KANAL TÜRK TV TARIMIN GÜNDEMİ PROGRAMI 2005-04-05

ADANA ŞUBE ( )
19.05.2005 (Son Güncelleme: 19.05.2005 15:29:24)

05.04.2005 SALI GÜNÜ ÇUKUROVA ÜRETİCİSİNİN SORUNLARI VE ÇUKUROVA TARIMININ KONU OLARAK İŞLENDİĞİ KANAL TÜRK TV’DE ZMO İSTANBUL ŞUBESİ ESKİ BAŞKANI ZİR. YÜK. MÜH. ZEHRA EYİCİL’İN SUNDUĞU “TARIMIN GÜNDEMİ” PROGRAMINA ZMO ŞUBE BAŞKANIMIZ AYHAN BARUT KONUK OLARAK KATILDI.


ZEHRA EYİCİL: ÇUKUROVA TARIMINI BİZE ANLATABİLİR MİSİNİZ? NELER YETİŞİYOR? AĞIRLIKLI OLARAK HANGİ ÜRÜNLERİMİZ ÖN PLANA ÇIKIYOR?

AYHAN BARUT:ÇUKUROVA DEYİNCE ADANA, MERSİN, HATAY AKLA GELİYOR. ÇUKUROVA BİZE BAHŞEDİLEN DÜNYADA ENDER OVALARIN BAŞINDA GELİYOR VE ÇOK VERİMLİ TOPRAKLARA SAHİP , BİR YILDA (BİR SEZONDA) ÜÇ ÜRÜN ALINABİLEN YAPIYA SAHİPTİR. ÜLKEMİZ MISIR ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK %50’SİNİ, BUĞDAY ÜRETİMİNİN %6’SINI, KARPUZUN %12’SİNİ, YER FISTIĞININ %29’U, SOYADA ÜLKE İHTİYACININ %70’İ PAMUKTA %7’SİNİ ADANA’DAN KARŞILAMAKTA. BİR ZAMANLAR PAMUK DİYARI OLAN BÖLGEMİZDE MAALESEF DÜŞÜŞLER OLDU. NARENCİYENİN %30’U İLİMİZDEN KARŞILANIYOR FAKAT MAALESEF GÜNÜMÜZDE YA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ YADA KANALLARA DÖKÜLDÜ. DİĞER SEBZELERDEN PATATES, SOĞAN, DOMATES, PATLICAN GİBİ BİR ÇOK POLİKÜLTÜRÜN YAPILDIĞI BİR BÖLGEDİR. BUKADAR BEREKETLİ TOPRAKLARDA BİRİM ALANDA DA İLERİ TEKNOLOJİ KULLANILARAK YÜKSEK VERİM ALMANIN HİÇBİR ESPRİSİ KALMADI. EĞER BUGÜN ÇUKUROVALI ÜRETİCİLER ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR YAŞIYORSA DİĞER BÖLGELERDEKİ TARIMCILARIN ALLAH YARDIMCISI OLSUN.

ZEHRA EYİCİL: EGE’DE YETİŞEN PAMUK 260 BİN HEKTARDAN 200 BİN HEKTARA DÜŞTÜ. ADANA’DA 400 BİN HEKTARDAN 130 BİN HEKTARA DÜŞTÜ. YANİ ÇUKUROVA’DA PAMUK AKLA GELİRKEN PAMUK ÜRETİMİ FEVKALADE AZALDI. BUNUN NEDENLERİ SİZDEN ÖĞRENEBİLİRMİYİZ.

AYHAN BARUT: BÖLGEMİZİN ESAS ÜRÜNLERİNİN BAŞINDA PAMUK VE NARENCİYE GELMEKTEDİR. BU İKİ ÜRÜN BÖLGEMİZİN SİMGESİDİR. 1970-1980 YILLARI ARASINDA BÖLGEMİZDE ÜRETİM DAHA FAZLAYDI. 400 BİN HEKTAR CİVARINDA PAMUK EKİM SAHASI YAPILMIŞ (O YILLARDA OSMANİYE’DE ADANA’YA BAĞLIYDI). ÇUKUROVA’DA SON YILLARDA 130 BİN HEKTARA DÜŞMÜŞ. ADANA’DA DURUM DAHA VAHİMDİR Kİ 36 BİN HEKTARA DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRMEKTEYİZ. GEÇTİĞİMİZ YIL ADANA’DAKİ PAMUK ÜRETİM SAHASI 36 BİN HEKTARA DÜŞMÜŞTÜR YANİ %6’LIK BİR DÜŞÜŞ GÖRMEKTEYİZ. BİR ZAMANLAR ÜLKEMİZ PAMUK İHTİYACININ %50’Sİ BÖLGEMİZDEN KARŞILANIRKEN ARTIK PAMUĞU GÖRMEK NEREDEYSE MÜMKÜN DEĞİL. PAMUK KATMADEĞERİ SON DERECE YÜKSEK BİR ÜRÜNDÜR. BÖLGEMİZDE EKİMİ TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİR. ÇÜNKÜ ÜLKEMİZDE 1980’DEN SONRA UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALARDAN EN FAZLA PAMUK ETKİLENMİŞTİR. PAMUKTA EMEK YOĞUNDUR VE ÇOK FAZLA GİRDİ KULLANILAN BİR ÜRÜNDÜR. PAMUK TARIMININ YAPILAMAZ DURUMA GELMESİNİN EN BÜYÜK SEBEPLERİ ÜRETİMDE KULLANILAN GİRDİLERİN AŞIRI FİYATLANMASI, İŞÇİ PROBLEMLERİDİR. BUGÜN PAMUK ÜRETİCİSİ ÜRETTİĞİ ÜRÜNÜN 1 DEKARA HARCADIĞI PARANIN 1 KİLOSUNA MALETTİĞİ RAKAM 900 BİN LİRADIR. BU RAKAM ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBEMİZ TEKNİK ELEMANLARI TARAFINDAN HESAPLANMIŞTIR VE ODA GÖRÜŞÜMÜZÜDÜR. ÇUKOBİRLİK’İN YAPTIĞI ARAŞTIRMALARDA 1 KİLOGRAM KÜTLÜ PAMUĞUN MALİYETİ 940 BİN LİRADIR. YASAL OLARAK ÜRETİCİNİN %20-25 KâRINI DA EKLEDİĞİMİZDE ÜRÜNÜN EN AZ 1 MİLYON YÜZ BİNDEN SATILMASI GEREKİRKEN EYLÜL BAŞINDA 750-800 BİN ARASINDA SATILMAYA BAŞLANDI. ŞU GÜNE KADAR PAMUK 550 BİN LİRAYA KADAR GERİLEDİ.

Okunma Sayısı: 1004