HUBUBAT SEKTÖRÜNDE POLİTİKASIZLIĞIN EGEMENLİĞİ!.. - 06.08.2004

GENEL MERKEZ ( )
06.08.2004 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:33:27)

- BASIN AÇIKLAMASI -

HUBUBAT SEKTÖRÜNDE POLİTİKASIZLIĞIN EGEMENLİĞİ !..

6 AĞUSTOS 2004

SOSYO-EKONOMİK ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN, HUBUBAT SEKTÖRÜ, TÜRKİYE TARIMININ EN ÖNEMLİ ALT SEKTÖRÜ NİTELİĞİNDEDİR.

TÜRKİYE’DE 4.9 MİLYON HEKTAR NADAS ALANI AYRI TUTULDUĞUNDA, 18.7 MİLYON HEKTAR İŞLENEN ALANIN 13.9 MİLYON HEKTARI HUBUBATA AYRILMAKTADIR. BAŞKA BİR DEYİŞLE, ÜLKENİN EKİLEN ALANLARININ YAKLAŞIK % 75’İNİ HUBUBAT ÜRÜNLERİ OLUŞTURMAKTADIR.

ÇİFTÇİLERİMİZİN HEMEN TAMAMI HUBUBAT SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ BİR FAALİYET İÇERİSİNDE BULUNUYOR. BU NEDENLE HUBUBAT SEKTÖRÜNDE İZLENEN POLİTİKALAR, ÜRETİCİ – İŞLEYİCİ – TÜCCAR - TÜKETİCİ KONUMUNDAKİ BÜYÜK BİR KİTLEYİ ÇOK YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR.

BU BÜYÜKLÜĞÜNE VE ÖNEMİNE KARŞIN, TÜRKİYE, SIKINTILI BİR HASAT DÖNEMİ DAHA YAŞAMAKTADIR.

HUBUBAT ALIMINDA TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’Nİ GÖREVLENDİREN “2004 – 2005 DÖNEMİ HUBUBAT ÜRÜNÜ ALIMI VE SATIMI HAKKINDA” BAKANLAR KURULU KARARI, 5 HAZİRAN 2004 GÜN, 25483 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI. BUNA GÖRE;

· TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ, ALTYAPISI HUBUBAT ALIM SATIMI İÇİN YETERLİ OLAN İÇ VE / VEYA DIŞ BORSALARDA ALIM-SATIM VE VADELİ İŞLEMLER YAPACAK OLUP, BORSA BULUNMAYAN VEYA YETERLİ OLMAYAN YERLERDE İSE ALIM TMO İŞYERLERİNDE YAPILACAKTIR.

· ÜRÜN BEDELİNİN YARISI PEŞİN, YARISI 30 GÜN İÇİNDE ÖDENECEKTİR.

· EN YAKIN SABİT İŞYERİNE UZAKLIĞI 40 KM. VE ÜZERİNDE OLAN KAPATILAN TMO İŞYERLERİNİN BULUNDUĞU BÖLGE ÜRETİCİLERİNE, BELİRLENEN İŞYERLERİNE ÜRÜN SATMALARI DURUMUNDA 2.000 İLA 4.000 TL/KG ARASINDA DEĞİŞEN BİR ALIM FİYATI FARKI ÖDENECEKTİR.

· EN FAZLA 300 BİN TON TOHUM İÇİN 50.000 TL/KG DESTEK VERİLECEKTİR.

· DAHİLDE İŞLEME REJİMİ ÇERÇEVESİNDE UN, MAKARNA, BİSKÜVİ, GOFRET, KEK, BULGUR, İRMİK, ŞEHRİYE, BUĞDAY NİŞASTASI VE BÜNYESİNDE UN İÇEREN DİĞER GIDA ÜRÜNLERİ İLE SANAYİ YEMİ DIŞSATIMI YAPANLARA, TMO, DÜNYA FİYATLARI ÜZERİNDEN HUBUBAT SATACAKTIR.

· BU FAALİYETLERDEN DOĞACAK GÖREV ZARARI HAZİNE’CE TMO’YA ÖDENECEKTİR.

