TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI'NIN ODA'MIZA KARŞI AÇTIĞI DAVAYA YANIT VERDİK - 02.12.2005

GENEL MERKEZ ( )
03.12.2005 (Son Güncelleme: 03.12.2005 11:35:16)

DANIŞTAY 8 DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

DOSYA NO: E.2005/4342

CEVAP VEREN (DAVALI) : TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

VEKİLİ : AV.ZÜHAL SİRKECİOĞLU DÖNMEZ

DAVACI : TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI

VEKİLİ : AV.HATİCE GENÇ

T.TARİHİ : 10.11.2005

KONU : DAVAYA KARŞI CEVAPLARIMIZIN SUNULMASIDIR.

CEVAPLARIMIZ :

DAVACI TARAF; İPTALİNİ İSTEDİĞİ HUKUKİ DÜZENLEMELERİN BİLİMSEL GEREKLERE, MESLEK GEREKLERİNE VE KAMU YARARINA AYKIRI OLDUĞUNU İDDİA ETMEKTEDİR. BU İDDİALAR YERSİZ VE HUKUKİ TEMELDEN YOKSUN OLUP DAVANIN REDDİ GEREKİR.

1. TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ, ODA’NIN İŞLEYİŞ DÜZENİNİ VE ÜYELERİNİN VE ORGANLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİ, MEVCUT YASAL DAYANAKLARINA UYGUN OLARAK DÜZENLEMİŞTİR.

DAVACI ODANIN İPTALİNİ TALEP ETTİĞİ, DAVALI ZMO ANA YÖNETMELİĞİNİN 6.MADDESİNİN (S) FIKRASI AYNEN ŞÖYLEDİR;

“6/5/1960 TARİHLİ VE 7472 SAYILI ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN VE BU KANUN UYARINCA ÇIKARILMIŞ OLAN 24/1/1992 TARİHLİ VE 21121 SAYILI RESMî GAZETE’DE YAYIMLANAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI AMACIYLA MEVZUAT ÇALIŞMALARI YAPMAK, RESMİ VE ÖZEL KURULUŞLARDA GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNMAK.”

BU HÜKÜM, YÖNETMELİĞİN YASAL DAYANAĞI OLAN 6235 SAYILI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ KANUNU’NUN 13. VE 39.MADDELERİ İLE TMMOB ANA YÖNETMELİĞİ’NE AYKIRI OLMADIĞI GİBİ; DAVA KONUSU EDİLEN YETKİ TÜZÜĞÜ VE 7472 SAYILI KANUNA DA AYKIRI DEĞİLDİR VE BU NEDENLE İPTALİ MÜMKÜN DEĞİLDİR. YETKİ TÜZÜĞÜNÜN İLGİLİ MADDESİ DE KANUNA UYGUNDUR VE İPTALİNİ GEREKTİREN BİR AYKIRILIK BULUNMAMAKTADIR.

ANAYASANIN 11.MADDESİNDE; “KANUNLARIN ANAYASAYA AYKIRI OLAMAYACAĞI”; 115. MADDESİNDE; “BAKANLAR KURULUNUN, KANUNUN UYGULANMASINI GÖSTERMEK VEYA EMRETTİĞİ İŞLERİ BELİRTMEK ÜZERE, KANUNLARA AYKIRI OLMAMAK VE DANIŞTAY’IN İNCELEMESİNDEN GEÇİRİLMEK ŞARTIYLA TÜZÜKLER ÇIKARABİLECEĞİ”; 124.MADDESİNDE İSE; “BAŞBAKANLIK, BAKANLIKLAR VE KAMU TÜZELKİŞİLERİNİN, KENDİ GÖREV ALANLARINI İLGİLENDİREN KANUNLARIN VE TÜZÜKLERİN UYGULANMASINI SAĞLAMAK ÜZERE VE BUNLARA AYKIRI OLMAMAK ŞARTIYLA, YÖNETMELİKLER ÇIKARABİLECEĞİ” HÜKÜMLERİ YER ALMAKTADIR.

DOLAYISIYLA, DAVACININ İPTAL TALEPLERİ, 7472 SAYILI KANUN’UN ANAYASA’YA AYKIRI OLUP OLMADIĞI NOKTASINDA DÜĞÜMLENMEKTEDİR.

