ÜLKE TOPRAĞI SATILIK MAL DEĞİL, KORUNMASI GEREKEN KAYNAKTIR, VATANDIR!...

GENEL MERKEZ ( )
28.12.2008 (Son Güncelleme: 28.12.2008 11:46:30)

ÜLKE TOPRAĞI SATILIK MAL DEĞİL,KORUNMASI GEREKEN KAYNAKTIR, VATANDIR!...

 

TEMA ve ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'ndan  BASIN AÇIKLAMASI

 

ARAP SERMAYESİ ÜLKE TOPRAĞINA GÖZ DİKTİ...

 

TARIMDA YABANCI SERMAYE ŞART DEĞİL, ŞART OLAN YENİ TEKNOLOJİ İLE TOPRAĞI VE SUYU KORUYARAK DOĞRU KULLANMAKTIR...

 

Son zamanlarda başta Suudi Arabistan olmak üzere emperyalist batının güdümündeki kimi Arap ülkeleri, nedense Türkiye'de tarımsal yatırım yapmak gerekçesiyle "sulu tarım arazilerine sahip olmak" heveslerine kapılmış görünmektedir.

Ama, daha ilginci ve ibret verici olan ise "mal pazarlamacı tüccar ya da emlak komisyoncusu" örneği, ülkenin üst düzey kimi siyasal sorumlularının "babalarının mülkü hakkında karar verir" gibi, bu niyet ve  heves sahipleri ile pazarlığa oturmuş bulunmalarıdır.

Üstelik ülke arazisini yabancıya devir pazarlığı, bu yoksul halkın onlarca milyar dolar harcayarak meydana getirdiği ve GAP gibi henüz tamamlanmamış olanlar dahil, sulanan tarım arazileri üzerinden sürdürülmektedir. Açıkçası; bu devletin bu halkın geliri ile ve bu ülkenin toprağı için baraj yaparak, sulama şebekesi döşeyerek verimli hale getirmek istediği ülke toprağı, batılı emperyalistin yararına çalışan ve onun güdümündeki Arap sermayesine "Buyur gel, işle, kazancını götür" aymazlığı ile ve baba malı gibi adeta peşkeş çekilmek istenmektedir. Daha vahimi; esasen yeterince beslenemeyen ve önemli bölümü yoksulluk ve açlık içinde bulunan bu halkın insanca beslenip yaşayabilmesi için, zorunlu olan verimli ülke toprağı yabancılara pazarlanarak hem toplumun yaşam güvenliğine ipotek koyulmakta ve hem de yoksul tarım üreticisinin "ana sütü" gibi helal hakkı olan geliri yabancılara açıkça aktarılmaya çalışılmaktadır.

Sormak gerekiyor...Türkiye tarımını kurtarmak Arap sermayesine mi düştü? Türkiye tarımının üstün teknoloji kullanma ihtiyacı olabilir. Bu ihtiyaç öncelikle ulusal koşullarda gerçekleştirilmiş araştırma çalışmalarından karşılanmalıdır. Gerektiğinde bu ihtiyacın bilgi ve teknolojinin evrenselliği ilkesi uyarınca gelişmiş ülkelerden transferi de mümkündür. Ama bir kez daha sormak gerekir, "Arap sermayesinin gelişmiş tarım teknolojisi mi var, ona el açıyoruz?"

Önce şu bilinmelidir!.. Bu ülkenin tarım arazisi satılık mal değildir, korunması gereken ulusal varlıktır. Satılamaz.

Unutulmamalıdır ki, esasen yeterince beslenemeyen yetmiş milyonluk ve yakın gelecekte yüz milyon olacak bu toplumun insan gibi yaşaması ve yaşam güvenliği, öncelikle bu toprağın yabancı mülkü haline getirilmesine değil, bu kaynağın mutlaka korunmasına ve doğru kullanılmasına bağlıdır.

Şu da bilinmelidir!.. Bu toprağı korunmaya, ıslaha, sulanmaya ve doğru tarım teknikleri kullanmaya ihtiyacı vardır. Bu toprağı  kullananların doğru bilgi  ile desteklenmeye ihtiyacı vardır. Ve Türkiye ulusal varlıkları ve insan kaynağı ile bu ihtiyacı yerine getirebilir, mutlaka getirmelidir.

Türkiye'nin, öncelikle başta toprak ve su olmak üzere üretim kaynaklarını koruyarak doğru kullanımı "üretken ve dışa karşı yarışmacı" bir tarım yöngörüsüne ihtiyacı vardır Doğal olarak da, bunu gerçekleştirecek rasyonel, ulusal kimlikli tarım politika ve stratejilerine  ihtiyacı vardır.

Ve şunun da farkında olmak gerekir!...Kökeni ve niteliği ne olursa olsun, yabancı sermayenin tek ve nihai amacı bulunduğu ülkenin kaynaklarını kullanarak o ülkeden kar ve kazanç transfer etmektir, o ülkeyi mutlaka sömürmektir.

Ulusal varlık olan Türkiye toprağı yabancının kar aktarımı kaynağı haline getirilemez. Böylesi bir yaklaşım kimden gelirse gelsin, ulusal egemenlik ve ulusal bağımsızlıkla hiçbir biçimde bağdaşamaz. Çünkü toprak egemenliktir, bağımsızlıktır. Çünkü toprak vatandır.

Sorumlu ve yetkilileri ülkesel ve ulusal yararlarımızı korumacı "milli" çizgiye çağırıyoruz.

 

Kamuoyu ve medyayı ulusal egemenlik ve bağımsızlığın temeli olan yurt toprağını koruma mücadelesinde duyarlık göstermeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.

 

Unutulmamalıdır ki "BİR AVUÇ TOPRAK ÜRETİLEMEZ KAYNAKTIR". BİR AVUÇ TOPRAK VATANDIR.

 

Ümit Y. GÜRSES                                                                Dr. Gökhan GÜNAYDIN

TEMA Vakfı                                                                         TMMOB

Yönetim Kurulu Başkanı                                                      Ziraaat Mühendisleri

                                                                                              Odası Başkanı

TEMA

 

Okunma Sayısı: 821