SERTİFİKALI TARIM DANIŞMANLIĞI 2009'DA START ALIYOR - DÜNYA

GENEL MERKEZ ( )
25.09.2008 (Son Güncelleme: 25.09.2008 14:33:12)

Hüseyin GÖKÇE - ANKARA

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın ‘Sofradan Tarlaya Gıda Güvenliği‘ projesi 2009 yılında başlayacak. Bu çerçevede, çiftçilerin gübre ve ilaç kullanımını takip etmek amacıyla sözleşme imzalanan 850 ziraat mühendisi için önümüzdeki yıl bütçesine 27 milyon YTL konulacak. Proje uyarınca mühendislerin ücretlerinin yarısını çiftçi, yarısını devlet ödeyecek. Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları başkanlığında, Maliye, Sanayi, Hazine, Dış Ticaret ve DPT müsteşarlarından oluşan Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, gıda güvenliği harcamalarının bütçesini belirledi.

DÜNYA‘ya bilgi veren Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyanın her yerinde gübre ve ilaç kullanılmasına rağmen, Türkiye‘de bunun bilinçli yapılmadığını söyledi. Bitkilerin kullanılan kimyasal maddeleri hemen üzerinden atamadığını ve burada kullanılacak madde miktarının çok önemli olduğunu ifade eden Mirmahmutoğulları, "Bunun çözümü tarlada olacak. Bir nevi yeminli mali müşavirlik gibi sertifikalı tarım danışmanlığı getiriyoruz.

Ziraat Mühendisleri Odası ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız çalışma sonucu 850 arkadaşımız sertifika aldı. Bu ziraat mühendisi arkadaşlarımız çiftçiye, toplum sağlığına zararlı üretim yapmaması konusunda danışmanlık hizmeti verecek. Örneğin çilekte ilaç ancak üç gün sonra üründen uzaklaşıyor ancak çiftçi ikinci gün hasat ederse ürün sorunlu oluyor. Birçok üründe de buna benzer özellikler var" dedi.

27 milyon YTL kaynak

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu‘nun söz konusu proje için 2009 yılında 27 milyon YTL‘lik bütçe belirlediğini belirten Mirmahmutoğulları, şunları söyledi: "Ziraat mühendislerinin ücretinin yarısını danışmanlık desteği alan çiftçi ödeyecek, kalan yarısını ise çiftçi adına devlet ödeyecek. Burada denetimi tarlada yapacağız, talimata aykırı davranan çiftçi ve mühendis cezalandırılacak. Zirai ilaç bayilerine de benzeri yükümlülükler getireceğiz. Bundan sonra zirai ilaç bayii olmak isteyenler sınava girecekler. Mevcut bayileri de sınava alacağız. Bayiler artık reçetesiz ilaç veremeyecekler. Aynı şekilde ilaçları da sertifikası olan çiftçiler kullanacak."

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu üyeleri:

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar.

Okunma Sayısı: 4437