MAYIS AYI SONLARINDA GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ VE ÇUKUROVA BÖLGESİNDE HUBUBAT HASADI BAŞLAMIŞ OLMASINA KARŞIN, 5 HAZİRAN 2004 TARİHİNDE YAYIMLANAN BAKANLAR KURULU KARARI’NDAN TAM 21 GÜN SONRA, TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ, 25 HAZİRAN 2004 GÜNÜ MAKARNALIK VE EKMEKLİK BUĞDAY ALIM FİYATLARINI AÇIKLAMIŞ VE YALNIZCA BU ÜRÜNLERE YÖNELİK OLMAK ÜZERE ALIM YAPMAYA BAŞLANMIŞTIR. ARDINDAN, TEMMUZ AYI BAŞINDA ARPA ALIMI DA YAPILMAYA BAŞLANMIŞTIR. TMO’NUN AÇIKLADIĞI EKMEKLİK BUĞDAY FİYATI (ANADOLU KIRMIZI SERT) 370.500 TL/KG, MAKARNALIK BUĞDAY FİYATI (ANADOLU DURUM) 392.000 TL/KG VE BEYAZ ARPA FİYATI İSE 264.000 TL/KG ŞEKLİNDEDİR.

ODA’MIZIN BÖLGELER İTİBARİYLE YAPTIĞI ÇALIŞMA SONUÇLARINA GÖRE, BUĞDAY ÜRETİMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN, BUĞDAY ALIM FİYATININ, EN AZ 405.000 TL/KG OLMASI GEREKLİ İDİ. ÖNCELİKLE, AÇIKLANAN 370 BİN TL DÜZEYİNİN, BUĞDAY ÜRETİCİLERİNİN ALIN TERİNİN KARŞILIĞI OLMADIĞINI BELİRTMEK İSTERİZ. BUNUNLA BİRLİKTE, AŞAĞIDA DA AÇIKLANACAĞI ÜZERE, HUBUBAT SEKTÖRÜNÜN, FİYAT BELİRLEMELERİNDEN ÇOK DAHA TEMEL SORUNLARI BULUNMAKTADIR.

TEMMUZ AYI SONU İTİBARİYLE TMO, 344 TRİLYON TL KARŞILIĞI 1 MİLYON TONA YAKIN ALIM YAPMIŞTIR. GÜNLÜK 40 BİN TONA YAKLAŞAN ALIM MİKTARI İLE, TMO’NUN CARİ TARİH İTİBARİYLE ALIM MİKTARI 1.2 MİLYON TON DÜZEYİNDEDİR.

AYRICA, 15 AĞUSTOS 2004 TARİHİ İTİBARİYLE, EKMEKLİK BUĞDAY FİYATININ (ANADOLU KIRMIZI SERT) 377.000 TL/KG’A, BEYAZ ARPA FİYATININ 275.000 TL/KG’A YÜKSELTİLDİĞİ AÇIKLANMIŞ, BUNA KARŞILIK MAKARNALIK BUĞDAY FİYATINDA HERHANGİ BİR YÜKSELTİM YAPILMAMIŞTIR.

DİĞER TARAFTAN, TEMMUZ AYI ORTALARINDA BORSALARDA ORTAYA ÇIKAN FİYATLARA BAKILDIĞINDA, TMO’NUN 370.500 TL/KG. FİYAT AÇIKLADIĞI BUĞDAY ÇEŞİTLERİ İÇİN POLATLI’DA 360.000, ESKİŞEHİR VE KONYA’DA 340.000, ÇORUM’DA 325.000 TL/KG. ORTALAMA FİYAT OLUŞTUĞU GÖRÜLMEKTEDİR.

ASIL ÖNEMLİ SORUN İSE, TMO’NUN KAPATILAN İŞYERLERİNDE BULUNAN ÜRETİCİLER İÇİN ORTAYA ÇIKMAKTADIR. ADI GEÇEN YÖRELERDE, TMO’NUN DEVREDEN ÇIKMASIYLA, EKMEKLİK BUĞDAY FİYATLARI 280.000 TL/KG’A GERİLEMİŞTİR. ANADOLU’DA BENZİN İSTASYONLARINDA ARPA – BUĞDAY YIĞINLARI KENDİSİNİ GÖSTERMEKTEDİR. TÜCCAR, ÜRETİCİ KÖYLÜYÜ ADETA SOYMAKTADIR !..

