"TÜRKİYE TARIM – ORMANCILIK – GIDA VE ÇEVRE PLATFORMU KURULDU” - 11.07.2004

GENEL MERKEZ ( )
12.07.2004 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:32:21)

- BASIN TOPLANTISI -

“TÜRKİYE TARIM – ORMANCILIK – GIDA VE ÇEVRE PLATFORMU KURULDU”

11 TEMMUZ 2004

ÜLKEMİZ TARIM SEKTÖRÜ, SON ÇEYREK YÜZYILLIK SÜREÇTE UYGULANAN DIŞ KAYNAKLI POLİTİKALARLA, DIŞA BAĞIMLILIĞI GİDEREK ARTAN BİR KONUMA SÜRÜKLENMİŞTİR.

İÇ VE DIŞ TİCARET HADLERİNİN TARIM SEKTÖRÜ ALEYHİNE GELİŞTİĞİ SÜREÇTE, ÜRETKENLİĞİ DIŞLAYAN, BORÇ ALMAYI YÖNTEM YAPAN VE ÜLKEYİ BUNALIMA SOKAN POLİTİKALAR ÇERÇEVESİNDE, IMF - DÜNYA BANKASI – DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ GÜDÜMÜNDE UYGULANAN “TARIM POLİTİKALARI” İLE DESTEKLEMELER ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTILMIŞ, DESTEKLEME SİSTEMİ TÜMÜYLE DEĞİŞTİRİLEREK “YOKSULLUK YARDIMI” NİTELİĞİNDEKİ DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ (DGD) SİSTEMİNE GEÇİLMİŞTİR. GİRDİ FİYATLARININ SÜREKLİ ARTTIĞI BU ORTAMDA ÇIKTI FİYATLARI “DÜNYA FİYATLARI” ALDATMACASIYLA BASKILANMIŞ, BU SÜRECİN BİR SONUCU OLARAK YERLİ ÜRETİM YAPILARI KIRILMIŞ VE HER GEÇEN YIL DAHA BÜYÜK MİKTARLARDA TARIM ÜRÜNLERİ DIŞALIMI YAPILMAYA BAŞLANMIŞTIR. ÜLKE ABD VE ARJANTİN’DEN GELEN MISIR, SINIRLARDAN KAÇAK GİREN CANLI HAYVAN VE ET, MEKSİKA’DAN GELEN MUZ, ŞİLİ’DEN GELEN ELMA, İRAN’DAN GELEN KARPUZ, BULGARİSTAN’DAN GELEN CEVİZ İLE İŞGAL EDİLMİŞTİR.

TÜRKİYE, BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM MATERYALİ, İLAÇ, GÜBRE, YEM GİBİ GİRDİLER AÇISINDAN ÇOK DAHA FAZLA DIŞA BAĞIMLI KONUMA GELMİŞTİR. ÖZELLİKLE SEBZEDE, İSRAİL VE HOLLANDA FİRMALARINA HER YIL ARTAN MİKTARLARDA TOHUM PARASI ÖDENİLMEKTEDİR. ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN ÜRETTİĞİ KİMYASALLAR, TÜRKİYE’NİN ÇEVRESEL DEĞERLERİNİ TAHRİP, HALK SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTEDİR.

TARIM SEKTÖRÜNDEKİ ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI YENİ TEKELLER YARATMAKTA, SÜT ÜRETİCİDEN YOK PAHASINA SATIN ALINIRKEN YOĞURT TÜKETİCİYE ÇOK YÜKSEK FİYATLARLA SATILMAKTADIR. YERLİ FİRMALARI SATIN ALAN VE SEKTÖRE HAKİM OLAN ÇOKULUSLU ŞİRKETLER; YOĞURDA ÖDENEN PARAYI YURTDIŞINA TRANSFER ETMEKTEDİRLER. SÜTTEN MAKARNAYA, SİGARADAN SUYA, GIDA SEKTÖRÜNDEKİ HIZLI YABANCILAŞMA, ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE KADAR GENİŞ HALK YIĞINLARI ALEYHİNE SONUÇLAR ÜRETMEKTEDİR.

TÜKETİCİLERİN ZARARI YALNIZCA PARASAL ALAN İLE SINIRLI DEĞİLDİR, HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDADIR. ARACI KESİMLERİN ÜRETİCİNİN ÜRETTİĞİNE EL KOYDUĞU ORTAMDA, GIDA ÜRÜNLERİ HER GEÇEN GÜN DAHA DA PAHALILAŞMAKTA, GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER ÜLKEYE SERBESTÇE, DENETİM OLMAKSIZIN GİRMEKTE, BUNLARI İÇEREN GIDALAR BEBEKLERİMİZ DE DAHİL OLMAK ÜZERE TÜM HALK TARAFINDAN TÜKETİLMEKTEDİR.

