BASIN AÇIKLAMASI: "21.YÜZYILIN İNSANLIK AYIBI AÇLIK"

DENİZLİ ŞUBE ( )
17.10.2008 (Son Güncelleme: 18.10.2008 09:21:33)

Dünya Gıda Günü nedeniyle 16 Ekim 2008 tarihinde "21.Yüzyılın İnsanlık Ayıbı Açlık" başlıklı basın açıklaması yapıldı.

16 Ekim 2008 tarihinde, Dünya Gıda Günü nedeniyle Şube başkanımızca hazırlanan "21. Yüzyılın İnsanlık Ayıbı Açlık" başlıklı metin, Denizli Kimya ve Denizli Gıda Mühendisleri Odası yetkilileri ile birlikte, görsel ve yazılı basının katılımı ile Kamuoyuna aktarıldı. Açıklama metni aşağıdadır.

BASIN DUYURUSU  

21. YÜZYILIN İNSANLIK AYIBI

AÇLIK

            Bugün 16 Ekim Dünya Gıda Günü. FAO‘nun yıldönümü ile özdeşleşmiş bir gün ve FAO her yıl bu özel güne yönelik bir tema belirliyor.Bu yılın teması da "21.yüzyılda açlık".

            Tarım ve gıda sektörü gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için birinci derecede önemli bir sektördür.Bugün gelinen noktada bir ülkenin,gerçek bağımsızlığın yolu da tarım ve gıda sektörünün güçlenmesinden geçmektedir.Bir taraftan hızla artan nüfus ve küresel ısınma,bir taraftan insan odaklı olmayan,bir avuç küresel tekellerin doymak bilmeyen kar hırslarına bağlı üretiminin yarattığı doğa tahribatı, büyük insanlığın geleceğini karartmaktadır.Bir yandan geri bıraktırılmış ve sömürgeleştirilmiş ülkelerde akıl almaz yoksulluk, sefalet ve açlık,diğer taraftan gıdayı silah ve rant aracı olarak kullanan gelişmiş ülkelerde gıda israfı.Yine bir taraftan  yeterli sağlık ve güvenli gıdaya ulaşamayan milyonlarca insanın acı ve dramı,diğer yandanda aşırı beslenmeye bağlı sağlık sorunlarına milyarlarca  dolar ödeyen gelişmiş ülkelerin insanları.

            Durum böyle iken,bugün dünya nüfusunu bin kabul edersek,dünyada üretilen gıda 1100 kişiyi besleyecek düzeydedir.Başka bir söylemle, dünyada gıda kıtlığı yada üretim yetersizliği yoktur.Açlığın yada yeterli gıdaya ulaşamamanın temel nedenini, dünya nüfusunun büyük kısmının yeterli gelir düzeyinden uzak oluşudur.

            Bugün dünyadaki 200 dev firma gelirlerinden %4 kesilecek parayla, tüm dünyada açlık ve yoksulluk önlenebilecek durumdadır.

            Bugün her şey küreselleşme denilen evrensel soygun ve talan düzenin baş aktörleri olan küresel tekellerin çıkar ve beklentilerine göre biçimlendirilmekte ve yönlendirilmektedir.

Küresel tekellerin emrindeki gelişmiş ülkelerin ,bizim gibi çevre ülkelere dayattığı temel kurallar şunlardır.

     -Her ülkede kamu kesiminin boyutları küçültecek ve özel kesim üzerindeki vergi yükü hafifletilecektir.

     -Özel firmaların bulunduğu veya girebileceği alanlardan kamu kesimi çekilecektir ve devlet piyasa işleyişine müdahale etmeyecektir.

     -Kamu iktisadi teşebbüsleri özelleştirecektir.

     -Emek piyasalarında eski uygulamalar terk edilecek ve endüstri ilişkileri alanında yeni üretim koşullarına uygun yeni kurallar uygulamaya koyulacaktır.İşçi sendikalarının gücü zayıflayacaktır.

    -Dışarıdan gelecek rekabete karşı hiçbir koruma önlemi alınmayacaktır.

Bugün bizim gibi ülkelerde yaşanan temel sıkıntıların nedeni de bu kuralların gözü kapalı yerine getirilmesidir.Oynanan oyunun kurallarını koyanlar belli.Bizlerden istedikleri de,oyunun kendi koydukları kurallara göre oynamamız.Bu oyunda her zaman kazananlar,unutmayalım ki,oyunun kurallarını koyanlardır.Kaybedenler ise geniş halk kesimleridir.Bugün ülkemiz dış borç faizi ödeme adına ayda 3 milyar dolardan fazla kaynak aktarmaktadır.Oysa nüfusumuzun %28‘ni oluşturan tarım sektörüne ise ayırdığı kaynak yılda sadece 5.4 milyar YTL‘dir.Eğer ramazan ayı içinde 15 milyon insanımız erzak kuyruğuna giriyorsa,bu ülkemiz insanının doğru ve yeterli beslenemediğinin göstergesidir.Açlık ülkemiz için uzakta değildir.

            Bu sıkıntıların sorumluları ve suç ortaklarıda;

           

 

            "Bırakınız yapsınlar,bırakınız geçsinler" diyenler,sömürü özgürlüğünü savunan liberaller, sözde aydınlar,insanın yerine paranın iktidarını savunanlar,ruhunu paraya satmış kurulu düzenin bekçileri,küresel sermayenin taşeronları,yerli işbirlikçileri,uluslar arası sermayenin emirlerini gözü kapalı harfiyen yerine getiren siyasi iktidarlar ile toplumsal sorumluluk duyguları minimum ama kar hırsları maksimum olan Yuppilerin emrindekilerdir,kamusal olan her şeyi kötü veya olumsuz göstererek pembe tablo çizenlerdir.Kendi ülkesinin ekonomisinin, uluslararası sermaye ipotek ettirenlerdir.Kendi ülke kaynaklarını dışarıya peşkeş çekenlerdir.

            Bugün insanlığın büyük kısmı açlık çekiyorsa,açlık savaşları kapıda ise,gıda fiyatları hergeçen gün artıyorsa,dünya ekonomisinde krizi hergeçen gün derinleşiyorsa bunun nedeni herkes tarafından binlerce kez sorgulanmalıdır.Herkes için yaşanılabilir bir dünya ve ülke yaratmak için bu bir zorunluluktur.Zira yarın çok geç olacaktır.

            Her ne iş ile uğraşıyor olursanız olun,toplumsal sorumluluk duyanlar,ülkemizde ve dünyada aç yatan çocukları, açlıktan ölenleri sakın unutmayın.

            Bu insan olmanın temel sorumluluğudur.Etrafınıza iyi bakın ,olan biteni mutlaka göreceksiniz.Bugünün ve insanlığın geleceğinde kara tablonun suç ortağı olmayalım.

            Dünyayı tersine çevirmek bizim elimizde.Sakın unutmayalım. Açlığın ortadan kalktığı, herkes için yaşanılabilir güzel bir dünya dileklerimizle. Halkımıza saygı ile duyururuz.

 

 

            İbrahim GÜR                      Esin AYSAN                        Ömer DUYSAL

Denizli Ziraat Müh. Odası             Gıda Müh.Odası                 Kimya Müh.Odası

         Şube Başkanı                    Denizli İl Temsilciliği      Denizli Bölge Temsilciliği

 

Okunma Sayısı: 1506
Fotoğraf Galerisi