2004/2005 ALIM YILINDA KAYDEDİLEN BU GELİŞMELERİN IŞIĞI ALTINDA, TÜRKİYE HUBUBAT SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR ANALİZ VE POLİTİKA ÖNERİLERİ ŞÖYLE YAPILABİLİR;

1. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ, GÜÇLÜ BİR MÜDAHALE KURULUŞU (İNTERVENTİON AGENCY) OLARAK YAPILANDIRILMALIDIR. TMO’NUN PİYASAYI DÜZENLEME GÜCÜ, ÜLKE HUBUBAT SEKTÖRÜ GEREKSİNİMLERİNE UYGUN BİR ORGANİZASYON VE NİTELİKLİ PERSONEL YAPISINA SAHİP OLMASI İLE MÜMKÜNDÜR. AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNİN TÜMÜNDE, 23 ORTAK PİYASA DÜZENİNİN GEREKTİRDİĞİ MÜDAHALE KURULUŞLARI BULUNMAKTADIR. BUNLAR, İLGİLİ SEKTÖRLERİ HER YÖNÜYLE DÜZENLEMEKTEDİRLER. TÜRKİYE’DE TARIM SEKTÖRÜNDE YAŞANAN ÖZELLEŞTİRMELER VE TMO’NUN KÜÇÜLTÜLMESİ PLANLARI, AB ORTAK TARIM POLİTİKASINA UYUM ÇALIŞMALARI İLE TAM BİR ÇELİŞKİ İÇERİSİNDEDİR. 13 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN TÜMÜNÜ, 50’YE YAKIN ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ VE 100’E YAKIN AJANS MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ KAPATARAK 300’ÜN ÜZERİNDEKİ SABİT İŞYERİNDEN 160 SABİT İŞYERİNE KÜÇÜLEN TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’NDE, YENİ TEŞKİLAT YAPISI, ÜRETİCİ KÖYLÜNÜN ÜRETTİĞİ HUBUBATIN ADİL BİR ÜCRET DÜZEYİNDEN PAZARLANMASINDA ÖNEMLİ OLUMSUZLUKLAR YARATMAKTADIR. BUNUN ÖNLENEBİLMESİ İÇİN ÖNGÖRÜLEN VE TAŞIMA GİDERLERİNİ TAZMİN ETMEYİ AMAÇLAYAN SİSTEMİN, KÖYLÜNÜN DERDİNE ÇARE OLAMAYACAĞI AÇIKTIR, GÖRÜLMEKTEDİR...

