DÜNYA SU FORUMU NEYİ AMAÇLIYOR? - WWW.KARASABAN.NET

İSTANBUL ŞUBE ( )
26.02.2009 (Son Güncelleme: 26.02.2009 16:52:43)

Türkiye’de 12 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak bir kanun daha yürürlüğe girdi; “5732 sayılı 5. Dünya Su Forumu Organizasyonu İçin Çerçeve Anlaşma ile 5. Dünya Su Forumu Anlaşma Mektubunun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”.

Ülkemizde özellikle son zamanlarda çıkarılan kanunların neye hizmet ettiğini açık ve net bir şekilde artık biliyoruz. En azından halkın hayrına çıkarılmadıklarını biliyoruz. İşte burada bahsettiğimiz kanun da bunlardan bir tanesi, yine içinde halkın olmadığı bir kanun.

Bu kanunun genel gerekçesini içeren bölümüne baktığımızda kimsenin itiraz edemeyeceği son derece güzel bazı tanımlamalarla karşılaşıyoruz. Bu kısımda Dünya Su Konseyi kar maksadı gütmeyen, hükümetler ve siyaset dışı, ayrımcılık gözetmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlanıyor. Evet, içinde Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, çokuluslu enerji ve su şirketlerinin bulunduğu bir yapı basitleştirilerek ve sadeleştirilerek bizlere sivil toplum kuruluşu olarak tanıtılıyor.

Genel gerekçe kısmında Dünya Su Forumu ise ülkelerin sahip oldukları bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasının bir aracı olarak tanımlanıyor.

Daha önce Fas, Hollanda, Japonya ve Meksika'da gerçekleştirilen Dünya Su Forumlarında su kaynaklarını paylaşmak, suyu fiyatlandırmak, suyu iyi bir yönetişim ile yönetmek gibi konuların masaya yatırıldığı forumlar da bizlere son derece masumane bir tanımlama ile gerçekle ilgisi olmayan bir şekilde veriliyor.

Oysa bakın Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon su sorununa çözümü nasıl tarif ediyor; "Su faturasına cep telefonu kadar ödeme yapmaya razı olursak hiçbir sıkıntı kalmayacak". Sayın Başkan bir diğer tanımlamasında ise "Arabaların benzini için harcadığımız paranın %5'ini suya harcarsak dünyada su sorunu yaşanmaz".

İnsanlar cep telefonu ya da otomobilleri olmadan da yaşayabilirler, ama su içmeden yaşayamazlar. Ülkemizde cep telefonu ve otomobili olmayan birçok aile bulunduğunu dikkate alırsak, su sorununu çözmek için sunulan öneriler ülkemiz gerçekleriyle bağdaşmamaktadır. Su sorunu işletmecilik sorununa indirgenerek ve fiyatı artırılarak sorunun üstesinden gelinmesi amaçlanmaktadır.

Dünya Su Konseyi'nin su sorununa çözüm önerisini tek cümle ile özetlersek, "su hizmetlerinin ticarileştirilmesi, kaynakların özelleştirilmesi" şeklinde ifade edebiliriz.

Ülkemizde, İstanbul'da 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında yapılacak Dünya Su Forumu'nun da tek amacı bulunmakta "su kaynaklarının ve hizmetlerinin özelleştirilmesi, su fiyatının yükseltilmesi".

Ahmet ATALIK - Tmmob Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı 

Okunma Sayısı: 1771