TİGEM

GENEL MERKEZ ( )
03.09.2008 (Son Güncelleme: 06.09.2008 12:06:14)

TARIMSAL İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

(TİGEM)

TARİHÇE


Türkiye köylüsüne örnek tarımsal işletmeler oluşturmak ve üreticinin girdi gereksinimini karşılamak üzere 1930‘lu yılların ortalarından sonra kurulan Zirai Kombinalar idaresi ve Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu, 1950 yılında Devlet Üretme Çiftlikleri‘ne dönüştürüldü. 1983 yılda ise, DÜÇ ile hara ve inekhaneler birleştirilerek TİGEM doğdu. Asıl amacı üreticiye kaliteli tohumluk ve damızlık sağlamak olan TİGEM, 38 işletmeye ve 382 bin hektar arazi varlığına sahiptir.

Zirai Kombinalar-Devlet Üretme Çiftlikli ve TİGEM, en önemli bitkisel (tohum) ve hayvansal (damızlık) üretim materyali sağlama konusunda, dönemin olanakları ile uyarlı çalışmalar gerçekleştirmiş ve bu iki alanda ülke gereksinimini karşılamıştır. Buna karşın 1980‘li yıllarla birlikte önce tohumluk fiyatlarının serbest bırakılması ve ardından tohumluk dışalımındaki devlet tekelinin kaldırılması ile TİGEM işletmelerinin işlevlerinde önemli aşınımlar yaşanmaya başlamıştır.

Bu sürecin soncunda, halen yalnızca hububat ve yem bitkileri tohumlarında TİGEM %90‘ların üzerinde paya sahipken; mısır-ayçiçeği-birçok sebze patates alanında Türkiye kendine yeterliliği yitirmiş ve dışa bağımlı hale gelmiştir. Alan, yabancı çokuluslu şirketler ve onların taşeronu yerli firmalar tarafından doldurulmaktadır.

Türkiye‘ye pazarlanan tohumların önemli bir bölümü ise, ÇUŞ‘lara tam bağımlılığını sağlayan " intihar eden tohum" niteliğindedir. Bu tip tohumlardan, bir üretim dönemi sonrasında elde edilen tohumların üretim materyali olarak kullanılması mümkün olmamakta, böylece üretici ve ülke tümüyle ÇUŞ‘a teslimiyetini ilan etmektedir.TİGEM‘lerin damızlık üretme işlevleri ise, neredeyse tümüyle sona erdirilmiş, ülke uzun yıllar boyunca ABD‘den damızlık ithal etmiş; ülke koşullarına uymayan hayvanların yaşamı kasaplarda sona ermiştir.Bu ortamda, mevcut TİGEM işletmelerine yabancı ortak bulunması yolunda 1999 sonunda çıkarılan Yüksek Planlama Kurulu kararı sonrasında, dünyanın en temiz topraklarına sahip olan işletmelere yönelik yabancı ilgisi artmaya başlamıştır.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi
"Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM) arazilerinin özel sektöre kiralama yoluyla kullandırılması konusunda bir yasal düzenlemeyi gündeme getireceğiz"

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci
"Tarım sektöründeki kuruluşların özelleştirilmesi gerektiğini, devletin işletme kurarak, tarımı desteklemesinin doğru ve kabul gören bir yöntem olmadığını belirten ÖİB Başkanı Kilci, "İşletmecilik yoluyla tarımı desteklemek yanlış" dedi.









Okunma Sayısı: 13965
Ekler
 

Yorumlar

Yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir.

14.10.2008 16:39:42 Turgut KILIÇ

Kit'lerin devlette bir kambur olduğunu ve bir an önce bu kamburdan kurtulması gerekmektedir.Devlet et süt ve tohumla uğraşmamalı özele devrederek kontrollük yapmalıdır.
 

09.10.2008 18:18:56 M.Nuri BİLGİÇ

çin teknolojide ileri otomobil yapıyor cep telefonu yapıyor sayın şahin bey bende sizin gibi düşünüyordum ne güzel diyordum üretim var toprak var doğa var diyordum ama maalesef tigem e öğretmenlikten giren çok yakın bir akrabam bana bu kurumun iyi olmadığını ve gereksizliğini gösterdi tigemde çalışmadığınız ayan beyan ortada eğer samimi tanıdığınız tigemde çalışan herhangi bi ziraat mühendisine lütfen kurumun yapısını ve gerekliliğini sorgulayın
 

09.10.2008 16:42:15 cem akşit

kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmesi kamuda kolaycılığın ilk adresi olduğunu düşünüyorum. Bence kamuda verimliliğin nasıl arttırılacağının yolları aranmalı ve kamu işleyişinin özel kuruluşların önünde giden bir sisteme sahip olması gerekmektedir. Bunun içinde eğitimin önemini vurgulamak isterim.
 