2. TÜRKİYE, HUBUBAT ÜRÜNLERİNDE, ÜRÜNLER ARASI PARİTELERİ DE DİKKATE ALMAK SURETİYLE, UZUN ERİMLİ FİYAT AÇIKLAMAK VE BÖYLELİKLE ÜRETİCİ KARARLARINI ETKİLEYECEK BİR PLANLAMA ANLAYIŞINI YAŞAMA GEÇİRMEK DURUMUNDADIR. NİTEKİM AB, BU DOĞRULTUDA, 1992 – 2002 YILLARI İÇİN AÇIKLADIĞI FİYAT SETİNİ 2006 YILINA KADAR (101.31 EURO/TON FİYAT VE 63 EURO/HA DGD) UZATMIŞ; BÖYLELİKLE SEKTÖRDEKİ TÜM AKTÖRLERİN ÖNLERİNİ GÖREBİLMELERİNE OLANAK TANIMIŞTIR. BUNA KARŞILIK TÜRKİYE’DE IMF VE DÜNYA BANKASI DAYATMALARI İLE BASKILANAN VE ANCAK HASAT DÖNEMİNİN ORTASINDA AÇIKLANAN BUĞDAY FİYATLARI, ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKMEKTEDİR. 1999 – 2003 ARASI BEŞ YILLIK DÖNEMDE SIRASIYLA 80 BİN, 102 BİN, 164 BİN, 230 BİN VE 320 BİN TL/KG; İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ HASAT DÖNEMİNDE İSE 370 BİN 500 TL/KG OLARAK AÇIKLANAN BUĞDAY FİYATLARI, $ BAZINDA REEL FİYATLARLA BİR GERİLEMEYİ TEMSİL ETMEKTEDİR. BU FİYATLAR, ÖZELLİKLE KURU KOŞULLARDA TARIM YAPILAN KİMİ BÖLGELERDE ÜRETİM MALİYETLERİNİN BİLE ALTINDA KALMIŞTIR. BAŞTA SİVAS VE KONYA KIRSALI OLMAK ÜZERE, ESKİDEN KURU KOŞULLARDA BUĞDAY – NADAS İKİLEMESİ YAPILAN ÜLKENİN İŞLENEBİLİR 1.5 MİLYON HEKTAR ALANI, TERK EDİLMİŞ DURUMDADIR. BU ORTAMDA ÜRETİCİ, ÜRÜNÜNÜ, TMO’NUN ÜRÜNÜN YARISINA BİR AY VADELİ ÖDEME YAPMASI NEDENİYLE, TMO FİYATININ DA ALTINDA PEŞİN FİYAT VERENLERE SATMAKTA, HASAT DÖNEMİ BİTİP ÜRÜN ÜRETİCİDEN ÇIKTIKTAN SONRA İSE SPEKÜLASYON HAREKETLERİ BAŞLAMAKTADIR. BU GENEL ÇERÇEVE İÇİNDE PİYASANIN REGÜLE EDİLEBİLMESİNİN ÖN KOŞULU, TMO’NUN YETERİNCE STOK BULUNDURMASINDAN GEÇMEKTEDİR. OYSA, SON BEŞ YIL (1999 – 2003) TMO ALIM MİKTARLARI, YİNE SIRASIYLA 5.5, 3.5, 2.5 MİLYON TON, 880 BİN TON VE 1.1 MİLYON TON OLARAK GERÇEKLEŞMİŞTİR. 2003 YILINDA SOMUTLAŞTIĞI ÜZERE, ÜRÜN SATIN AL(A)MAYAN TMO’NUN DEVREDEN STOKLARININ YETERSİZLİĞİ, PİYASA REGÜLASYONUNUN YAPILAMAMASINA NEDEN OLMAKTA VE TEK YOL OLARAK MİKTAR AÇIĞINI KAPATMAYA YÖNELİK DIŞALIM KALMAKTADIR. GEÇMİŞTE YALNIZCA KALİTE SORUNUNA YÖNELİK BUĞDAY DIŞALIMI YAPAN TÜRKİYE İÇİN, BU OLDUKÇA TEHLİKELİ BİR GELİŞMENİN HABERCİSİDİR.

3. DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR), “DIŞSATIMCIYA DÜNYA FİYATLARINDAN HAMMADDE TEMİN ETME” AMACINDAN TAŞMIŞ VE TİCARET – RANT ARACINA DÖNÜŞMÜŞTÜR. DİR KAPSAMINDA ÜLKEYE SOKULAN BUĞDAY MİKTARI 2000 YILINDA 1.1 MİLYON TON, 2001’DE 733 BİN TON, 2002’DE 929 BİN TON İKEN, 2003’TE REKOR KIRARAK 1.7 MİLYON TONA ULAŞMIŞTIR. 2004’ÜN İLK ALTI AYINDA ÜLKEYE GİREN BUĞDAYIN 870 BİN TON’A ULAŞMASI, BİZLERİ YENİ BİR REKORUN BEKLEDİĞİNİ ORTAYA KOYMAKTADIR !.. ÜLKENİN BUĞDAY HAMMADDESİ KULLANILARAK ELDE EDİLEN İŞLENMİŞ ÜRÜN DIŞSATIM İSTATİSTİKLERİ, BU KAPSAMDA YAPILAN BUĞDAY DIŞALIMI MİKTARLARI İLE UYUMLU DEĞİLDİR. BAŞKA BİR DEYİŞLE, DİR ÇERÇEVESİNDE ÜLKEYE UCUZ MALİYETLE GİREN BUĞDAY, HAMMADDE TİCARETİNE KONU OLMAKTA VE SAHİPLERİNE HAKSIZ KAZANÇ YARATMAKTADIR. BUNUN YANINDA, ÜLKE BUĞDAY ÜRETİCİSİ VE İŞLEYİCİSİ ALEYHİNE PİYASAYI BOZMAKTADIR. BU HAKSIZ SÜRECE “DUR” DENİLMELİ, SİSTEM KAMU YARARI DOĞRULTUSUNDA YENİDEN DÜZENLENMELİDİR.

