'SÖKE'DE 10 ÇİFTÇİ İNTİHAR ETTİ' - TERCÜMAN

GENEL MERKEZ ( )
26.07.2009 (Son Güncelleme: 28.07.2009 12:46:25)

ZMO Başkanı Günaydın: Elektrikten mazota, gübreden tohuma kadar yüksek girdi fiyatlarıyla ürettiği ürününü maliyetine bile satmakta zorlanan çiftçiler, çektikleri banka kredilerini ödeyemeyince haciz kıskacına girdi.

SON olarak Burdur‘da banka borcunu ödeyemeyen bir çiftçinin eşeğinin bile haczedilmesi, tarım sektöründe yaşanan ‘borç kıskacı‘nı gözler önüne serdi. Tarım Bakanlığı‘nın verdiği desteklere rağmen, binlerce çiftçi aynı sorunu yaşıyor. Hasat mevsimine, kimi evini, kimi traktörünü, kimi de tarlasını kaybetme endişesiyle girdi. Elektrikten mazota, gübreden tohuma kadar yüksek girdi fiyatlarıyla ürettiği ürününü maliyetine bile satmakta zorlanan çiftçiler, çektikleri banka kredilerini ödeyemeyince büyük sıkıntı yaşıyor.

Çok büyük yara

Sorunu konuştuğumuz Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da, olayın çarpıcı boyutlarına dikkat çekiyor. "Türkiye‘nin toplam tarım bütçesi 5 milyar TL. Ama tarımsal kredi hacmi 13.5 milyar TL. Yani Türkiye‘de, bütçenin 2.5 katı tarım kredisi kullanılıyor" diyen Günaydın, kredi faizlerinin yüksekliğine ve bankaların yabancıların elinde olmasına dikkat çekiyor. "Kentlerde bilinçli tüketicinin bile kredi kartlarıyla mücadele edemediği bir ortamda, kırsal kesimdeki çiftçiyi yüzde 30-40 arası faizle açık kredi veriliyor" ifadesini kullanan Günaydın‘ın şu tespitleri aslında tehlikenin de habercisi: "Yüzde 30-40 arası faizle açık kredi kullanan üreticinin, bunu kapatabilmesi için o faiz oranının üzerinde gelir elde etmesi lazım. Ancak hiçbir üründe böyle bir gelir oranı yok. Hatta üretici zarar ediyor. Bu tabloda da, kredi kartı nedeniyle ipotek edilmiş tarlalar haczediliyor, üreticinin tarım araç ve gereçlerine el konuluyor. Söke‘de 10‘a yakın çiftçi intihar etti. Bu çok büyük bir toplumsal ve iktisadi yaradır."

Trakya ve Ege‘de

Kaç çiftçinin haciz kıskacında olduğu konusunda sağlıklı bir verinin olmadığını kaydeden Günaydın, geçen yıl kriz öncesi rakamın 354 milyon TL olduğunu vurguladı. Özellikle Trakya ve Ege‘de sorunun büyük olduğunu kaydeden Günaydın, "Bankalar yabancıların eline geçince, üretici de yolunacak kaz gibi görülmeye başlandı. Veriler açıklanmıyor. Ancak BDDK açıklamalı. Ne kadar haciz var, birinci icrada ne kadarı satıldı, ikincisinde ne kadar oldu, tarım araç gereci ne kadar; bunları toplum bilmeli" dedi.

Okunma Sayısı: 1098