ELBETTE Kİ, BU İDDİA CİDDİ BULUNDUĞU TAKDİRDE DOSYA ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖNDERİLECEKTİR. ANCAK; DAVA DİLEKÇESİNDE, “45 YIL ÖNCESİNİN GERİ KOŞULLARI”NI İÇEREN KANUNUN, ANAYASA’NIN HANGİ MADDESİNİ İHLAL ETTİĞİ ANLAŞILAMAMIŞTIR. DAVACI TARAF DA, BUNU BELİRTMEMİŞTİR.

DAVACI YANIN İFADESİ İLE “ÜLKEMİZİN 45 YIL ÖNCEKİ GERİ KOŞULLARINI, ÖNCE “ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜK”, ONA DAYANAKLA DA EN SON “ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİ”NE TAŞIMIŞ OLAN ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN”UN İPTALİ İSTENİLEN 2.MADDESİ, ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN YETKİLERİNİ BELİRLEMEKTEDİR.

“MESLEKİ UĞRAŞ VEYA UZMANLIK ALANLARI KAPSAMINDA OLMAK ÜZERE ARAŞTIRMA, ISLAH, YETİŞTİRME, TOPRAK MUHAFAZA, ZİRAİ MÜCADELE, ZİRAAT ALET VE MAKİNALARI, BAHÇE MİMARİSİ, TOPRAK TASNİFİ, TOPRAK, SU, GIDA, YEM, KİMYEVİ GÜBRE, NEBAT TAHLİLLERİ, TEKNOLOJİ, ZOOTEKNİ, ZİRAİ EKONOMİ GİBİ TÜM ZİRAİ HİZMET VE FAALİYETLERDE BULUNMAK, LİSANS ALDIKLARI VEYA UZMANLIK YAPTIKLARI ALANLARA AİT KEŞİF, PLAN VE PROJELERİ HAZIRLAMAK VE UYGULAMAK, BÜTÜN BU ALANLARDA GEREKLİ KONTROL, MUAYENE, EKSPERTİZ, BİLİRKİŞİ İŞLERİNİ GÖRMEK, RAPORLAR DÜZENLEMEK, ZİRAİ DANIŞMA BÜROLARI VE LABORATUVARLARI AÇMAK, ÖZEL KURULUŞ VE İŞLETMELER KURMAK VE İDARE ETMEK VEYA BUNLARIN SORUMLU MÜDÜRLÜĞÜNÜ YAPMAK.”

DAVACI TARAF, BU HÜKMÜN ANAYASAYA AYKIRI OLDUĞUNU VE İPTALİNİ İSTEMEKTEDİR. MADDENİN TAMAMININ İPTALİ TALEP EDİLDİĞİNE GÖRE, BÖYLE BİR DURUMUN GERÇEKLEŞMESİ DURUMUNDA ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN HİÇBİR YETKİLERİ KALMAYACAKTIR. BU DURUMDA, HERHALDE, ANAYASANIN DEVLETE GÖREV OLARAK VERDİĞİ TOPRAKLARIN VE TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI GÖREVİNİ, BU ALANDA EĞİTİMİ OLMAYAN BAŞKALARI ÜSTLENECEKTİR.