4. ÜRETİCİNİN KISA SÜRELİ İVEDİ FİNANS GEREKSİNİMİNİ KARŞILAMAK ÜZERE, HASAT DÖNEMİNDE ÜRETİCİYE YÖNELİK KISA SÜRELİ BİR AVANS – KREDİ SİSTEMİ KURULMALI, LİSANSLI DEPOCULUK FAALİYETLERİ ÇERÇEVESİNDE ÜRETİCİNİN TMO DEPOLARINDA STOKLADIĞI ÜRÜNÜNÜ RAHATLIKLA PAZARLAYABİLECEĞİ BİR SİSTEM KURULMALIDIR. AMERİKA’DA CCC KURUMU ARACILIĞIYLA YÜRÜTÜLMEKTE OLAN BU SİSTEM, İŞLEYİCİ VE SPEKÜLATÖRÜ PİYASAYA ÇEKMEKTE VE BÖYLELİKLE KAMU FİNANS YÜKÜ HAFİFLERKEN, ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜN KARŞILIĞINI ALMAKTA; DÜNYANIN EN GÜÇLÜ HUBUBAT ÜRETİM YAPISI BÖYLELİKLE VARLIĞINI KORUMAKTADIR.

5. FİYAT TEMELİNDE YÜRÜYEN KISA SÜRELİ POLİTİKALARDAN DAHA ÖNEMLİSİ, ÜLKEMİZ HUBUBAT SEKTÖRÜNÜN YAPISAL SORUNLARI BULUNMAKTADIR. TARIM İŞLETMELERİNİN KÜÇÜKLÜĞÜ, ÇOK PARÇALILIĞI, TEKNOLOJİ KULLANIMININ YETERSİZLİĞİ, SULANABİLİR ALANLARIN AZLIĞI, ÜRETİCİ ÖRGÜTLENMESİNDEKİ EKSİKLİKLER GİBİ TEMEL TARIMSAL ALTYAPI SORUNLARININ YANINDA; HUBUBAT SEKTÖRÜNE ÖZGÜ KİMİ SORUNLAR, GELİŞİMİN ÖNÜNDE BÜYÜK ENGEL OLUŞTURMAKTADIR. BU BAĞLAMDA OLMAK ÜZERE, YALNIZCA BUĞDAY ÜRÜNÜNDE 100’ÜN ÜZERİNDE TOHUMLUK ÇEŞİDİ KULLANILMAKTA, BU DURUM ÜRÜNÜN STANDARDİZE EDİLMESİNİ OLANAKSIZ KILMAKTADIR. TİGEM’LERİN İŞLEVSİZLEŞTİRİLMESİ, HUBUBAT TOHUMLUĞU ALANINDA YAŞANAN SORUNLARIN ARTMASINA NEDEN OLACAKTIR. TÜM BU SAYILANLAR, ÜLKEMİZ HUBUBAT ÜRETİMİNDE VERİMLİLİK VE KALİTE SORUNLARININ ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLMAKTADIR. ŞURASI BİLİNMELİDİR Kİ, BU YAPISAL SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLMEDEN YAPILAN FİYAT TARTIŞMALARI, DOĞRU ÇÖZÜMLER ÜRETME ŞANSINA SAHİP OLAMAYACAKTIR.

