TARIM ARAZİLERİNE YÖNELİK RANT KARARLARINA GEÇİT YOK!

GENEL MERKEZ ( )
03.01.2009 (Son Güncelleme: 03.01.2009 09:25:12)

 - BASIN AÇIKLAMASI -  

TARIM ARAZİLERİNE YÖNELİK RANT KARARLARINA GEÇİT YOK!

Düzce‘de 122 hektar 1. sınıf tarım arazisinin organize sanayi bölgesi yapılmasına karşı açtığımız davada, Mahkeme yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı...  

3 Ocak 2009

  

Verimli tarım arazilerini rant uğruna betonlaştırmaya dönük idari işlemler, ODA‘mızın tüm yurt çapında yürüttüğü kararlı mücadele ile mahkemelerden dönmeye devam ediyor.

Son olarak Sakarya 2. İdare Mahkemesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası‘nın açtığı dava üzerine, Düzce Beyköy Beldesi‘ndeki 122 hektarlık 1. sınıf tarım arazisinin Organize Sanayi Bölgesi yapılmasını öngören Toprak Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Yaklaşık 250 futbol sahası büyüklüğünde bir arazinin söz konusu olduğu bölgeye ilişkin olarak Toprak Koruma Kurulu tarafından 12.07.2007 tarihinde alınan karara, Kuruldaki ODA‘mız temsilcisi alternatif alanların varlığı gerekçesiyle şerh koymuştu. Bunun üzerine Düzce Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından 21.9.2007 tarihinde kamu yararı kararı alınarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na yeniden başvuru yapılmış ve arazinin Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanı olarak kullanılmasına izin verilmişti.

ODA‘mızın yaptığı başvuru üzerine Sakarya 2. İdare Mahkemesi 2008/699 esas nolu kararında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınması gereken kamu yararı kararının Bakanlığın taşra teşkilatı olan Düzce Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından alınmasının yetki yönünden sakat olduğunu bildirmiştir. Mahkeme, dava konusu işlemin bu nedenle hukuka aykırı olduğunu belirterek, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir.

Daha önce Adana 2. İdare Mahkemesi 23 Eylül 2008 tarih ve 2007/719 esas nolu kararı ile Adana Pozantı Dağdibi köyü sınırları içinde bulunan 10.2 hektar verimli tarım arazisinin yapılaşmaya açılmasını öngören Toprak Koruma Kurulu kararını iptal etmişti. Çanakkale Biga‘daki tarım arazisinin imara açılmasına yönelik Toprak Koruma Kurulu kararı, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından 11.3.2008 tarihinde hukuka aykırı bulunarak iptal edilmişti. Antalya Kırcami‘de 12 bin dekarı sera, 3 bin dekarı ekili dikili bahçe olmak üzere toplam 15 bin dekar 1. sınıf mutlak tarım arazisinin tarım dışı kullanılmasına yönelik işleme karşı da, Antalya I. İdare Mahkemesi tarafından 17.03.2008 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Söz konusu mahkeme kararları, Toprak Koruma Kurullarının işleyişindeki sıkıntıları açıkça ortaya koymaktadır. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası uyarınca tarım arazilerini korumakla yükümlü Toprak Koruma Kurulları, çoğunluğu kamu görevlisi olan üyeleri üzerinde oluşturulan gizli - açık siyasi - ekonomik baskılar ve ruhuna aykırı olarak alınan "kamu yararı" kararları ile adeta tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasına zemin hazırlamaktadır.

Alternatif alanlar varken, zaten kısıtlı miktardaki mutlak tarım arazilerinin imara açılarak geri dönüşümsüz bir şekilde kaybedilmesi, çok önemli bir ulusal kaynağımız olan toprağın heba edilmesi anlamına gelmektedir.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak siyasi çevreleri, tarım arazilerinin korunması konusunda bir kez daha duyarlı davranmaya çağırıyoruz. "Kamu yararı" kararını verme yetkisinin il düzeyine devredilmesi hukuka aykırıdır. İl ve Bakanlık teşkilatı düzeyinde, tarım toprağını amacı dışında kullanmaya yönelik her girişimi "kamu yararı" kararıyla hukuk düzenine uydurmaya çalışan yaklaşımlar, toplumun ortak ve uzun vadeli yarar ve çıkarlarına aykırıdır. "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası"nın tarım toprağını adeta katleden uygulamalarına derhal son verilmeli, Kurulların bağımsız çalışma ortamı sağlanmalıdır.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, bugüne dek olduğu gibi bugünden sonra da, tarım arazilerini korumaya yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

Saygı ile duyurulur.

 

Dr. Gökhan GÜNAYDIN

Başkan

(Yönetim Kurulu Adına)

Okunma Sayısı: 1247