DİĞER TARAFTAN, ÜLKE, TARIM SEKTÖRÜNDE YENİ ÖZELLEŞTİRMELER İLE KARŞI KARŞIYA BULUNMAKTADIR. TEKEL, TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI A.Ş, TÜRKİYE GÜBRE SANAYİİ A.Ş. VE İSTANBUL GÜBRE SANAYİİ A.Ş. YILLARDIR ÖZELLEŞTİRME TEHDİDİ ALTINDA YAŞAMAKTADIR. BU ÖZELLEŞTİRMELERİN GERÇEKLEŞMESİ HALİNDE, TÜTÜN – ŞEKER PANCARI – GÜBRE ÜRETİM YAPILARIMIZ KIRILACAK, MİLYONLARCA ÜRETİCİ VE BİNLERCE İŞÇİ İŞ ALANLARINI YİTİRECEK, EKONOMİK DIŞSALLIKLARDAN YARARLANMA OLANAĞI KALMAYACAKTIR.

BU SÜREÇ ÜLKEDE KAÇINILMAZ OLARAK İSTİHDAM OLANAKLARINI DARALTMAKTA VE KIR – KENT YOKSULU ORANINI ARTIRMAKTADIR. ÜLKEMİZ KIRSAL ALANINDA YAŞAYAN YAKLAŞIK 22 MİLYON İNSANIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ AÇLIK SINIRINDA, BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İSE MUTLAK YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAMAKTADIR. ORMAN KÖYLÜLERİ VE GEZİCİ – GEÇİCİ TARIM İŞÇİLERİ, BU YOKSULLUK SÜRECİNİ EN DERİN OLARAK YAŞAYAN KESİMLERİ OLUŞTURMAKTADIRLAR.

BU YOKSULLAŞTIRMA SÜRECİNİN SONUNDA, 2003 TEMMUZ’UNDA YAPILAN “YASAL” DÜZENLEMELERLE, KÖY ARAZİLERİNİN YABANCILARA SATIŞI SERBEST BIRAKILMIŞTIR. DÜZENLEMENİN ARDINDAN GEÇEN YAKLAŞIK BİR YIL, ÖZELLİKLE İSRAİL VE YUNAN UYRUKLU KİŞİLERCE TOPRAKLARIMIZIN YOĞUN BİR ŞEKİLDE SATIN ALINDIĞINI GÖSTERMEKTEDİR.

BU GENEL ÇERÇEVE İÇİNDE TÜRKİYE’DE, UZUN SÜREDİR DOĞAL KAYNAKLARINA SAYGISIZ, RANT – TALAN EKONOMİSİ YÜRÜTÜLÜYOR; BAŞTA TOPRAK OLMAK ÜZERE YİTİRİLDİĞİNDE TEKRAR KAZANILMASI OLANAKSIZ YA DA ÇOK ZOR OLAN ULUSUN ORTAK VARLIKLARI TÜKETİLİYOR. TÜRKİYE ÇOK CİDDİ BİR ÇÖLLEŞME TEHDİTİ ALTINDADIR...

TARIM ALANLARI HOYRATÇA-AMAÇ DIŞI KULLANILMAKTADIR. YERLEŞİM YERİ OLARAK KULLANILAN 1.5 MİLYON HEKTAR ALANIN 1/3’Ü, İLK DÖRT SINIFTA YER ALAN NİTELİKLİ TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNDE KURULU DURUMDADIR. SANAYİ BÖLGELERİN %60’INDAN FAZLASI, ALTERNATİF ALANLARIN VARLIĞINA KARŞIN, YİNE TARIM TOPRAKLARI ÜZERİNDE KURULUDUR.

ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ DOĞAL VARLIKLARINDAN OLAN, TOPLUMA SAYISIZ YARARLAR SAĞLAYAN VE KAMU YARARI GÖZETİLEREK İŞLETİLMESİ ZORUNLU OLAN ORMANLARIMIZ İSE; BİNLERCE CANLI ORGANİZMANIN BİR ARADA YAŞADIĞI VE BİRBİRİNİ ETKİLEDİĞİ BİR YAŞAM BİRLİĞİNİ (EKOSİSTEMİ) İFADE ETMEKTEDİR. BU EKOSİSTEMİ OLUŞTURAN DOĞAL DENGEYİ HERHANGİ BİR YERİNDEN BOZMAKLA ORMAN VARLIĞININ SÜREKLİLİĞİ DE TEHLİKEYE ATILMIŞ OLMAKTADIR. ÜLKEMİZDE, NE YAZIK Kİ, ORMAN EKOSİSTEMİNİN BU ÖZELLİĞİNİ DİKKATE ALMAYAN BİR YAKLAŞIMLA BELİRLENEN ORMANCILIK “POLİTİKALARI”, ÖZELLİKLE 1950’LERDEN BU YANA ORMANLARA VE ORMANCILIĞA BİREYSEL, EKONOMİK VE POLİTİK ÇIKARLARLA YAKLAŞILDIĞINI GÖSTERMEKTEDİR.

1950 – 1991 YILLARI ARASINDAKİ ORMANSIZLAŞMA SÜRECİNDE KAYBEDİLEN YAKLAŞIK 2.6 MİLYON HEKTAR ORMAN VARLIĞININ 1.5 MİLYON HEKTARLIK ÖNEMLİ BİR KISMININ ANAYASAL VE YASAL DÜZENLEMELER İLE KAYBEDİLDİĞİ BİR GERÇEKTİR.

ÖZELLİKLE 2003 YILI MART AYINDA GÜNDEME GETİRİLEN VE KAMUOYUNDA 2 – B OLARAK BİLİNEN ANAYASA’NIN 170. MADDESİNDEKİ DEĞİŞİKLİK GİRİŞİMLERİ İLE ORMAN NİTELİĞİNİ KAYBETTİĞİ GEREKÇESİYLE ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILACAK ARAZİLERİN, PARASI OLAN HERKESE SATILABİLMESİNE KAPI AÇILMASI, ARKASINDAN 6831 SAYILI YASADAKİ DEĞİŞİKLİKLER İLE KIZILAĞAÇ VE KESTANELİKLERİN ORMAN AĞACI SAYILMAMASI GİRİŞİMLERİ, ÜLKEMİZDEKİ ORMANSIZLAŞMA SÜRECİNDEKİ SON OLUMSUZLUKLARDIR.

TÜM BU VAHİM TABLO KARŞISINDA, İVEDİLİKLE UYGUN ÖNLEMLERİ ALMAK DURUMUNDA OLAN TÜRKİYE’DE, BUNUN YERİNE TALAN EKONOMİSİ ATEŞLENİYOR. 2B UYGULAMALARI İLE ORMAN ALANLARI ÜZERİNDEKİ TEHDİT HALA GEÇMEMİŞKEN, HÜKÜMET, TBMM’DEN GEÇİRDİĞİ 5178 SAYILI YASA İLE 1.1.2003 TARİHİNDEN ÖNCE YAPILAN MERA İŞGALLERİNE AF GETİRDİ. İLAVE İMAR PLANLARI İLE MERALARIN TAHSİS AMACININ DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİNE İLİŞKİN YASA HÜKMÜ, İŞGALLERİ TOPLU TALANA DÖNÜŞTÜRECEK NİTELİKTE. BU ZATEN ÇÖKÜŞ SÜRECİ YAŞAYAN HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜN, YAŞAM ALANINI DAHA DA DARALTTI. ENDÜSTRİ BÖLGELERİ YASA TASARISI’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE, TARIM ALANLARI ÜZERİNDE HUKUKSUZ OLARAK KURULMUŞ BULUNAN YABANCILARA AİT FABRİKALARA YASAL KILIF HAZIRLANDI. MADEN YASASI, İŞLETMECİNİN KAR KAYGISINA ZEYTİNLİKLERİMİZİN, TARIM ARAZİLERİMİZİN, DOĞAL VARLIKLARIMIZIN TESLİM OLUŞUNA İŞARET EDİYOR. TURİZM İLE İLGİLİ MEVZUAT, BENZER SONUÇLAR ÜRETİYOR. KIYI YASASINDA YAPILMAYA ÇALIŞILAN DÜZENLEMELER İLE KIYILARIMIZ HALKA KAPATILIYOR, ADETA SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR...

