800 MİLYON İNSAN YATAĞA AÇ GİRİYOR - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
17.10.2008 (Son Güncelleme: 17.10.2008 12:00:13)

TMMOB‘a bağlı Kimya Mühendisleri Odası ile Ziraat Mühendisleri Odası‘nın, Dünya Gıda Günü nedeniyle ortaklaşa düzenlediği "21. Yüzyılın Ayıbı Açlık" konulu semyozyumda dünyaya ve Türkiye‘ye ilişkin ortaya konan rakamlar, dünyada ve Türkiye‘de yaşanan açlığı, yoksulluğu açığa çıkardı. Temel gıda fiyatlarının son üç yılda yüzde 83 yükseldiğinin altı çizilen konuşmalarda, günümüzde 800 milyondan fazla insanın yatağa aç girdiğinin altı çizildi.

Milli Kütüphane‘de düzenlenen sempozyuma yine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bakanlık bürokratları katılmadı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi ile TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve bağlı odaların yönetici ve üyeleri katıldı.

‘Gıda rant aracı haline getirildi‘

Açılışta konuşan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Besleme, Dünya Bankası‘nın rakamlarına göre temel gıda fiyatlarının son üç yılda yüzde 83 yükseldiğini, Birleşmiş Milletler verilerine göre de günümüzde 800 milyondan fazla insanın yatağa aç girdiğini söyledi. Dünyada yaşanan açlığın ve yetersiz beslenmesinin nedeninin üretim yetmezliği değil, üretim ve tüketimin adaletli şekilde sağlanamaması olduğunun altını çizen Besleme, insanlarımızın yüzde 20‘sinin yeterli gıdaya ulaşamadığını, yüzde 8.5‘unun ise açlık sınırının altında yaşadığını ifade etti. Sorumlusunun da her alanda olduğu gibi gıda alanında da sayıları 5-10‘u geçmeyen çok uluslu tekeller olduğunu kaydeden Besleme, bu şirketlerin dünyaya egemen olduğunu ve gıdanın da temel besin aracı olmaktan çıkarılıp, rant aracı haline dönüştürüldüğünü dile getirdi.

IMF, DB DTÖ‘ye hizmet

Besleme, Türkiye‘de AKP Hükümeti‘nin çıkardığı Tohumculuk, Toprak ve Tarım, Tarım Sigortaları, Lisanslı Depoculuk gibi yasaların da egemenlik çerçevesinde alınması gerektiğini söyledi.

ZMO Başkanı Gökhan Günaydın ise konuşmasına Bakan Mehdi Eker‘i eleştirerek başladı. İki ay önceden yaptığı çağrılara rağmen, 5 yıldır olduğu gibi yine Tarım Bakanı‘nın katılmamasını eleştiren Günaydın, Bakan‘ın katılmamasını, "söyleyecek sözünün ve söylenecek sözlere cevabının olmamasına" bağladı. Günaydın, "Kendini bakanlık odalarına kapatan yönetim anlayışından bu ülkeye bir fayda gelmez" dedi.

‘Türkiye‘de 20 milyon aç‘

850 milyona yakın aç insanın bulunmasını, üretim yoksunluğundan değil, parası olmayana gıda satmayan, açlıktan ölmesini seyreden bir yapının olmasına bağlayan Günaydın, Türkiye‘de de nüfusun üçte birinin, 20 milyonun yardım almazsa açlıktan ölme durumunda olduğunu ifade etti.

Türkiye‘nin üretimden kopartıldığını, tahılda bile dışa bağımlı hale getirildiğini anlatan Günaydın, sorunun 2007 ve 2008‘deki kuraklıkla açıklanamayacak büyüklükte bir sorun olduğunun altını çizdi. Şekerpancarı, tütün alanındaki üretim düşüklüklerine, fabrikaların kapatılıp, bir bir yabancı tekellere peşkeş çekildiğine, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın hızla kaybolduğuna rakamlarla değinen Günaydın, AKP Hükümeti‘nin tüm tarıma ayırdığı 5 milyar YTL‘lik bütçeyi, mazot üzerinden alınan ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerle geri aldığını anlattı. Günaydın, tarım sektöründeki küçülmeye, nüfusun hızla kentlerin varoşlarına kaydırılarak, kömür ve gıda yardımlarına mahkum edildiğine vurgu yaptı.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da gıda alanında da egemen olan neoliberal politikalara dikkat çekti. Bu politikaların yarattığı ekonomik krize de vurgu yapan Soğancı, faturanın yine emekçilere çıkarılmak istendiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 619