6. BU ÇERÇEVEDE, ÜLKENİN DOĞRU POLİTİKALARLA YAPISAL SORUNLARI ÇÖZMESİ VE VERİM DEĞERLERİNİ YÜKSELTMESİ GEREKMEKTEDİR. BİR KARŞILAŞTIRMA YAPILABİLMESİ BAKIMINDAN, AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’NİN BUĞDAY VERİMLERİNİN BELİRTİLMESİNDE YARAR GÖRÜLMEKTEDİR. TOPLULUKTA ORTALAMA BUĞDAY VERİMİ 1960’LARIN İLK YARISINDA 2.8 TON /HA İKEN, AYNI RAKAM 1980’LERİN İLK YARISINDA 4.2, 1990’LARIN İLK YARISINDA 5.2 VE NİHAYET 2000’Lİ YILLARIN BAŞINDA 6.6 TON /HEKTARA ULAŞMIŞ BULUNMAKTADIR. OYSA TÜRKİYE’NİN BUĞDAY VERİMLİLİĞİ, CUMHURİYET BOYUNCA YEDİ KAT ARTMASINA KARŞIN, ANCAK 2.2 TON/HA DÜZEYİNE ULAŞABİLMİŞTİR. VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ, ÇARPIK BİR ÜRETİM YAPISI ORTAYA KOYMAKTADIR: 2000 YILI DEĞERLERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE BUĞDAY EKİM ALANINI AB EKİM ALANININ % 65’İ DÜZEYİNDE OLMASINA KARŞIN, BUĞDAY ÜRETİM RAKAMLARI AB ÜRETİM RAKAMLARININ ANCAK % 22’Sİ CİVARINDADIR. BU ANALİZ, İKİ ÖNEMLİ SONUÇ ORTAYA KOYMAKTADIR; (A) ODA’MIZIN YAPTIĞI HESAPLAMALARA GÖRE, AVRUPA BİRLİĞİ’NDE, ORTALAMA İŞLETME GENİŞLİĞİNE SAHİP BİR HUBUBAT ÜRETİCİ, AYNI İŞİ TÜRKİYE’DE YAPAN MESLEKTAŞINDAN ON KATI FAZLA PARA KAZANMAKTADIR (AB’DE 33.9 MİLYAR TL, TÜRKİYE’DE 5.3 MİLYAR TL). ÖLÇEK EKONOMİSİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE MALİYETLERİN ÇOK DAHA YÜKSEK OLDUĞU GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA, UÇURUM DAHA DA DERİNLEŞMEKTEDİR. (B) BUNUNLA BİRLİKTE, GELİR DÜZEYİNİ ETKİLEYEN UNSUR FİYATLARDAN ÇOK, VERİM (6.6 TON/HA – 2.2 TON/HA) VE ORTALAMA İŞLETME GENİŞLİĞİ (17.4 HEKTAR – 5.9 HEKTAR) FARKLILIĞINDAN DOĞMAKTADIR. BAŞKA BİR DEYİŞLE, ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLMEDEN, TÜRKİYE’DE UYGULANACAK BİR HUBUBAT ORTAK PİYASA DÜZENİ, AB ÇİFTÇİSİ İÇİN YARATTIĞI OLUMLU REFAH DÜZEYİNİ, TÜRKİYE’DE YARATAMAYACAKTIR.

7. BU YAPININ KURULABİLMESİ İÇİN, DESTEKLEME SİSTEMİNİN, ÜRETİCİ KÖYLÜNÜN ÜRETİM YAPILARINA DESTEK SAĞLAYACAK ŞEKİLDE ORGANİZE EDİLMESİ; EŞZAMANLI OLARAK, SULAMA ALANLARININ GENİŞLETİLMESİNDEN ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASINA, TOHUMLUK ÜRETİMİNDEN TARIMSAL SAVAŞIM İLAÇLARININ SAĞLANMASI VE KULLANILMASINA KADAR, ÜLKENİN, BİR TARIMSAL KAMU YATIRIMI HAMLESİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ GEREKLİDİR.

TÜRKİYE’NİN, HER ALANDA OLDUĞU GİBİ HUBUBAT SEKTÖRÜNDE DE, KENDİ ÖZ KAYNAKLARINA GÜVENEN, BUNLARI GELİŞTİRMEYE ODAKLI VE ÜRETİM ÖNCELİKLİ POLİTİKALARA GEREKSİNİMİ VARDIR. AKSİ POLİTİKALARIN SÜRMESİ, ÇOK UZAK OLMAYAN BİR GELECEKTE, ÜLKEYİ HUBUBAT ÜRÜNLERİNDE DE DIŞALIMCI BİR KONUMA SÜRÜKLEYECEKTİR.

GÖKHAN GÜNAYDIN
BAŞKAN
(YÖNETİM KURULU ADINA)

Okunma Sayısı: 5903