16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK.

KAYSERİ ŞUBE
16.10.2009 (Son Güncelleme: 16.10.2009 15:54:07)

Şube Başkanımız Aydın Çalışkan 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

TMMOB

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI

 

16.10.2009

 

BASIN AÇIKLAMASI

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

                 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilk kez 16 Ekim 1945 tarihinde kutlanmaya başlanan Dünya Gıda Günü; günümüzde 150‘den fazla ülke tarafından kutlanmaktadır.                       Dünya Gıda Gününün amacı; insanlığın, Dünyada yaşanan açlık tehlikesine  dikkat çekmek  ve tarımsal  üretiminin artırılmasına katkı sağlamaktır. 

                    FAO tarafından,  2009 Yılının Dünya Gıda Gününün ana temasını "Kriz Zamanlarında Gıda Güvenliğinin Başarılması" olarak belirlemiştir.

                     1996 yılında yapılan Dünya Gıda zirvesinde alınan karar gereği, aç insan sayısı, 2015 yılana kadar yarı yarıya azaltılması planlanmıştı. Ancak Dünyada 2007- 2008 yıllarında ortalama gıda fiyatları %  57 artmış ve bunun sonucu olarak ta Dünyada aç sayısı 1 milyarı bulmuştur. Devam eden ekonomik kriz aç insan sayısını artırmaya devam etmektedir. Bu şartlarda tarımsal üretimi artırıcı, üretim maliyetini düşürücü, gıda ve gıda hammaddeleri israfının önlenmesine yönelik tedbirler alınmaz ise insanlık adını sıkıntılar günlerin geleceği kaçınılmazdır.

                    Tarımsal ürünlerdeki genetik çeşitliliğin, yaklaşık dörtte üçünün son yüzyıl içerisinde yitirildiği; 6.300 hayvan ırkından 1.350‘sinin ya yok olduğu ya da yok olma tehdidi altında olduğu düşünülürse, tehlikenin büyüklüğü daha iyi anlaşılmaktadır.  Tarım ürünleri insan ve hayvan gıdasının temelini oluşturduğu için stratejik önem taşımakta ve bu nedenle de ulusal bağımsızlığı belirleyen sektörün başında gelmektedir. Ülkemizde Nüfusun %20‘si yeterli gıdaya ulaşamamakta, % 8,5 ‘i açlık sınırında yaşamaktadır.

                    Yeterli ve dengeli beslenme yönünden, özellikle hayvansal gıdalar açısından hiçbir dönemde kendine yeterli bir ülke olamayan Türkiye‘de hayvansal protein kaynaklarının kişi başına tüketiminde de yetersizlik devam etmektedir. Kişi başına düşen günlük 95 gram protein miktarının yaklaşık %75‘i bitkisel ürünlerden sağlanmaktadır.

                     Sonuç olarak, daha fazla ve sağlıklı gıda üretilmesi ve gıda stokunun artırılması için, alınması gerekli olan tedbirlerin yanı sıra, açlığın diğer nedenleri de hızlı ve kalıcı bir şekilde giderilmelidir. Yoksulluk yenilmeden açlığı yenmenin imkanı yoktur.

                      Tarımsal üretimimizin sürdürülebilirliğinin temini, bu potansiyele bağlı olarak gıda sanayinin gelişmesini, halkın yeterli ve nitelikli gıdaya ulaşmasını sağlamak ve sağlıklı nesiller oluşturmak için Ziraat Mühendisleri Odası olarak her türlü olumlu katkıyı sağlamaya devam edeceğimizi Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

                      DÜNYA GIDA GÜNÜ  KUTLU OLSUN

                                                                                                                         

                                                                                                                  Aydın ÇALIŞKAN

                                                                                                                  Şube Başkanı

                                                                                                                                                          

Okunma Sayısı: 1391