ANAYASADA “TOPRAĞIN VERİMLİ OLARAK İŞLETİLMESİNİ KORUMAK VE GELİŞTİRMEK...” İLE “TARIM ARAZİLERİ İLE ÇAYIR VE MERALARIN AMAÇ DIŞI KULLANILMASINI VE TAHRİBİNİ ÖNLEMEK...” DEVLETİN GÖREVLERİNDENDİR. DAVACININ İPTAL TALEBİ, BU ANLAMDA ASLINDA DOĞRUDAN ANAYASAYI HEDEF ALMAKTADIR. AYRICA, 10.08.2001 TARİH VE 24489 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI VE KULLANILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN 5.MADDESİ; “ARAZİNİN TARIM DIŞINA ÇIKARILIR NİTELİKTE OLUP OLMADIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE, SINIF TESPİTİ, KULLANIM ŞEKLİ VE TARIMSAL ÖZELLİKLER ESAS ALINIR… 7472 SAYILI ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA KANUN VE BUNA BAĞLI OLARAK YÜRÜRLÜĞE KONULMUŞ BULUNAN TÜZÜĞÜN YETKİ VERDİĞİ TEKNİK ELEMANLARCA, "TE- STANDART-1" DAHİLİNDE TOPRAK ETÜTLERİ YAPILMAK ÜZERE… GÖNDERİLİR.” HÜKMÜNÜ İÇERMEKTEDİR. BU YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİREN VE 13.06.2003 TARİH VE 25137 SAYILI RESMİ GAZETE’DE AYNI ADLA YAYIMLANAN YÖNETMELİKTE DE AYNI HÜKÜM 5.MADDEDE YER ALMIŞTIR. BU DURUM, DEVLETİN ALANI DÜZENLERKEN YETKİ TÜZÜĞÜ’NE UYGUN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNCE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMESİ GEREĞİNİ AÇIKÇA ORTAYA KOYMAKTADIR.

2. 7472 SAYILI KANUN VE YETKİ TÜZÜĞÜ, DİĞER MESLEK DİSİPLİNLERİ İÇİN HAK KAYBINI İÇERMEMEKTE, AKSİNE ALANI BİLİMSEL GEREKLERE, MESLEK GEREKLERİNE VE KAMU YARARINA UYGUN DÜZENLEMEKTEDİR.

DAVACI TARAFIN İPTALİNİ İSTEDİĞİ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN TÜZÜKTE DİĞER DİSİPLİNLERLE İLGİLİ OLAN HÜKÜMLER DE VARDIR. ÖRNEĞİN 20.MADDEDE, TARIM MAKİNELERİ ALANINDA ÖĞRENİM GÖRMÜŞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN TARIM ALET VE MAKİNELERİNİN TASARIMLARINI YAPMAYA, PROJELERİNİ HAZIRLAMAYA VE İMZALAMAYA YETKİLİ OLDUKLARI; TARIM ALET VE MAKİNELERİNİN İMALATI, PAZARLANMASI, İTHAL VE İHRACI İÇİN GEREKLİ BELGE VEYA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİYLE İLGİLİ İNCELEME, DENEME VE ANALİZLERİN TARIM MAKİNELERİ ALANINDA ÖĞRENİM GÖRMÜŞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN KATILIMIYLA YAPILACAĞI BELİRTİLMİŞTİR.

11.08.2005 TARİH VE 25903 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TARIM ALET VE MAKİNELERİ PROJELENDİRME YETKİ BELGESİ YÖNETMELİĞİ İLE, YETKİ TÜZÜĞÜNDE BELİRTİLEN UZMANLIK ALANINA SAHİP ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN BU ALANDAKİ YETKİLERİ DAHA AYRINTILI OLARAK DÜZENLENMİŞTİR. BU AŞAMADA, TMMOB MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN HERHANGİ BİR OLUMSUZ GÖRÜŞÜ VE GİRİŞİMİ OLMAMIŞTIR.

BENZER BİR DİĞER HÜKÜM DE YETKİ TÜZÜĞÜNÜN 24.MADDESİNDEDİR, “GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ ALANINDA ÖĞRENİM GÖRMÜŞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, İNSANLAR TARAFINDAN TÜKETİLEN GIDA MADDELERİNİN ÜRETİMİ, İŞLENMESİ, MUHAFAZASI, DEPOLANMASI, AMBALAJLANMASI VE PAZARLANMASI KONULARINDAKİ FABRİKA, İMALATHANE, MANDIRA VE BENZERİ TESİSLERLE GIDA KONTROL LABORATUVARI VE HİZMETLERİNDE TEKNİK ELEMAN VE SORUMLU YÖNETİCİ OLARAK ÇALIŞMAYA, PROJE VE RAPOR DÜZENLEMEYE VE ONAYLAMAYA YETKİLİDİRLER.”

GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMLERİ SÜREÇ İÇERİSİNDE ZİRAAT FAKÜLTELERİNDEN AYRILMIŞ, TMMOB’A BAĞLI GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI İSE 1996 YILINDA KURULMUŞTUR. HALEN, ÖNCEKİ DÖNEMLERDE ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UNVANI İLE MEZUN OLANLAR ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NA, GIDA MÜHENDİSİ UNVANI İLE MEZUN OLANLAR İSE GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI’NA KAYITLIDIRLAR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İLE GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ARASINDA BİR GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK ÇATIŞMASI YAŞANMAMIŞ, İLGİLİ MADDENİN İPTALİ AMACIYLA GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN BİR GİRİŞİMİ OLMAMIŞTIR. KONUYU BİLİMSEL GEREKLERE, MESLEK GEREKLERİNE VE KAMU YARARINA GÖRE DEĞERLENDİREN MAKİNE VE GIDA MÜHENDİSLERİ ODALARI, ZMO’DA KAYITLI ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN UZMANLIK ALANLARI UYANLARIN İLGİLİ MADDEDE SAYILAN İŞLERİ YAPMAYA YETKİLİ OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEDİRLER.

DAVACI TARAF DA DAVA DİLEKÇESİNDE BELİRTİLENLERİN AKSİNE, TMMOB YÖNETİM KURULU’NA YAZDIĞI 29.07.2005 TARİH VE 2005/1042 SAYILI YAZISINDA; “ÜLKEMİZDE 1973 YILINI DÖNÜM NOKTASI KABUL EDERSEK; BU DURUMDA 32 YIL ÖNCESİNİN KAZANILMIŞ HAKLARI, BUGÜN YALNIZCA EMEKLİLİK KOŞULLARINI YAŞAYAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ HAK SAHİBİ YAPMAKTADIR.” SAPTAMASI İLE ZMO’NUN, PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ ALMIŞ VE ZİRAAT FAKÜLTESİNDEN MEZUN ÜYELERİNİN HAKLARINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ KABUL ETMİŞTİR (EK-1). BU ARADA; PMO’YA KAYITLI YAKLAŞIK 2000 ÜYE OLDUĞU, ZMO’YA KAYITLI PEYZAJ ALANINDA EĞİTİM GÖRMÜŞ ZİRAAT MÜHENDİSİ UNVANLI YAKLAŞIK 200 KİŞİ OLDUĞUNU DA BELİRTMEK GEREKMEKTEDİR.

TÜZÜĞÜN İPTALİ İSTENİLEN 23.MADDESİ, DAVACI TARAFIN HAK KAYBI İDDİALARININ TAM TERSİNE; MADDEDE GÖSTERİLEN NİTELİKLERİ TAŞIMAYAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN MADDEDE SAYILAN İŞLERİ YAPMASINA ENGEL OLMAKTADIR. ALDIKLARI EĞİTİMİN DOĞAL SONUCU VE KAZANILMIŞ HAKLARI GEREĞİ, ZMO’DA KAYITLI ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEN UZMANLIK ALANLARI UYANLAR, MADDEDE SAYILAN İŞLERİ YAPMAYA YETKİLİDİRLER. TÜZÜKTE, ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DIŞINDA PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ GÖRMÜŞ ŞAHISLARDAN BAHSEDİLMEDİĞİ AÇIKTIR. DOĞAL OLARAK ZMO’NUN, PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ ALMIŞ VE ZİRAAT FAKÜLTESİNDEN MEZUN ÜYELERİNİN HAKLARINI KORUMAKTAN VAZGEÇMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ.

04.02.1954 TARİH VE 8625 SAYILI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN 6235 SAYILI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ KANUNU’NUN 15.MADDESİNE GÖRE; “ODALARDA ASLİ AZA OLABİLMEK İÇİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ TABİİYETİNDE OLMAK VE TÜRKİYE HUDUTLARI İÇİNDE MESLEK VE SANATLARINI İCRAYA KANUNEN SALAHİYETLİ BULUNMAK ŞARTTIR.” KANUNUN 37.MADDESİNE GÖRE; “YÜKSEK MÜHENDİS, YÜKSEK MİMAR, MÜHENDİS VE MİMARLAR KANUNEN KENDİLERİNE VERİLMİŞ OLAN UNVANDAN BAŞKA HERHANGİ BİR UNVAN KULLANAMAZLAR.”

