"EMEKÇİLER AÇISINDAN EKONOMİK KRİZİN ANLAMI: KRİZİN FATURASINI ÇIKARANLAR ÖDESİN" PANELİ

ADANA ŞUBE ( )
22.12.2008 (Son Güncelleme: 22.12.2008 14:08:46)

İktisatçı-Yazar Sungur SAVRAN, dünyada yaşanan küresel krize karşı sorulması gereken en doğru soruların başında, "ne yapmalı!" sorusunun yattığını belirtti.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu‘nun düzenlediği "Emekçiler Açısından Ekonomik Krizin Anlamı" panelinde, krizin faturasını, çıkaranların ödemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından düzenlenen, "Emekçiler Açısından Ekonomik Krizin Anlamı: Krizin Faturasını Çıkaranlar Ödesin" başlıklı panel yapıldı. ÇÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan YILDIRIM‘ın yönettiği panele, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri KOZANOĞLU ile İktisatçı-Yazar Sungur SAVRAN konuşmacı olarak katıldı. Adana Anakent Belediyesi Tiyatro Salonu‘nda Cumartesi günü gerçekleştirilen panelde, iktidar temsilcilerinin, "kriz bizi teğet geçer, hamdolsun bize birşey olmaz" söylemlerinin aksine, küresel krizin ülke ekonomisine ve insanlara ağır bedeller ödettireceğinin işaretlerini ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

Panel konuşmacıları, dünyada kapitalist sistemin yeniden sorgulandığına dikkat çekerken, piyasa ekonomisinde de, devlet müdahalesinin gerekliliğinin bir kez daha kendini gösterdiğini vurguladılar. Konuşmacılar ayrıca, bu gidişin, dünyada, "devrim döneminin" yeniden başlangıcını da gözler önüne serdiğini kaydettiler.

İktisatçı-Yazar Sungur SAVRAN, küresel kriz nedeniyle zor günler geçiren ABD‘li otomotiv şirketlerine hükümetin can simiti uzattığını belirtirken, 700 milyar dolarlık kurtarma paketi kapsamında, otomotiv üreticilerine 17.4 milyar dolarlık kredi sağlanmasını hedeflediğini kaydetti. Bu durumun ne piyasa ekonomisiyle ne piyasa koşullarıyla bağdaşmadığını anlatan Sungur SAVRAN, zaten kurtarma paketinin ABD Senatosu‘ndan geçmediğini anımsattı.

SOL DALGA YÜKSELİŞE GEÇEBİLİR

Konuşmaların ardından, dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Hayri KOZANOĞLU ve İktisatçı-Yazar Sungur SAVRAN, küresel krizin dünyada yeni devrim dalgalarına yol açabileceğini de dile getirdiler. Yunanistan‘da yaşanan olayların bunun somut göstergesini oluşturduğunu kaydeden KOZANOĞLU ve SAVRAN, Latin Amerika ülkelerinde, dünyanın birçok bölgesinde, halkın ayağa kalktığını kaydettiler. Konuşmacılar, Brisa işçilerinin fabrikalarını işgal etmelerinin de önemine dikkat çekerken, dinleyicilere, "gidin sorun Brisa işçilerine neden fabrikanızı işgal ettiniz diye, bakalım size ne yanıt verecekler" sorusunu yönelttiler. Küresel krizin, sol dalgayı, devrim hareketlerini tetiklerken, diğer taraftan faşist hareketlenmeleri de gündeme getirebileceğine vurgu yapan konuşmacılar, bunun sistemin kendini koruma arzusundan kaynaklanabileceğine dikkat çektiler.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen "Emekçiler Açısından Ekonomik Krizin Anlamı: Krizin Faturasını Çıkaranlar Ödesin" konulu panele ZMO Adana Şube Başkanımız Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL, Yönetim Kurulu Üyemiz Şahin YETER ve çok sayıda üyemiz dinleyici olarak katıldılar.

Okunma Sayısı: 1007