ÜLKE VE HALK ALEYHİNE OLAN SÜREÇ, AÇIK VE HIZLI BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR. BİZLER, TARIM – ORMANCILIK - GIDA - ÇEVRE ALANINDA ÇALIŞAN MESLEK KURULUŞLARI, KOOPERATİFLER, BİRLİKLER, İŞÇİ VE MEMUR SENDİKALARI, VAKIFLAR, DERNEKLER, ODA’LAR İLE TABİP, TÜKETİCİ VE KADIN ORGANİZASYONLARI OLARAK, BU VAHİM SÜRECE DUR ! DEMEK ÜZERE; BİLGİMİZİ, BİLİNCİMİZİ, SOLUĞUMUZU VE GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİYOR, KAMU YARARINA OLAN İSTEMLERİMİZ UYARINCA SÜRECE MÜDAHİL OLUYORUZ...

BİZLER, ÜLKE TARIMININ GELİŞMESİ, GIDA GÜVENCESİNİN SAĞLANMASI, ÇEVRE-TOPRAK-SU-ORMAN-BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK GİBİ ULUSAL KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI VE DOĞRU YÖNETİLMESİ AMACI UYARINCA, ÇÖZÜMLEYİCİ PROGRAMLAR OLUŞTURMAYI TOPLUMSAL ÖDEV BİLİYORUZ.

BU DÜŞÜNCEYİ YAŞAMA GEÇİREBİLMEK İÇİN, DÜZENLİ TOPLANAN, DEMOKRATİK KURALLARA GÖRE VE İLKELİ BİR İŞLEYİŞ BİÇİMİ GERÇEKLEŞTİREN, HALKTAN VE EMEKTEN YANA, BU EKSENDE OLMAK KAYDIYLA FARKLILIKLARI ZENGİNLİK SAYAN, KATILIMCI, GENİŞLEMEYE VE KATKIYA AÇIK BİR “TÜRKİYE TARIM – ORMANCILIK - GIDA VE ÇEVRE PLATFORMU” NU OLUŞTURUYORUZ.

BU BİRLİKTELİĞİN, BAŞTA ULUSAL EKONOMİ OLMAK ÜZERE TARIM SEKTÖRÜNE, ÜRETİCİYE, İŞÇİYE, MEMURA, TÜKETİCİYE, HALK SAĞLIĞINA, ÜLKENİN DOĞAL KAYNAKLARININ VE ÇEVRESEL DEĞERLERİNİN KORUNARAK GELİŞTİRİLMESİNE EŞSİZ KATKILAR KOYACAĞINA OLAN İNANCIMIZI KAMUOYUNA DUYURUR, SAYGILAR SUNARIZ.

PLATFORM KATILIMCISI KURULUŞLAR

ANKARALILAR VAKFI

ADD / ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ

CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ

ÇAY KOOP

ÇİFTÇİ SENDİKALARI GİRİŞİM KOMİTESİ

DİSK / DEVRİMCİ İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU

EGE ÇİFTÇİLER DERNEĞİ

HAY KOOP

KAYISIBİRLİK

KESK / KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKALARI KONFERERASYONU

KİGEM / KAMU İŞLETMECİLİĞİNİ GELİŞTİRME MERKEZİ VAKFI

KÖY KOOP

PETROL – İŞ / TÜRKİYE PETROL, KİMYA, LASTİK İŞÇİLERİ SENDİKASI

S.O.S. ÇEVRE KÜLTÜR İŞLETME KOOPERATİFİ

SULAMA KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ

TARGEV / TARIMSAL GELİŞME, EĞİTİM VE SOSYAL DAYANIŞMA VAKFI

TARIM EKONOMİSİ DERNEĞİ

TARIM ORKAM SEN / TARIM ORMAN VE HAYVANCILIK HİZMET KOLU KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI

TARIM İŞ / TÜRKİYE ORMAN TOPRAKSU, TARIM VE TARIM SANAYİİ İŞÇİLERİ SENDİKASI

TEK GIDA İŞ / TÜRKİYE TÜTÜN, MÜSKİRAT, GIDA VE YARDIMCI İŞÇİLERİ SENDİKASI

TÜRK İŞ / TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU

TTB / TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ

TMMOB / TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

TÜRK VETERİNER HEKİMLER BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ

TZD TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ

TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ

TÜRKİYE MİLLİ KOOPERATİFLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE ORMANCILIK KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ

TÜRKİYE TARIMCILAR VAKFI

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ

TÜM KÖY SEN

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

VETERİNER HEKİMLERİ DERNEĞİ

VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENLERİ DERNEĞİ

NOT: KURULUŞLAR, ALFABETİK OLARAK SIRALANMIŞLARDIR.

Okunma Sayısı: 2410