“ZİRAİ MÜCADELEDE SKANDALLAR SÜRÜYOR" - ORTADOĞU

GENEL MERKEZ ( )
03.11.2008 (Son Güncelleme: 03.11.2008 15:07:55)

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, Zirai Mücadele'ye bayi olmak isteyen, fakülte mezunu, yüksek lisans ve doktora yapmış ziraat mühendislerinin lise mezunlarıyla aynı sınava girmeye zorlandıklarını belirterek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı, sınav uygulamasından vazgeçmeye ve sorumlularını istifaya davet etti.

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, Zirai Mücadele‘de skandallar yaşandığını öne sürerek, sorumluları istifaya davet etti. Günaydın, zirai mücadele bayii olarak görev yapmak isteyen ziraat mühendislerine yönelik sınavın, "haksız hukuksuz" olduğu iddiasıyla, sınavın tüm sonuçlarıyla birlikte iptalini talep ettiklerini bildirdi.

Günaydın yazılı açıklamasında, zirai mücadele bayii olarak görev yapmak isteyen ziraat mühendislerine yönelik, 11 Ekim 2007‘de yayımlanan yönetmelik ile "hukuka ve bilime aykırı sınav zorunluluğu" getirildiğini savunarak, bu sınavın 4 Ekim 2008‘de yapıldığını ifade etti.

HUKUKA DA AYKIRI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü‘nce düzenlenen Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı‘na bin 974 ziraat mühendisi, 345 tekniker ve teknisyen olmak üzere 2 bin 319 kişinin girdiğini, başarılı olmak için 80 puan gereken sınavı yalnızca 26 kişinin geçebildiğim kaydeden Günaydın, sınavdaki başarı oranının yüzde 1,12 olduğunu belirtti. Günaydın, bu sınavın "bayilik için gerekli bilgileri ölçmek yerine adeta ziraat mühendisliği meslek üyelerinin hukuken ve bilimsel olarak sahip oldukları hak ve yetkilerinin kullanımının engellenmesine yönelik olarak hazırlandığını" savundu.

İSTİFAYA DAVET

Gökhan Günaydın, Türkiye‘de şu anda 5 bin 758 zirai mücadele ilaç bayisinin görev yaptığını, bunların 4 bin 92‘sinin ziraat mühendisi, bin 164‘ünün ziraat teknikeri ve teknisyen olduğunu, 502‘sinin ise meslek dışı kişilerden oluştuğunu anlattı. Ziraat Mühendisleri Odası‘nın meslek dışından kişilere bayilik belgesi verilmemesi gerektiğini her platformda dile getirdiğini belirten Günaydın, "okuryazarlıktan başka hiçbir niteliği olmayan kişiler bile bugün bayi işletebilirken, doktora düzeyinde sorular hazırlatılarak, adeta ziraat mühendislerinin alana girmesi engellenmektedir" görüşünü dile getirdi. Bu konuda sorumlu olduğunu iddia ettikleri Genel Müdürlük yetkilerinin istifasını isteyen Günaydın, söz konusu yönetmelik düzenlemesinin "haksız hukuksuz sınav uygulamasının tüm sonuçlarıyla birlikte iptalini talep ettiklerini" belirtti.

Okunma Sayısı: 1039