DAVA DİLEKÇESİNDE BELİRTİLDİĞİ GİBİ BİR ÇOK FAKÜLTEDE PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ VERİLMEKTEDİR. ZMO İSE, YALNIZCA ZİRAAT FAKÜLTESİNDE PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ ALMIŞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ BARINDIRMAKTADIR. BUNUN YANINDA ANILAN KİŞİLER, DİLERLERSE PMO’YA DA ÜYE OLABİLMEKTEDİRLER. DAVA DİLEKÇESİNDE KULLANILAN SERT İFADELER VE AĞIR İTHAMLAR DİKKATE ALINDIĞINDA; PMO GENEL MERKEZ YÖNETİMİNİN BİLİMSEL GEREKLER, MESLEK GEREKLERİ VE KAMU YARARI GİBİ AMAÇLAR DEĞİL, -AKSİNE, HER İKİ ODA ARASINDAKİ YAZIŞMALARDAN DA GÖRÜLECEĞİ ÜZERE- KİŞİSEL HUSUMETE DAYALI GİRİŞİMLERİN PEŞİNDE OLDUKLARI GÖRÜLECEKTİR. BU TÜR BİR YAKLAŞIM, MEVCUT HUKUKSAL DÜZENLEMELERİN YANLIŞ YORUMUNA VE DAVA KONUSU EDİLMESİNE KADAR DA VARABİLMEKTEDİR.

OYSA, HER İKİ ODANIN BAĞLI OLDUĞU ÜST KURULUŞU OLAN TMMOB’NİN ÖNCEKİ DÖNEMLERDE OLDUĞU GİBİ 38.DÖNEM TEMEL İLKELERİ VE ÇALIŞMA ANLAYIŞINDA ŞU VURGULAR YER ALMAKTADIR: “TMMOB VE BAĞLI ODALARI; ÖRGÜT İŞLEVİNİN DEFORME EDİLMESİ ANLAMINDAKİ HİZMET ÜRETİMİNİ REDDEDEN, AKSİNE ÜYELERİNİN HİZMETLERİNİN NİTELİĞİNİ YÜKSELTECEK DÜZENLEMELER YAPAN, NORM VE STANDARTLARI OLUŞTURAN VE BUNLARIN GELİŞİMİNE HİZMET EDECEK ŞEKİLDE DENETLEYEN; MESLEK ÖRGÜTÜ KAVRAMINI, DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTÜ ÖZELLİĞİNİN ÖNÜNE ÇIKARTARAK, MESLEKÇİ EĞİLİMLERİ GÜÇLENDİREN ANLAYIŞLARIN AKSİNE, MESLEKİ-DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTÜ ANLAYIŞLARINI YAŞAMA GEÇİREN; DÜNYAYI, ÜLKEYİ VE YAŞAMI TANIYAN, ANLAYAN VE ONA GÖRE POLİTİKALAR ÜRETEREK YAŞAMA GEÇİREN, BİR ÇALIŞMA ANLAYIŞI İÇERİSİNDEDİR.” ZMO; BU ANLAYIŞ İÇERİSİNDE, DİĞER ODALAR VE TMMOB İLE BİRLİKTE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRMEYE KARARLIDIR. DOLAYISIYLA, İDDİA EDİLEN HAK KAYIPLARINI SOMUT OLARAK ORTAYA KOYAMADAN, YENİ HAK KAYIPLARININ YAŞANACAK OLMASINDAN BAHSEDİLMESİ, HAKKANİYET İLKESİYLE BAĞDAŞMAMAKTADIR.

