"DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ" - 15.10.2004

GENEL MERKEZ ( )
16.10.2004 (Son Güncelleme: 08.07.2008 16:43:11)

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ’NİN
“DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ” NEDENİYLE
YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

(15 EKİM 2004)

SANAYİ VE TEKNOLOJİDE YAŞANAN GELİŞMELERE KARŞIN, TÜRKİYE BİR TARIM ÜLKESİ OLMA ÖZELLİĞİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR. TARIM, ÜLKEMİZ İÇİN NASIL ÖNEMLİ VE VAZGEÇİLMEZ BİR SEKTÖR İSE; KADINLARIMIZ DA BU SEKTÖRÜ OMUZLAYAN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARDIR.

GEREK DÜNYADA, GEREKSE ÜLKEMİZDE TARIMSAL ÜRETİM VE BESLENMEDE EN BÜYÜK ROLÜ KADINLAR OYNAMAKTADIR. ÜLKEMİZDE BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KÜÇÜK İŞLETMELERDEN OLUŞAN AİLE TARIMINDA ERKEĞİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ KADINLARDIR. DÜNYA TARIM İŞGÜCÜNÜN %40’INI KADINLAR OLUŞTURMAKTA; TÜRKİYE’DE İSE BU ORAN %75’İ BULMAKTADIR. KADINLAR TARLADA ÇALIŞMALARININ YANI SIRA EV İŞLERİNİ DE YAPMAKTA, AİLENİN BESLENMESİNDE DE EN BÜYÜK GÖREVİ ÜSTLENMEKTEDİR.

KADINLARIN GEREK ÜRETİM, GEREKSE AİLENİN BESLENMESİNDE ÜSTLENDİKLERİ SORUMLULUKLARI DİKKATE ALAN ULUSLARARASI TARIM ÜRETİCİLERİ FEDERASYONU (IFAP) 15 EKİM’İ “DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ” OLARAK İLAN ETMİŞTİR. BUGÜN TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ ÜLKEMİZDE DE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANMAKTADIR.

KIRSAL KESİMDE KADINLAR, ÖZELLİKLE GIDA ÜRETİMİNE SAĞLADIKLARI KATKILARA VE GIDA GÜVENLİĞİNDEKİ ETKİNLİKLERİNE KARŞIN CİDDİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİKLERİ İLE KARŞI KARŞIYADIRLAR. KADINLAR, ÜRETİM SÜRECİNİN HER AŞAMASINDA ETKİN ROL ALMALARINA KARŞIN, ELDE EDİLEN KAZANIMLARDAN YETERİNCE PAY ALAMAMAKTADIRLAR.

KIRSAL KESİMDE KADINLARIN ROLLERİNİN ÇOKLUĞU VE ÇEŞİTLİLİĞİ (GELENEKSEL EV İŞLERİ, RUTİN GÜNLÜK YAŞAM FAALİYETLERİ, TARIMSAL FAALİYETLERE KATILMA) ÇALIŞMA KOŞULLARINI ZORLAŞTIRIR. TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ NEDENİYLE TÜM BU KADIN EMEĞİ RESMİ İSTATİSTİKLERE / MİLLİ GELİR HESAPLARINA YANSITILMAZ.

ÖTE YANDAN, HÜKÜMETLER TARIM POLİTİKALARINDA KÜÇÜK ÇİFTÇİLERDEN ÇOK BÜYÜK İŞLETMELERE YER VERME EĞİLİMDEDİRLER. OYSA KÜÇÜK ÇİFTÇİLERİN ÇOĞUNLUĞUNUN KADIN EMEĞİ İLE AYAKTA DURDUĞU, KIRSAL KESİMDEKİ TÜM TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİKLERİNE KARŞIN, KADINLAR OLMADAN TARIMIN DA/KIRSAL TOPLUMUN DA VARLIĞINI SÜRDÜREMEYECEĞİ DÜŞÜNÜLÜRSE, TARIMDA AMAÇLANAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN KADINLARIN ÖNEMİ ANLAŞILMALIDIR.

KADINLARIN BİRÇOK ÜLKEDE İŞGÜCÜNÜN EN AZ YARISINI OLUŞTURDUĞU GERÇEĞİNİ GÖZ ARDI EDEN GELİŞME STRATEJİLERİ, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNE YOL AÇAR VE BÖYLECE TARIM SEKTÖRÜNE POTANSİYELİNİ TAM OLARAK KULLANMA FIRSATINI TANIMAZ. BU DURUM YALNIZCA KADINLAR İÇİN OLUMSUZ KOŞULLARI ORTAYA KOYMAKLA KALMAZ AYNI ZAMANDA ÜLKE İÇİN DE BİR OLUMSUZLUKTUR. BU NEDENLE SAĞLIKLI BİR EKONOMİYE, DENGELİ BİR POLİTİKAYA DAYALI BİR DÜNYA İSTENİYORSA TOPLUMSAL CİNSİYET TEMELLİ BİR HAKKANİYET GEREKLİDİR.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ OLARAK TARIMSAL ÜRETİMDE YER ALAN KADINLARIMIZIN DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLAR, SAYGILAR SUNARIZ.

İLHAN DEMİRÖZ
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
BURSA ŞUBE BAŞKANI

Okunma Sayısı: 2051