADIĞI TOPLUMUN ORTAK VE UZUN VADELİ ÇIKARLARINA VE YÖNETMELİĞİN RUHUNA AYKIRI OLACAK ŞEKİLDE GENİŞLETMEK ÜZERE HAZIRLANMIŞTIR.

TÜZÜĞÜNDE BELİRTİLEN EN TEMEL AMACI “ÜLKEMİZİN TARIMSAL VARLIĞI VE KAYNAKLARININ KORUNMASI” OLAN TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, ADI GEÇEN YÖNETMELİĞİ DAHA EVVEL İKİ KEZ İPTAL ETTİRMİŞTİ. ANCAK TARIM TOPRAKLARINI VE DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KORUYUCU ANAYASAL, YASAL HÜKÜMLER VE YARGI KARARLARINA KARŞIN İDARE DERS ALMIYOR, TARIM TOPRAKLARININ TALANINA YOL AÇACAK DÜZENLEMELERİ YÖNETMELİK KAPSAMINA ALMAYA DEVAM EDİYOR...

ASLINDA AKP İKTİDARININ, DOĞAL KAYNAKLARIMIZA VE TOPRAKLARIMIZA YÖNELİK KORUYUCU HÜKÜMLERİN İPTALİNE YÖNELİK UYGULAMALARI, YALNIZCA BU YÖNETMELİK İLE SINIRLI DEĞİL. GEÇTİĞİMİZ YASAMA DÖNEMİNDE ÇEŞİTLİ YASALARIN İÇİNE KONULAN HÜKÜMLERLE KÖY YASASI, TAPU YASASI VE DİĞER BAZI YASALARDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞ, BÖYLECE YABANCILARIN KÖYLERDE ARAZİ SATIN ALABİLMELERİNE OLANAK TANINMIŞ, HAZİNE ARAZİLERİ “PİYASA”YA ADETA PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞTİR. MADEN VE ORMAN YASALARINDA YAPILMASI ÖNGÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLERLE, TOPRAKLARIMIZ, MERALARIMIZ, ORMANLARIMIZ, KIYILARIMIZ, ZEYTİNLİKLERİMİZ RANT UĞRUNA FEDA EDİLİYOR.

KRİZLERLE SARMALANMIŞ EKONOMİK YAPIDA HEM EMEK, HEM DE TOPRAKLAR UCUZLAMIŞTIR. BU SÜRECE “DUR” DENİLMEZSE, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE, BAŞTA VERİMLİ TARIM ALANLARI VE ORMANLARIMIZ OLMAK ÜZERE, ÜLKENİN TÜM DOĞAL ZENGİNLİKLERİNİN YABANCILARIN ELİNE GEÇİŞİNE YA DA RANT UĞRUNA NİTELİK DEĞİŞTİREREK KULLANILAMAZ DURUMA DÖNÜŞÜMÜNE TANIK OLACAĞIZ.

GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK, GELECEK NESİLLERE YAŞANABİLİR BİR YURT BIRAKMAK İÇİN, GENELDE ÜLKENİN TOPRAĞINA, ÖZELDE İSE TARIM ALANLARIMIZA VE DOĞAL KAYNAKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR...

YUKARIDA SÖZÜ EDİLEN YÖNETMELİĞİN İPTALİNDEN ÖNCE, YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR. BİLİNDİĞİ GİBİ, AÇIKÇA HUKUKA AYKIRILIK VE TAMİRİ OLANAKSIZ ZARAR DOĞMA OLASILIĞI, YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARININ VERİLMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLARDIR. ANCAK HUKUKİ SÜREÇLERDE, BU KOŞULLAR DOĞDUĞU HALDE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI VERİLMEMEKTE, BU SÜRE İÇİNDE HUKUKSUZ İNŞAATLAR BİTİRİLMEKTE VE “MİLLİ SERVET” İDDİASI İLE KORUNMAKTADIR. TÜRKİYE, DÜZCE VE ADAPAZARI OVALARINI BÖYLE YİTİRMİŞTİR.

SONUÇ OLARAK, YÖNETMELİĞİN İPTALİ, TARIM ALANLARIMIZIN KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ FAKAT YETERSİZ BİR ADIM OLACAKTIR. “YASA DEVLETİ” İLE “HUKUK DEVLETİ” NİN FARKLILIĞI TEMELİNDE, TOPLUMUN TÜM YURTSEVER VE DEMOKRATİK KESİMLERİNİN, TOPRAKLARIMIZI VE DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KORUMA YÖNÜNDEKİ DUYARLILIKLARINI YÜKSELTMELERİ GEREKMEKTEDİR.

SAYGILARIMLA..

GÖKHAN GÜNAYDIN
BAŞKAN

Okunma Sayısı: 1666