3. BİLİMSEL GEREKLER, MESLEK GEREKLERİ VE KAMU YARARI AÇISINDAN, DAVALI TARAFÇA İDDİA EDİLEN HUSUSLAR GERÇEK DEĞİLDİR VE DAYANAKLARI MEVCUT DEĞİLDİR.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, EĞİTİMDEKİ VE MESLEKİ GELİŞMEDEKİ FARKLILAŞMAYI GÖRMEKLE YETİNMEMEKTE, BU KONUDA DÜNYADAKİ GELİŞMELERİN DE IŞIĞINDA İLGİLİ KURUMLARLA GÖRÜŞMEKTE VE TARAF OLARAK KATKI SAĞLAMAKTADIR. BU SÜREÇTE KUŞKUSUZ, “MESLEKÇİ” BAKIŞ AÇISIYLA HAKSIZ REKABET ORTAMI SAĞLAMAYA ÇALIŞAN KURUMLARA KARŞI DA UĞRAŞ VERMEKTEDİR. BU NEDENLE, DAVACININ DİLEKÇE EKİNDE YER ALAN EĞİTİM PROGRAMI KARŞILAŞTIRMALARINA YÖNELİK BİR DEĞERLENDİRMEYİ GEREKSİZ BULMAKTADIR. ÇÜNKÜ; ZMO, PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE TALİP DEĞİLDİR VE DE PEYZAJ MİMARI UNVANI ALANLARIN ZMO’YA ÜYE OLMASINA YÖNELİK BİR ÇABA İÇERİSİNDE DEĞİLDİR. EKTE SUNULAN KARARLARDAN GÖRÜLECEĞİ GİBİ, YANLIŞLIKLA KAYDI YAPILAN PEYZAJ MİMARI UNVANLI İLKER ARSLAN’I YÖNETİM KURULU KARARI İLE ÜYELİKTEN ÇIKARMIŞTIR (EK-2). ADI GEÇEN KİŞİNİN BU KARARA KARŞI AÇMIŞ OLDUĞU İPTAL DAVASI DA REDDEDİLMİŞTİR (EK-3).

4- SONUÇ OLARAK;

* ZMO’YA ZİRAAT FAKÜLTELERİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MEZUNU ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ÜYEDİRLER, BU ÜYELER EĞİTİM ALDIKLARI ALANDA GÖREV VE YETKİ SAHİBİDİRLER. ZMO MEVZUATI BU GEREKÇE İLE, İLGİLİ ALANI DÜZENLEMEKTEDİR. ZİRAAT MÜHENDİSİ OLUP DA PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİ ALMIŞ OLAN ÜYELERİN, ZMO YETKİ TÜZÜĞÜNDE GÖREV ALANLARININ BELİRLENMESİ YASAL OLARAK YERİNDEDİR.

*YÖK’TEN PEYZAJ MİMARLIĞI ÜNVANINI ALANLAR İSTESELER DE ZMO’YA ÜYE OLAMAMAKTADIRLAR.

* BU ÇERÇEVEDE 7472 SAYILI KANUNUN HİÇBİR HÜKMÜ ANAYASAYA AYKIRI DEĞİLDİR.

*YETKİ TÜZÜĞÜ, 7472 SAYILI KANUNUN AMİR HÜKMÜ UYARINCA DANIŞTAY’IN İNCELEMESİNDEN GEÇTİKTEN SONRA BAKANLAR KURULU TARAFINDAN YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ OLUP BÖYLE BİR GENEL DÜZENLEYİCİ İŞLEM İÇİN YETKİ GASPI SUÇLAMASINDA BULUNULMASININ HUKUK ANLAYIŞI İLE ÇELİŞTİĞİ AÇIKTIR.

*ANA YÖNETMELİK TMMOB YÖNETİM KURULUNUN ONAYINDAN SONRA RG’DE YAYINLANMIŞ OLUP, DAYANDIĞI HUKUKİ DÜZENLEMELERE AYKIRI HÜKÜMLER TAŞIMAMAKTADIR.

SONUÇ VE İSTEM : YUKARIDA AÇIKLANAN VE YÜKSEK MAHKEMENİZCE RE’SEN DİKKATE ALINACAK NEDENLERLE DAVANIN REDDİNE, YARGILAMA GİDERLERİ VE AVUKATLIK ÜCRETLERİNİN DAVACI TARAFA YÜKLETİLMESİNE KARAR VERİLMESİNİ SAYGI İLE ARZ VE TALEP EDERİZ.

AV.ZÜHAL SİRKECİOĞLU DÖNMEZ

EKİ: VEKALETNAME

EK-1) PMO’NIN 29/07/2005 T. 1042 S.YAZISI

EK-2) YÖNETİM KURULU KARARI

EK-3) ANKARA 2.İDARE MH.NİN E.2001/676 K.2002/217 SAYILI KARARI

Okunma Sayısı: 1357