DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK - EVRENSEL

GENEL MERKEZ ( )
23.11.2008 (Son Güncelleme: 25.11.2008 15:32:47)

ZMO Öğrenci Kurultayında özelleştirmelerle kamusal işletmelerin elden çıkartılmasıyla tarımın dışa bağımlı hale geleceği vurgulandı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) IV. Öğrenci Kurultayı‘nda Türkiye‘nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğrencilerin yaptığı sunumlarda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)‘ne bağlı işletmelerin özelleştirilmemesi gerektiği vurgusu öne çıktı.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde dün gerçekleşen kurultayın açılış konuşmasını yapan Kurultay Düzenleme Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kün, Kurultay‘a Türkiye‘nin yaklaşık 35 öğretim kurumundan 250‘ye yakın öğretim görevlisi ve öğrencinin katıldığını söyledi.

‘Üretim alanlarını muhafaza etmeliyiz‘

ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın da, ilki 2005 yılında gerçekleştirilen Öğrenci Kurultayı‘nın, kendi kabuğundan sıyrılıp yaşamı sorgu kayabilmek adına yarına atılan en önemli adım olduğunu vurguladı. Günaydın, nüfusu hızla artan toplumda kişi başına düşen en düşük geliri alan köylü ve çiftçilerle birlikte bu nüfusun gıda ihtiyacını karşılayacak olan mühendislerin, hem üreticilerin yaşamlarını daha ileri taşımak hem de mühendisleri toprakla buluşturup toplum yararına üretim yapabilmek gibi temel sorumluluklarının olduğunu söyledi. TEKEL‘in özelleştirilmesinin, tarım işletmeleri ve şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde olmasının mühendislerin çalışma mekanlarının ellerinden alınması anlamına geldiğini belirten Günaydın "Tarım sektöründeki üretim alanlarını mutlaka muhafaza etmeliyiz" dedi.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise TMMOB‘un meslek alanları üzerinden siyaset yapan, daha yaşanası ve aydınlık bir dünya için hayatı sorgulayan bir örgüt olduğunu belirterek, öğrencilere ZMO‘ya üye olmaları çağrısı yaptı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak, bu tarz kongrelerin mesleğe sahip çıkışın olduğu kadar gençliğin tarıma bakışının da bir göstergesi olduğunu ifade etti.

‘Tarım işletmeleri özelleştirilemez‘

Kurultayın öğrenci sunumlarından oluşan "Özelleştirme süreci" başlıklı ilk oturumunda TİGEM işletmelerinin ve TEKEL‘in özelleştirilmesi tartışıldı.

Karacabey Tarım İşletmesi‘ni tanıtan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencisi Ömer Çilli, TİGEM‘in Kamu İktisadi Kuruluşu olmaktan çıkartılıp İktisadi Devlet Teşekkülü haline dönüştürüldüğünü ifade ederek, TİGEM‘in giderek işlevsizleştirilmiş olsa da arazilerinin genişliği ve taşıdığı potansiyel ile önemli bir kurum olduğunu, özelleştirilmemesi gerektiğini söyledi. Çilli, TİGEM özelleştirmeleriyle ülkenin vazgeçilmez değerlerinden olan kamusal tarım işletmelerinin çok yakın bir zamanda elden çıkarılmış ve Türkiye‘nin tarım alanında da tamamen dışa bağımlılığa itilmiş olacağını belirtti.

‘Geleceğimize sahip çıkıyoruz‘

TEKEL özelleştirmesini anlatan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencisi Osman Nuri Orhan ise tütünde devlet tekelinin kaldırılmasının 12 Eylül darbesi sonrasında uygulanan politikaların bir parçası ve devamı olduğunu belirterek, TEKEL özelleştirildikten sonra yurt içinde sigara üretimi ve pazarlama inisiyatifinin yabancı şirketlere geçtiğini ifade etti. Özelleştirmeden sonra bazı TEKEL işletmelerinin kapatılarak birçok yerde işçilerin işten çıkarıldığını söyleyen Orhan, il ve ilçe ekonomilerinin tamamen bitirilerek, tüm esnaf ve halkın açlık ve yoksulluğa itildiğinin altını çizdi. Yaratılmak istenen üniversite modelinde halk ve üretici için bilim değil, Cargill için proje üreten, TİGEM‘de yabancı sermaye için tohum yetiştiren, TEKEL gibi örneklerde işçi üzerinde daha fazla hakimiyet ve sömürü kuran, eğitim hakları ellerinden alınarak işçi işlevi gören üniversiteliler yetiştirilmek istendiğini belirterek, "Bizler bu ülkenin üniversitelileri olarak ülkemize, üniversitemize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" dedi.

Kurultay‘ın öğleden sonraki oturumlarında özelleştirmeler konuşulmaya devam ederken diğer oturumlarda da su ürünleri ve balıkçılık sektörü tartışıldı. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 317