AVRUPA'YI SOĞUK VURDU, TÜRK PIRASASI DEĞERLENDİ - REFERANS

GENEL MERKEZ ( )
01.01.2009 (Son Güncelleme: 02.01.2009 11:52:46)

Pırasa üretiminde öncü olan Avrupa'da kötü hava koşulları nedeniyle azalan üretim Türk ihracatçıları sevindirdi. Pırasa bu yıl en çok ihracatı yapılan ilk 10 yaş sebze arasına girdi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türkiye‘de daha çok kışlık sebze olarak tüketilen pırasa bu yıl üreticinin ve ihracatçının yüzünü güldürdü. Pırasa üretiminde öncü olan Avrupa Birliği ülkelerinde hava sıcaklıklarının bu yıl çok düşmesi bölgedeki pırasa üretimini düşürdü. Bu durum Romanya, Rusya ve Polonya‘ya yapılan pırasa ihracatını miktarda yüzde 4, değerde ise yüzde 71 artırdı. Pırasa 2008‘nin ilk 11 ayında en çok ihracatı yapılan ilk 10 yaş sebze arasında yer aldı.

Geçen yıl Ocak - Kasım dönemi arasında yaklaşık 2 milyon 150 bin dolarlık pırasa ihracatı yapılırken 2008 yılının aynı döneminde yaklaşık 3 milyon 630 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracattaki bu artışı kötü hava koşulları nedeniyle Avrupa‘da pırasa üretiminin azalmasına bağlayan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın şunları kaydetti:

"Bu yıl Avrupa‘da görülen yağış ve don olayları nedeniyle oradaki pırasa üretimi azaldı. Bu da Türkiye‘yi AB ülkelerine oranla pırasa ihracatında avantajlı konuma getirdi."

İhracattaki artışa karşın fiyatı düşük seyreden pırasadan üretici ise memnun değil. İstanbul Meyve Sebze Hali‘nde pırasanın kilosu 40-50 YKr arasında satılıyor. İstanbul Yaş Sebze Meyve ve Bostan Komisyoncuları Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Yanık, Türkiye‘de üretilen pırasanın çok az bir kısmının halden geçerek satışa sunulduğunu söyledi. İhracattaki talebe karşın iç piyasa fiyatlarında bir yükseliş olmadığına dikkat çeken Yanık, "İhracattaki canlanma iç piyasada fiyatları yükseltmedi. Pırasanın haldeki satış fiyatı kalitesine göre 40-50 Ykr arasında değişiyor" dedi.

Ürünün çoğu hale girmeden satılıyor

Anavatanı İtalya olan pırasa Filistin, Suriye ve Mısır‘ı da içine alan Akdeniz havzasında yetiştiriliyor. Türkiye‘nin pırasanın ticari amaçlı üretiminde öncü olan 4 bölge var. Bunlar Tarsus, İzmir, Bafra ve Karacabey. Yaklaşık 1 yılda yetişen pırasa işçilik açısında oldukça zahmetli bir ürün olmasına karşın satış fiyatı yüksek değil. Daha çok geçimlik olmak üzere küçük çiftçiler tarafından üretimi yapılan pırasa çiftçiler tarafında hale götürülmeden semt pazarlarında satışa sunuluyor. Çiftçinin pırasayı tarladan satış fiyatı 30 Ykr civarında.

Okunma Sayısı: 883