"MAYINDAN ARINDIRILMIŞ ARAZİ TOPRAKSIZ KÖYLÜLERE VERİLSİN!" - BİRGÜN

GENEL MERKEZ ( )
25.05.2009 (Son Güncelleme: 25.05.2009 15:53:31)

ZMO Başkanı Günaydın, mayından arındırılacak ve peşkeş çekilecek olan arazinin 59 dekarlık işletmelere bölünmesi halinde, 2881 adet tarım işletmesinin doğacağını, bunun da bölgede 14 bin 405 kişilik bir istihdam kapasitesi ortaya çıkaracağını söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın "Temizlenen arazi yöre çiftçisine tahsis edilmeli, kooperatif yapı altında ziraat mühendisleri ve köylü üreticilerin birlikte çalışması sağlanmalıdır. Bu durumunda, 15 binin üzerinde üretici ve mühendis istihdamı sağlanacak" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası‘nın Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Gökhan Günaydın, mayınlı arazilerin tarıma kazandırılması konusunda görüşlerini açıkladı. Günaydın, 1954 yılından başlayarak, yöre çiftçisinden yapılan kamulaştırmalar ve Hazine arazilerinin kullanımıyla mayınlanan alanların, 55 yıl sonra yeniden üretime dönüyor olmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

‘15 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIR‘

Günaydın, mayınların temizlenmesi konusundaki görüşlerini şöyle ifade etti: "TBMM‘de görüşülmekte olan yasa tasarısının kabulü halinde, 2009 yılında ihalenin yapılacağı varsayımıyla, yabancı şirketler 2014‘e kadar mayınları temizleyecek ve 2058 yılı sonuna kadar bu arazileri ‘tarımsal amaçla‘ kullanacaklardır. Bu çerçevede, yöre halkının yarım yüzyıl evvel kendilerinden alınarak kamulaştırılan arazilere girememesi bakımından değişen hiçbir şey olmayacaktır. Mayınlı arazilerin işlemeli tarıma elverişli bölümünün, illere göre değişmekle birlikte, yüzde 80‘e yakın bir oranda, yaklaşık 170 bin dekar olduğu hesaplanmıştır. Bu arazinin yüzde 70‘inin sulanabilir özellikler taşıdığı değerlendirilmektedir."

Mayınlı arazilerin temizleme sonrasında yöre çiftçisine tahsis edilmesi durumunda yaratacağı istihdamın, Türkiye‘nin sosyal dengeleri açısından çok önemli olduğunu belirten Günaydın, "170 bin dekar işlenebilir tarım alanı, Türkiye ortalama işletme ölçeği olan 59 dekarlık işletmelere bölündüğünde, 2881 adet tarım işletmesi doğmaktadır. Her bir hanenin en iyimser tahminle tarım işinde çalışabilecek yaşta olan 5 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde, 14,405 kişilik bir istihdam kapasitesi ortaya çıkmaktadır" dedi.

‘HİÇ KİMSE 880 MİLYON DOLARA YAPMAZ‘

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, yaptığı açıklamada, hiçbir şirketin.
yaklaşık yarım asırlık bir işte sadece 880 milyon dolar kazanmak için bu işi yapmayacağını savundu. 2008‘de kişi başına istihdam maliyeti ortalaması 287 bin lira, tarım sektöründe bir kişilik istihdam maliyeti ise 139 bin lira olduğunu belirten Günaydın,‘ mayınlı arazilerin temizlenerek yöre çiftçisine dağıtılması durumunda istihdam maliyetinin 2 bin lira olacaktır" dedi. Günaydın şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mayın temizleme masrafının geri dönüş hızı, yıllık 20 milyon dolarlık net tarımsal gelir bazında hesaplanmalıdır. Örneğin 100 milyon dolarlık bir mayın temizleme finansmanı 5 yıl içinde geri dönmektedir. Bu çerçevede, mayın temizleme işi finansmanı sağlanarak, denetimli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Arazinin, yasa tasarısında olduğu gibi, 5 yıl içinde mayını temizleyen yabancı şirketlere 44 yıllığına tahsisi durumunda, şirketin 2059 yılına kadar elde edeceği toplam tarımsal gelir 880 milyon dolardır. Böylesine stratejik Dİr bölgede, hiçbir yabancı şirketin, yarım yüzyılda 880 milyon dolar kazanmak, başka bir deyişle yalnızca tarım yapmak peşinde olmayacağı açıktır."

2008 yılında kişi başına istihdam maliyeti ortalaması 287 bin lira, tarım sektöründe bir kişilik istihdam maliyeti ise 139 bin lira olduğunu bildiren Günaydın, "buna karşılık, mayınlı arazilerin temizlenerek yöre çiftçisine dağıtılması durumunda kişi başına istihdam maliyetinin 2 bin 124 lira olmaktadır" dedi.

Okunma Sayısı: 502