DANIŞTAY’DAN İPTAL KARARI: USTALAR SORUMLU YÖNETİCİLİK YAPAMAZ !..

GENEL MERKEZ ( )
04.08.2008 (Son Güncelleme: 03.08.2008 21:14:15)

  - BASIN AÇIKLAMASI -

 

DANIŞTAY‘DAN İPTAL KARARI :

Ustalar Sorumlu Yöneticilik Yapamaz !..

4 Ağustos 2008

 

Türkiye‘de gıda güvenliğini sağlamaktan sorumlu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın, gıda güvenliğini "delme" girişimleri, bir kez daha yargıdan döndü...

Danıştay 8. Dairesi, 2008/4616 esas sayılı kararıyla, herhangi bir uzmanlığı bulunmamasına karşın kısa süreli eğitim alan ustalara sorumlu yönetici olabilme yolunu açan Yönetmelik değişikliğini hukuka aykırı bularak iptal etti.

Türkiye‘de 400 binin üzerindeki gıda üretim-satış noktaları, 6 bin dolayındaki gıda denetmeni tarafından denetlenmeye çalışılıyor.

Bu nicelik karşısında özverili çabalara karşın açıkça yaşanan denetim zafiyetinin halk sağlığı açısından doğuracağı sakıncalar, sorumlu yöneticilerin çalışmaları ile kapatılmaya gayret edilmektedir. Gıda terörünün önlenmesi ve işyerlerindeki teknik ve hijyenik standartların sağlanması, bizzat bu işyerlerinde çalışan meslek mensuplarınca sağlanmaktadır.

Buna karşılık, önceki Tarım ve Köyişleri Bakanı Sn. Sami GÜÇLÜ döneminde yapılan ve 27.08.2004 gün ve 25566 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan "Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik"in 29/c maddesi değişikliğiyle, İşyerinde zaten üretim yapan ustaların, aynı zamanda sorumlu yönetici de olmasının yolu açılmıştı.

Sözü edilen hükmün kapsamı, izleyen süreçte 15.02.2005, 10.09.2005 ve 24.02.2006 tarihli Resmi Gazetelerde yayımlanan Yönetmelik değişiklikleri ile genişletilmiş ve böylece halkın gıda güvenliği hiçe sayılmıştı.

Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendislerinin mesleki haklarını gasp eden, halkın gıda güvenliğini hiçe sayan bu Yönetmelik değişikliğine karşı, bizzat Bakan nezdinde yürüttüğü çalışmalardan sonuç alınamaması üzerine, idari yargıya başvurdu, yapılan Yönetmelik değişikliklerine karşın ısrarlı takibini sürdürdü.

Ziraat mühendislerinin özlük haklarını da savunduğumuz dava da, Oda‘mızın karşısında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve onun yanında müdahil olan TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu) ile Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanlığı yer aldı.

Konu ile ilgili olarak, 17 Ağustos 2006 tarihinde Danıştay 10. Dairesi tarafından 2006/2330 Esas no ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmişti. Daireler arası tevdi görüp 8. Daireye gönderilen davada, Danıştay 8. Dairesi tarafından da 18.06.2008 tarih ve 2008/4616 Esas no ile Yönetmeliğin 29/c maddesinin tamamı iptal edildi.

Bu karar uyarınca;

- Ustalar, yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik işyerleri ile 20 beygir gücü ve altında motor gücü bulunan; ekmek, pastacılık ürünleri, mantı, simit, yufka, bazlama, pide, galeta, kadayıf ve leblebi üreten iş yerlerinde SORUMLU YÖNETİCİLİK yapamayacak.

- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu veya bu kurumlarca yetkilendirilmiş bağlı mesleki birimler, USTALIK KURSU DÜZENLEYEMEYECEK.

- Sayılan işyerlerinde Yönetmeliğin 7/A ekinde sayılan şekliyle, "4 yıllık lisans eğitimi almış ziraat, gıda, kimya mühendisleri .." sorumlu yöneticilik yapabilecek.

- Böylece haksız ve hukuka aykırı bir şekilde istihdam alanları daraltılmış olan üyelerimiz yeniden iş olanaklarına kavuşacaklar.

- Hepsinden önemlisi, tüketici, uzman mühendisin denetiminde üretilen güvenli gıdalara erişme hakkına yeniden sahip olacaktır.

Danıştay 8. Dairesi‘nin konuyla ilgili kararını kamuoyuna açıklar; başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere tüm tarafları ziraat mühendisliği mesleğine saygılı olmaya, mahkeme kararına uygun davranmaya davet eder, sürecin ODA‘mız tarafından izlendiğini ve kamusal denetleme işlevimizin sürdürüleceğini duyururuz.

Saygılarımızla

 

Dr. Gökhan GÜNAYDIN

Başkan

(Yönetim Kurulu adına)

Okunma Sayısı: 3706