09.10.2008 13:10:58 Kubilay Şahin

Özelleştirmeyi savunan arkadaşlar Çin'in neden şu an dünyanın bir numarası olduğunu bir araştırsın bakalım.Bazı hayati kurumların devlet tekelinde kalması zorunludur.Bunu bile bilemeyecek kadar dar görüşlü olan meslektaşlarımın olması beni çok üzüyor..
 

08.10.2008 22:03:02 ahmet çanak

tigem gibi çağın gerisinde kalmış bir kurumun özelleştirilmesi gereklidir, çünkü her yıl trilyonlarca zarar edip devlete yük olan bu kurum artık vizyonunu tamamlamış ve bazılarının rant kapısı haline gelmiştir
 

05.10.2008 11:43:04 mehmet açıkalın

mehmet-kesinlikle satılması lazım türkiye artık bu tür yerlerden biran önce kurtulmalıdır kendi çalışanları tarafından sevilmeyen ve sadece başkalarının çıkarlarının olduğu bu yerler biran önce özelleştirilmelidir...özel sektörün önü bu sayede açılmalıdır.
 

25.09.2008 21:31:28 M.Nuri BİLGİÇ

ziraat fakülteleride kendini yenilemeli ziraat mühendisi olmuşuz ama pratikte bir şey olamamışız ziraat fakültelerinde 1 sene boş geçiyor. (edebiyat,Fizik, Matematik dersleri ile) ziraat mühendisi öğrenim hayatında traktörle tarlayı işleyecek ekecek dikecek sulayacak zirai mücadelesini en iyi şekilde yapacak budamasını yapacak hasadını biçerdöverle kendisi yapacak bak işte o zaman ziraat fakülteleride ziraat mühendisleride prestij kazanır memlekete ve türk tarımına fayda sağlar
 

25.09.2008 21:27:51 M.Nuri BİLGİÇ

Tigemlerde Islah çalışmasımı varki domates tohumunu tigemlerden alalım Türk tarımına katkı sağlayacak ziraat fakülteleri ve ziraat mühendisleridir.
 

25.09.2008 18:21:15 serkan bulut

tigemin amacı damızlık ve tohumluk üreterek çiftçiye arz etmektir,tigemin tohum ve damızlık satışının yeteri düzeyde olmadığını sanıyorum,kuraklık tigemi vurduğu gibi biz çiftçiyide vurmuştur.elimizdeki tohumla idare etmekteyiz eğer ben dar alandan zarar ediyor kara kara düşünüyorsam,tigemin bu kadar geniş alanlarda bu susuzlukta kar etmesi imkansız gibi görünüyor.tohum ve damızlık satışı yapabilirse belki,çiftçinin bu imkanı ile çok zor.
 

22.09.2008 01:45:55 nadir koşar

kesinlikle özelleşmemelidir. Bundan 10 sene öncesine kadar türkiyede gıda kıtlığı yaşanırken bulamazken bu gibi işletmeler sayesinde milletimiz karnını doyurabilmiştir. mevcut yapı düzeltilmesinde yanayım. özellikle teknoloji alanında yenilenme gereksinimi var.ÖZELEŞMEYE HAYIR- İŞLEYİŞ DURUMU DÜZENLENMELİDİR.
 

YORUMLAR BÖLÜMÜNÜN KURALLARI:
Yazılan tüm yorumlar moderator kontrolünden geçmektedir. Moderator yorum yazanlara veya üçüncü kişilere hakaret ya da bu kişilerle ilgili küçültücü sözler içeren yorumları yayına uygun görmez ve siler. Sayfanın niteliğine göre tüm yorumlar moderator kontrolunden geçerek yayınlanıyor olabilir. Bu durumda yorumlarınız anlık olarak yayına girmez. Yine de yayına girmiş olsa dahi moderator daha sonra aynı yorumu yayından kaldırabilir. Moderator kontrollu yayın niteliği taşımayan forumlarda yazılan yorumlar anlık yayına girer fakat moderator yayınının devamında sakınca gördüğü yorumları yayından kaldırabilir. Yazılan yorumların güvenilirliğini artırmak amacıyla yorum yazana ait e-posta adreslerinin gerçekliği kontrol edilebilir. Bunun için e-posta adresine kontrol bağlantısı içeren e-posta gönderilir ve bu bağlantıya tıklanılması beklenir. Forumlarda yazılan yorumların kamu düzenini bozucu, genel ahlaka aykırı, başkalarını rahatsız edici ve yasalara aykırı olmaması çok önemlidir. Yorumların sorumluluğu tamamen yazarına aittir.